Birleşik Krallık’ta 13 günlük bebek koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

Yeni doğan bebeğin, koronavirüs dışında başka herhangi bir hastalığı olmadığı belirtildi

Doktorlar, pandemi sırasında çocuklarda görülen Kawasaki hastalığına benzer belirtiler konusunda uyarıyor (Unsplash)

Birleşik Krallık’ta, başka herhangi bir hastalığının olmadığı anlaşılan 13 günlük bebeğin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. 

The Guardian'ın haberine göre yeni doğan bebeğin Birleşik Krallık’ta koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden en genç hastalardan biri olduğu düşünülüyor. 

Sağlık yetkilileri perşembe yaptıkları açıklamada Birleşik Krallık’ta 135 kişinin daha öldüğünü açıkladı. Ölenlerden 62’si hastanelerde hayatını kaybederken, en yaşlısının da 96 yaşında olduğu belirtildi. 

Öte yandan, cinsiyeti belirtilmeyen bebeğin virüse nasıl yakalandığı belirsizliğini koruyor. Sheffield’da bulunan çocuk hastanesi, bebeğin yoğun bakıma kaldırılmasının ardından Pazartesi hayatını kaybettiğini doğruladı. Çocuğun yaşını doğrulamayan hastane, Kovid-19 testinin pozitif çıktığını ancak ölüm nedeninin henüz tam olarak tespit edilmediğini söyledi.

Mayıs’ta annesi koronavirüs kaptıktan sonra Galler’de üç günlük bir bebeğin de hayatını kaybettiği aktarılmıştı. Bebeğin annesinin hastalığa doğumdan önce yakalandığı ifade edilmişti. Birincil ölüm nedeni olarak hipoksik iskemik ensefalopati gösterilmişti. Bu bebeğin beynine yeteri kadar oksijen ve kan gitmediği anlamına geliyor.

Mayıs’ta koronavirüse yakalanan ve başka hastalıkları da bulunan altı hastalık bir bebek de hayatını kaybetmişti. 

Birleşik Krallık’ta şu ana kadar herhangi başka bir hastalığı bulunmadığı halde koronavirüs nedeniyle ölen en küçük çocuğun 13 yaşındaki İsmail Muhammed Abdülvahap olduğu düşünülüyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ülkedeki ölüm sayısının şu anda 42 bin 288 olduğunu söyledi. Bu veriler sadece laboratuvarda hastalığı doğrulanan kişileri içeriyor. Şüpheli tüm ölümlerin dahil edildiği durumdaysa sayının 50 bine kadar çıktığı ifade edildi. 

Hastanelerde 19 yaşın altında hayatını kaybeden toplamda 20 çocuk olduğu düşünülüyor. 

Koranavirüsün dünyaya yayılmaya başladığı sırada Kovid-19’un en ciddi etkilerinden çocukların daha az etkilendiği varsayılıyordu. 

Ancak doktorlar çocuklarda görülen Kawasaki hastalığına benzeyen vakaların artışı konusunda uyarıyor. Belirtiler arasında yüksek ateş, kızarıklık, şiş el ve ayaklar, kuru ve çatlamış dudaklar, göz kızarıklığı yer alıyor. 

Imperial College London’da yürütülen ve bu ay yayımlanan çalışma, belirtilerin Kawasaki hastalığına benzese de farklı olduğunu ortaya koymuştu. 

Araştırmacılar Kovid-19’un bu duruma neden olup olmadığı konusunda emin olmadıklarını belirtse de çalışmada yer alan 58 çocuktan 45’inin koronavirüse yakalandığını söylemişti. Öte yandan bu durumun pandemi sırasında oluşmasının da tesadüf olmadığı ifade edilmişti. 

 

The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU