NASA’nın yarın Mars’a gönderecekleri: Sherlock, Watson, helikopter ve taş

Yeni Mars gezginine keşif macerasında SHERLOC ve Watson isimli iki aygıtla birlikte bir helikopter ve 600 bin yıllık göktaşı da eşlik edecek

NASA'nın yeni keşif aracı Perseverence, Mars'a yolculuğuna başlıyor (NASA)

NASA’nın yeni Mars görevine sayılı saatler kaldı.

Uzay ajansının Perseverence isimli yeni Mars aracı, perşembe günü yerel saatle 07.50’de (Türkiye saatiyle 14.50) fırlatılacak.

Space.com üzerinden canlı izlenebilecek fırlatış, Lockheed Martin ve Boeing ortaklığında kurulan havacılık ve uzay mühendisliği şirketi United Launch Alliance’ın Atlas V roketiyle gerçekleşecek.

Bunun ardından Perseverence yaklaşık 7 aylık yolculuğuna çıkacak. 18 Şubat 2021'de Kızıl Gezegenin Jezero Krateri'ne inmesi beklenen uzay aracı, Mars geçmişindeki olası mikrobiyal yaşama dair izler arayacak.

Öte yandan Perseverence, bu destansı yolculukta yalnız olmayacak. Yeni Mars gezginine keşif macerasında SHERLOC ve Watson isimli iki aygıtla birlikte bir helikopter ve 600 bin yıllık göktaşı da eşlik edecek.

Sherlock ve Watson, Mars’ta yaşam arıyor

Perseverence’a kurulan ve isimlerini ünlü polisiye karakterlerinden alan iki aygıt, önümüzdeki yıl uzay aracıyla birlikte Kızıl Gezegen’de olacak.

Son yıllarda gökbilimciler, Mars’ta eskiden sıvı halde su bulunduğuna dair çok sayıda veri elde etti. Gezegende sıvı halde su bulunması, temel organik moleküllerin de bulunabileceği anlamına geliyor. Bu organik moleküller, yaşamın temel yapı taşları olarak görülüyor.

Bu nedenle uzay aracının ekipmanları, gezegenin mikroplar için uygun yaşam koşullarına sahip olup olmadığını belirleme amacıyla kraterin çevresinden toprak örnekleri toplayacak.

Robotik kollara sahip araçta örnek analizinden sorumlu iki ekipman yer alıyor. İşte 221B Baker Sokağı’ndan çıkıp Mars kraterine gidecek “dedektifler” de burada devreye giriyor.

Robotik kolun ucuna monte edilen mikropartikül tahlil cihazı SHERLOC, kum tanesi büyüklüğündeki ipuçlarını izleyecek. Cihazın tam ismi, Organikleri ve Kimyasalları tespit için Raman ve Lüminesans’la Yaşanabilir Ortamları Tarama (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals).

WATSON ise kaya yapılarının görüntülerini yakından kaydedecek bir kamera. Bu kameranın tam ismi de Operasyon ve Mühendislik için Geniş Açılı Topografik Sensör (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering).

Mars semalarında uçacak ilk helikopter

Ingenuity isimli Mars helikopteri, başarıya ulaşırsa başka bir gezegende kontrollü uçuşu sağlanan ilk hava aracı olacak.

Helikopter, gezegene ulaşmak için Perseverance isimli yer aracıyla birlikte uzayda 500 milyon kilometreden fazla yolculuk yapacak.

Mars’a yer aracının karnında ulaşacak helikopterin, gezegene vardığında araçtan ayrılarak yere inmesi ve eklentilerini açarak kullanıma girmesi gerekiyor.

Mars helikopteri, Perseverance’dan yaklaşık iki ay sonra bırakılacak. Helikopterin kalkış alanı ise Mars’ın görece düz yüzeyli, engelsiz bir yerinden seçilecek.

Ingenuity’nin yeni uçuş teknolojisinin ilk denemesi ve gelecekteki Mars görevleri yapılacak gözlemler ışığında ikinci nesil helikopterler geliştirilebilecek.

Bu helikopterler mürettabat için keşif, küçük yükleri taşıma ve uçurum, mağara, derin kraterler gibi ulaşılması zor yerleri inceleme işlevlerini yerine getirebilecek.

Mars taşı, 600 bin yıl sonra evine dönüyor

Perseverance ayrıca, Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nde bulunan madeni para büyüklüğündeki bir Mars taşını evine geri götürecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu yolculuk, NASA’nın Mars 2020 keşif gezisinin önemli bir parçası. Perseverance, Kızıl Gezegen’e indikten sonra, burada kayaç örnekleri toplamaya ve geçmiş yaşam işaretlerini aramaya başlayacak.

Uzay mühendislerine göre bu bazalt taş da uzay aracının üzerindeki dedektörlerin kalibrasyonunda kullanılacak.

Mars taşının 600 veya 700 bin yıl önce bir asteroidin ya da kuyruklu yıldızın gezegene çarptığı sırada uzaya savrulduğu ve Dünya’ya ulaştığı düşünülüyor.

Perseverance görevi neden önemli?

Yaklaşık bir ton ağırlığındaki Perseverance yer aracı, en az bir Mars yılını (yaklaşık iki Dünya yılı) Kızıl Gezegen’de geçirecek. Nükleer enerjiyle çalışan gezgin, 45 kilometre genişliğindeki Jezero'yu iyice araştıracak.

Bu araştırmayla gezegende geçmişteki olası mikrobiyal yaşama dair izler bulunması hedefleniyor. Ancak aracın görevi bununla da sınırlı değil.

Perseverance aynı zamanda gezegenin iklimsel ve jeolojik özelliklerini de belirleyecek. Gelecekte Dünya’ya göndermek üzere örnekler toplayacak ve Kızıl Gezegen’in insanlı keşfinin yolunu açacak.

Aslında Perseverance görevi, Ay’a insanlı uçuşları da içeren ve insanlığı Kızıl Gezegen’in keşfine hazırlayan daha büyük bir program kapsamında gerçekleşiyor.

NASA’nın Artemis Ay keşif planı kapsamında astronotlar, 2024’te Ay’a yeniden ayak basacak ve 2028’e kadar Ay’da kalıcı yapılar ve insan varlığı kuracak.

 

Independent Türkçe, Space.com

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU