Gerçekleri açıklamak için doğru kelimeleri seçmeliyiz

Cehaletle yahut ukalaca söylenen bazı sözlerin üzerinden geçen onlarca yılın ardından gerçekleri açıklamak için doğru kelimeleri seçmeliyiz. Her durumda ikisi de birdir. Ne kibirli bir akıl olacaksın nede tersi!

Fotoğraf: Reuters

George Bush yönetiminde Savunma Bakanı olarak görev yapan Donald Rumsfeld, Avrupa'yı 'yaşlı kıta' olarak tanımlamış ve Irak işgaline katılmasını reddetmişti. Bununla ABD'nin yeni bir kıta ve yeni bir dünya olduğunu kastetmişti.

ABD gibi modern güce sahip ülkeye mensup olan bir adamın, yeni dünyanın kaydettiği ilerlemeyle, bu 'alay içeren' terimi kullanması anlaşılabilir.

ABD halkının büyük bir çoğunluğunun kökeni Avrupa'ya dayanır. Eğer orada alay ediyor ve burada gururlanıyorsanız, bilin ki durum da akıbet de bir ve aynıdır.

Esas sorun, bu diyarın insanlarının da terimi kolaylıkla kullanıyor olmasıdır. Nitekim binlerce mülteci denizde boğulduğu zaman 'yaşlı kıtayı' suçluyorlar.

Bizim çaylak yazarlar, tarihe şöyle hızlı bir şekilde müracaat ederlerse, bu kıtanın 'dünyayı keşfettiğini ve yeniden inşa ettiğini' fark eder.

Afrika bir an bile olsa nehirlerinin ve ormanlarının ötesine geçmeyi düşünmedi. Çin her zaman içe doğru hareket etti ve çevresine yüksek duvarlar dikti.

Bu 'yaşlı' kıta gençlik döneminde her yere dağılmış ve tüm halkları sömürgeleştirmeye çalışmıştı. İzin verirseniz size yapılan en korkunç hatanın ne olduğunu söyleyeyim.

Avrupa bu bölgelere mahkumları, suçluları ve ayaktakımını gönderdi. Onlardan binlercesi Kanada'nın ayazına, Avustralya ormanlarına ve Asya'nın bataklıklarına gönderildi.

Çıkarmış oldukları sorunlardan ve sıkıntılardan kurtulmak için onları sürgün etti. Aynı zamanda altın, sandal ağacı, tütsü, baharat ve güzel koku elde etmek istiyordu.

Ama yıllar sonra sonuç ne oldu?

İleri ve sofistikte toplumlar ortaya çıktı. Kanada her ne kadar hala korsan aksanıyla Fransızca konuşuyor olsa da, Avustralyalıların aksanına 'Londra'daki ara sokakların ve Charles Dickens'ın kahramanlarının' aksanı galebe çaldı.

Evet. Bu da büyük bir hata. Ancak Avrupa'nın bu hatası daha sonra bir model oldu.

Sınır dışı edilen mahkum toplulukları daha gelişmiş ve daha adil bir hale geldi. Burada bu sömürgecilik iyidir, şu kötüdür demek istemiyorum. Her işgal, köleliktir.

Ancak cehaletle yahut ukalaca söylenen bazı sözlerin üzerinden geçen onlarca yılın ardından gerçekleri açıklamak için doğru kelimeleri seçmeliyiz. Her durumda ikisi de birdir. Ne kibirli bir akıl olacaksın ne de tersi!

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU