Hong Kong'un bağımsızlığına bir darbe daha: Okullara Çin bayrağı ve ulusal marş talimatı verildi

Yarı özerk şehir, özgürlüklerinin Pekin tarafından daha fazla aşındırılmasından korkuyor

Hong Kong'da demokrasi yanlısı öğrenci sendikaları, üyelerine Çin'in yeni güvenlik yasasının kentte uygulanmasını destekleyip desteklemediklerini ve kent genelinde greve katılıp katılmayacaklarını sordu (AFP)

Hong Kong Eğitim Bürosu, yarı özerk Çin şehrindeki tüm ilk ve ortaokullara özel günlerde anakaranın (Çin Halk Cumhuriyeti) bayrağını asma ve ulusal marşını okuma emri verdi.

Talimatnameler, 12 Haziran'dan itibaren yürürlüğe giren ve "Gönüllüler Marşı'nın" söylenmesine riayet edilmesini amaçlayan yeni Ulusal Marş Yöntemeliği'ne uyulmasına mecbur ediyor. Yeni yönetmelik, marşı ticari amaçlarla yanlış kullanan ya da başka yollarla aşağılayanlara 50 bin Hong Kong doları (44 bin TL) para cezası veya üç yıl hapis cezası uygulanmasını da içeriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Artık okullara tanıtım günleri, mezuniyet törenleri, spor günleri ve yüzme yarışlarının yanı sıra Yeni Yıl günü, 1 Temmuz'da şehrin 1997'de Birleşik Krallık'tan Çin'e devredilmesinin yıldönümü ve 1 Ekim'deki Ulusal Gün gibi "önemli ve özel günlerde" ulusal marşın söylenmesi "şiddetle tavsiye ediliyor."

The South China Morning Post'a göre, okullar aynı zamanda çocuklara ve öğretmenlere yönelik riayet etmeme suçlamalarını soruşturma açmaya ve haklı nedenler bulunması durumunda polisi bilgilendirmeye teşvik ediliyor.

2019'da hazırlandığında başlangıçta büyük bir dehşetle karşılanmasına rağmen söz konusu yasa tasarısı, Hong Kong'un yasama organında bire karşı 41'e oyla kabul edildi.

Bir bakanlık yetkilisinin açıklamasında kullandığı ifadelerle yasa artık "ahlaki, yurttaşça ve ulusal eğitimin bir parçası olarak ğrencilerdeki ulusal kimlik duygunun gelişmesine yardım edecek. Yetkili açıklamada çocukların bayrak ve marşın "ruhunu" kavramasının önemli olduğunu da öne sürdü.

Ancak Veliler Birliği adına The Morning Post'a konuşan Rachel Tong Chung-yee, bazı ebevenylerin talimatnamede nelerin bir "aşağılama" olarak kabul edileceğinin tariften yoksun olması hakkında kaygıları olduğunu, sözde ihlallerle çocukları keyfi biçimde cezalandırmanın bahanesi olarak kullanılabileceğinden endişe ettiklerini ifade etti.

Chung-yee şunları söyledi:

Eğitim Bürosu bu tavsiyeyi okullara polisin yardımını isteyebileceklerini söyleyerek ayrıntılarıyla açıklandığında, ebeveynler bunu bir tür Beyaz Terör (Beyaz Terör, Marksistler tarafından karşı devrimciliği tanımlamak için kullanılan genel bir terim  -ed.n) gibi algıladı. Çocuklar kavgaya tutuşsa bile, polis karışmayabilir.

Hong Kong'taki demokrasi yanlısı aktivistler, Çin'in şehrin özgürlüğüne yönelik tecavüzlerinin artmasından endişe etmeyi sürdürüyor. Britanya'nın imparatorluk hakimiyetinden çıkmasından bu yana, şehirde resmi olarak  "tek şehir, iki sistem" yönetim şekli işlemeye devam ediyor.

Öğrenci aktivsiti Joshua Wong yakın zaman önce paylaştığı bir tweette, Pekin'in otoriter yasaları yürürlüğe koymasının, aylarca süren politik anlaşmazlık, çalkantı ve kolluk kuvvetleriyle bağımsız göstericiler arasında gerçekleşen şiddetli çatışmalara karşı "misilleme" anlamına geldiğini ifade etti.

Çin'in Hong Kong için tasarladığı ve şehrin yetki alanlarına hakim olma hakkı veren tartışmalı yeni ulusal güvenlik yasası, şehrin özerkliğini daha fazla aşındırma tehlikesini barındırıyor.

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'ya göre Hong Kong, yasaları uygulamak üzere bir ulusal güvenlik komisyonu kurmaya hazırlanıyor. Komisyona şehrin lideri Carrie Lam'ın başkanlık edeceği ve içinde anakaradan bir danışmanı da barındıran komisyonun, Pekin'in oluşturduğu yeni merkezi yönetim komisyonununca yönlendirileceği ve denetleneceği bildirildi.

Kovuşturmalar ve yasaların uygulanması için yeni yerel polis ve adli takibat birilerimleri de kurulacak. Bu birimler, Pekin'in yeni komisyonuna anakaradan atayacağı emniyet ve istihbarat yetkilileriyle desteklenecek.

Çin, Hong Kong'u ulusal güvenliğine yönelik büyüyen bir tehdit olarak görüyor ve yeni yasa tasarısının, ayrılıkçı etkinliklerle, yıkıcılıkla, terörizmle ve yabancı kuvvetlerle birlikte kurulan tezgahlarla mücadele etmeyi amaçladığını söylüyor. Ancak muhalifler, bunun global bir finans merkezi konumundaki Hong Kong için kritik önemde görülen geniş çaplı özgürlükleri yok etmesinden korkuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia/

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU