Rusya'nın ikinci koronavirüs aşısı yolda: Kasımda üretime geçilmesi planlanıyor

Aşının ikinci faz klinik denemelerinin ekimde sonlanması amaçlanıyor

Aşının geliştirildiği Vektor Enstitüsü, çiçek hastalığına yol açan ölümcül variola virüsünün saklandığı dünya üzerindeki iki merkezden biri  (Reuters)

Rus medyası, Vektor Viroloji ve Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği Kovid-19 aşısının insanlar üzerinde yapılan ilk testlerde güvenli sonuçlar sağladığını duyurdu.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) cuma günkü açıklamasında, Vektor Enstitüsü'nün geliştirdiği "EpiVacCorona" adlı aşının verildiği gönüllülülerde yan etki görülmediğini açıkladı.

Kurum, aşının klinik denemelerinin eylül ayında tamamlanmasını, ekim ayında tescillendikten sonra da kasım ayında üretime geçilmesini umduklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu ay Rusya'daki Gamaley Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi'nin geliştidiği koronavirüs aşısı Sputnik V, Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilmişti. 

Rospotrebnadzor'dan yapılan açıklamada EpiVacCorona adlı aşının, Sovyetler döneminde biyolojik silah araştırma merkezi olarak kullanılan, şu andaysa dünyanın önde gelen viroloji enstitülerinden biri olan Sibirya'daki Vektor Enstitüsü'nde gönüllüler üzerinde denendiği belirtilfi.

Açıklamada aşının yapıldığı tüm gönüllülerin iyi hissettiği, iki gruba ayrılan gönüllülerden 43'üne aşının uygulandığı, 43'üne de plasebo (özgül etkisi olmayan ilaç) verildiği aktarıldı.

Interfax haber ajansı gönüllülerin testler için 23 gün hastaneye yatırıldığını belirterek hiçbirinde yan etki saptanmadığını belirtti.

EpiVacCorona aşısının14 ile 21 arayla iki doz halinde verildikten sonra bir bağışıklık yanıtı elde edilmesi bekleniyor.

Aşının ekimde sonlanacak ikinci faz klinik denemeleri sonrası kasım ayında üçüncü faz denemeleriyle üretimine geçilmesi umuluyor.

Rusya'nın 11 Ağustos'ta onaylaması sonrası sonrası "dünyanın tescillenen ilk Kovid-19 aşısı" olan Sputnik V, insanlar üzerinde geniş çaplı denemelerin yapılmadan aceleye getirildiği eleştirileri almıştı. 

Sputnik V'in denendiği az sayıdaki gönüllüde aralarında şişkinlik, ağrı, hipotermi, ishal ve burun akıntısının da olduğu bir dizi yan etki görülmüştü.

 

Independent Türkçe, Interfax, Dailymail

DAHA FAZLA HABER OKU