Fehmi Koru: İki ülke arasına kan girmesinden yararlanan bir ülke varsa Rusya’dır

“Savaşın tahrik edilmemesi, tersine önlenmesi başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin çıkarınadır”

Fotoğraf: AA

Gazeteci Fehmi Koru, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışma halini değerlendirdiği yazısında “İki ülke arasına kan girmesinden yararlanan bir ülke varsa, o Rusya’dır…” yorumunu yaptı.

Fehmi Koru, kişisel bloğunda yayımladığı yazısında Erivan ile Bakü arasındaki gerginliğin her dönemde Moskova’ya yaradığını ifade etti.

Koru, şunları yazdı:

Ortadoğu bölgesinde bu olduğu gibi Kafkaslar’da da savaşanlar savaştan kazançlı çıkmaz. Azeriler ile Ermeniler 1994’teki savaşın zararlarını kendi özellerinde yaşarken, iki ülke arasına kan girmesinden yararlanan bir ülke varsa, o Rusya’dır… Kafkaslar’da şu sıralarda yeniden depreşen ihtilaf sınırlı çatışmalardan gerçek anlamda bir savaşa dönüşecek olursa sonucun yine farklı olmayacağını bilmek gerekir.

Yukarıda, savaşın üç evresini kaba hatlarıyla çizmiştim. Azerbaycan ile Ermenistan arasında şimdi yaşanan ilk evredir. Yani savaş öncesi haklılık birikimi evresi. Bu evrede hamaset gözleri kamaştırır. Önü alınmazsa, bunu sonunda taraflara yararı dokunmayacak savaş evresi izleyebilir. Bu aşamada günümüzde savaşların farklı amaçlarla kullanıldığının şuurunda olan bir akıl devreye girmezse çatışmalar kolaylıkla büyüyebilir.

"Savaşın tahrik edilmemesi, tersine önlenmesi başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin çıkarınadır" diyen Koru, yazısını şöyle sonlandırdı:

Savaş kaçınılmaz olur ve başlarsa bundan savaşmayan bir-iki ülke kazançlı çıkar. Türkiye onlar arasında yer almaz. Erivan’ın üzerine birkaç füze göndermekten söz edilen bir ortamda “Durun, kavga etmeyin, siz bu bölgenin kalıcı unsurlarısınız, aranızdaki ihtilafları hakkaniyet esasına göre hareket edecek bölgeden bir hakemle kendiniz çözmeye çalışın” tavsiyesinde bulunmak bazılarına abes gelebilir. Ne çare, ben tam da bunu yapmaya çalışıyorum.

 

fehmikoru.com, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU