Mars’ta yaşam arayışına Sherlock ve Watson da katılacak

Perseverence isimli uzay aracı,18 Şubat 2021'de Mars'ın Jezero Krateri'ne inecek

Arthur Conan Doyle'un yarattığı ünlü dedektif ve yardımcısı, dünya çapında çok sayıda izleyicinin takip ettiği Sherlock dizisiyle TV'ye uyarlanmıştı (IMDB)

NASA’nın Mars’taki yaşam arayışına ünlü dedektif Sherlock Holmes ve yardımcısı Watson da dahil oldu. Perseverence adlı keşif aracına kurulan ve isimlerini ünlü polisiye karakterlerinden alan iki aygıt, önümüzdeki yıl Kızıl Gezegen’e varacak.

Son yıllarda gökbilimciler, Mars’ta eskiden sıvı halde su bulunduğuna dair çok sayıda veri elde etti. Gezegende sıvı halde su bulunması, temel organik moleküllerin de bulunabileceği anlamına geliyor. Bu organik moleküller, yaşamın temel yapı taşları olarak görülüyor.

2020 Mars görevi diye bilinen Perseverence’ın Temmuz-Ağustos 2020’de fırlatılması bekleniyor. NASA’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre uzay aracı,18 Şubat 2021'de Mars'ın Jezero Krateri'ne inecek.

Aracın ekipmanları, gezegenin mikroplar için uygun yaşam koşullarına sahip olup olmadığını belirleme amacıyla kraterin çevresinden toprak örnekleri toplayacak.

Robotik kollara sahip araçta örnek analizinden sorumlu iki ekipman yer alıyor. İşte 221B Baker Sokağı’ndan çıkıp Mars kraterine gidecek “dedektifler” de burada devreye giriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Robotik kolun ucuna monte edilen mikropartikül tahlil cihazı SHERLOC, kum tanesi büyüklüğündeki ipuçlarını izleyecek. Cihazın tam ismi, Organikleri ve Kimyasalları tespit için Raman ve Lüminesans’la Yaşanabilir Ortamları Tarama (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals).

WATSON ise kaya yapılarının görüntülerini yakından kaydedecek bir kamera. Bu kameranın tam ismi de Operasyon ve Mühendislik için Geniş Açılı Topografik Sensör (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering).

Freenews’in haberine göre birlikte çalışacak iki aygıt, kayaların yüzeylerini incelerken, belirli mineral ve organiklere dair ipuçlarını haritaya dökecek. Bilim insanları bu sayede Kızıl Gezegen’deki mikrobiyal yaşamı araştıracak.

 

Independent Türkçe, NASA, Phys.org

DAHA FAZLA HABER OKU