Çırağan Sarayı’nın bahçesine prefabrik kondu

Çırağan Sarayı’nın İstanbul Boğazı’na bakan bahçesinde tarihi binanın ön görünümünü neredeyse tamamen kapatan bir prefabrik yapı inşa edildi. Yapının geçici olduğu ve hafta sonu yapılacak Demirören-Kalyoncu çiftinin düğünü için inşa edildiği öne sürülüyor

Tarihi Çırağan Sarayı önüne "kış bahçesi" adıyla konulan ek yapının, Demirören-Kalyoncu çiftinin hafta sonu yapılacak düğün töreni için inşa edildiği bildiriliyor 

İstanbul’un simge yapılarından tarihi Çırağan Sarayı’nın bahçesine ek bir yapı inşa edildiği ortaya çıktı. Tarihi yapıYı neredeyse tamamen kapatan gecekondu görünümlü yapı fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşan vatandaşların tepkisine neden oldu.

Boğaziçi tarihi ön görünümünü ve 108 yıllık sarayın tarihi dokusunu bozan yapının “kış bahçesi” adı altında inşa edildiği bildirilirken, prefabrik, de monte yapının daha sonra kaldırılıp kaldırılmayacağı merak konusu oldu.

 

 

Demirören-Kalyoncu çiftinin düğünü için inşa edilmiş

Tarihi sarayın İstanbul Boğazı'ndan görünen manzarasını kapatan prefabrik yapının, bu hafta sonu gerçekleştirilecek düğün için inşa edildiği öne sürülüyor.

Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören'in kızı Yelda Demirören, Turkuvaz Medya Grubu'nun büyük hissedarı Haluk Kalyoncu ile 2018 Aralık ayında nişanlanmıştı.

Çiftin nişan yüzüklerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takmıştı. Geçen hafta çiftin kına gecesi yapıldı. Düğünün Çırağan Sarayı’nda bu hafta sonu gerçekleşeceği açıklanmıştı. 

İşte “kış bahçesi” adı verilen bu gecekondu görünümlü prefabrik yapının da bu düğüne özel inşa edildiği öne sürülüyor. İddiaya göre düğünün olası yağıştan etkilenmemesi için kurulan yapının, daha sonra kaldırılacağı bildiriliyor.

 

 

Sosyal medyada büyük tepki var: Çırağan Sarayı’na nargile kafe yapmışlar

Sarayın tüm ihtişamını kapatan yapının fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşan vatandaşlar, gecekondu görünümlü yapıya tepki gösteriyor.

Twitter’da olaya tepki gösteren pek çok paylaşım var. Kullanıcılar “Çırağan Sarayı’na nargile kafe yapmışlar”, “saray kondu”, “ucube yapı”, “Seracılık kursu” fibi alaycı ifadelerle olaya tepki gösterirken, basında “ecdadımızın kemiklerini sızlatacak skandal” başlığıyla yer aldı.

 

 

Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün izni, Koruma Kurulu'nun onayı gerekiyor

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Hacıalioğlu, tarihi yapıların uzantılarında inşa edilecek geçici ek yapılar için İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden izin alınması gerektiğini söyledi.

İBB eski meclis üyesi Hakkı Köylü de tarihi binalara ek yapı inşası için “de monte” ve “geçici” olması şartıyla üç ayrı kurumdan izin alınması gerektiğini belirtiyor.

Köylü’ye göre öncelikle beraber çalışan İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü ve İBB Kentse Tasarım Müdürlüğü’nün izni, ayrıca İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun da onayı gerekiyor.

“Nikahı kim kıyacak?” krizi

Demirören-Kalyoncu çiftinin nikahını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kıyması planlandığı için, yerel seçimler sonrası “nikahı kim kıyacak” krizi yaşandığı da öne sürülüyor.

Basında ve sosyal medyada CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun hafta sonuna kadar mazbatayı alıp, nikahı kıymasına dair tartışmalar yaşanırken, krizin doğmasına iki neden gösteriliyor.

Bunlardan biri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel seçim sonrası Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasıyla ilgili “13-14 bin oyla seçimi kazandım demeye hiç kimsenin hakkı yok” açıklamasını yapması.

Bir diğer neden ise İmamoğlu’nun mazbatanın teslimi sürecinde yaptığı basın toplantılarını yayınlamayan Demirören grubuna yönelik eleştirileri ve Gruptan gelen yanıtla başlayan polemik.

Çırağan Sarayı, İstanbul Beşiktaş’ta Yıldız Parkı’nın karşısındaki alanda yer alıyor. Saray, Osmanlı Sultanı Abdülaziz döneminde (1830-1876) Mimar Karabet’in oğlu Serkis Balyan tarafından inşa edildi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir dönem imparatorluk ikametgahı olarak kullanılan yapı, 1910 yılları arasında Meclis-i Mebusan olarak kullanıldı. 20 Ocak 1910 tarihinde önemli bir yangın geçirerek tahrip olan yapı, daha sonra restore edildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU