NASA göktaşı tehdidine karşı tatbikat düzenliyor

Bilim insanlarına göre bu tür tatbikatlar, yetkililerin birlikte çalışmayı öğrenmesi ve birbirinin ihtiyaçlarını kavraması için harika bir yol

Fotoğraf: The Independent

NASA ve  Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA), Dünya’ya çarpabilecek olası bir göktaşı tehdidine karşı tatbikat düzenliyor.

NASA’nın yanı sıra diğer uluslararası kurumların da tepkilerini ölçecek olan tatbikat, yetkililerin böyle bir felaketi gerçekleşmeden önce deneyimlemesine olanak sağlayacak.

Bu tür tatbikatlar, gerçek müdahalelerin mümkün olan en hızlı ve en etkili şekilde yapılması için gerçekleştiriliyor.

NASA'ya bağlı Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi’nden (PDCO) Lindley Johnson, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Tatbikatlar, meslektaşlarımızın afet yönetimi açısından neyle karşılaşabileceklerini anlamasına gerçekten yardımcı oluyor. Bu tatbikat da birbirimizle ve hükümetlerimizle daha etkili iletişim kurmamızı sağlayacak.”

NASA ve diğer kurumlar 20 yılı aşkın süredir gökyüzünü tarıyor ve Dünya yörüngesine 50 milyon kilometreden fazla yaklaşabilecek asteroitleri arıyor.

Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi ve Uluslararası Asteroit Uyarı Ağı (IAWN) gibi oluşumlar, bu tür nesnelerin Dünya için oluşturabileceği tehlikelere karşı daha iyi bir iletişim geliştirmeye çalışıyor.

 

 

Bunun yanında, söz konusu tatbikatın önceden hazırlanan katı bir planı yok. Yetkililerin göktaşı senaryosunu canlandırmasının amacı, ilgili birimlerin olası bir çarpışma durumunda nasıl tepkiler vereceğini ölçmek.

Tatbikat, astronomların Dünya için tehdit oluşturabilecek bir nesneyi tespit etmesiyle başlayacak. Gökbilimciler söz konusu nesneyi 5 ay boyunca takip ettiklerini ve yüzde bir ihtimalle 2027’de Dünya’ya çarpacağını söyleyecek. Bu tehlike oranı, harekete geçilmesi için yeterli.

Tatbikatta yer alan araştırmacılar, asteroidi nasıl tetkik edeceklerini, doğrultusundan nasıl saptırabileceklerini ve çarpışmanın etkileriyle nasıl başa çıkacaklarını tartışacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA geçmişte de FEMA ile birlikte çalışarak, bu tür tatbikatlara dahil olmuştu.

Ancak önceki tatbikatlar yetkililerin acil durum söz konusu olduğunda, bilimsel ayrıntılara odaklanmadığını göstermişti. FEMA’ya göre yetkililer, yalnızca asteroidin Dünya’ya ne zaman, nerede, nasıl çarpacağını ve ne kadar zarar vereceğini bilmek istiyor.

NASA ise insanlığın olası bir çarpışmanın etkilerini önceden tahmin edebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

FEMA’nın yetkili isimlerinden Leviticus Lewis, NASA ve FEMA’nın ulusal ve uluslararası kurumlarla birlikte düzenli tatbikatlar yapmaya devam edeceğini belirtti. Lewis’e göre, bu tatbikatlar, yetkililerin birlikte çalışmayı öğrenmesi ve birbirinin ihtiyaçlarını kavraması için harika bir yol.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU