Harvard'da yapılan araştırmada koronavirüs bulaştırılan maymunlar bağışıklık geliştirdi

Araştırma hayvanların "doğal bağışıklık" kazandığını ve aşı prototiplerinin "önemli ölçüde koruma" sağladığını tespit etti

Daha önce Oxford'da da maymunlar üzerinde denenen aşıların kısmi koruma sağlayabileceğine yönelik uyarılar yapılmıştı (AFP)

Maymunlar üzerinde yapılan iki çalışma, koronavirüsü atlatmanın yeniden hastalığa yakalanmaya karşı bağışıklık sağlayabileceğini gösteren ilk bilimsel kanıtı keşfetti.

Yeni çalışmalardan birinde araştırmacılar 9 maymuna yeni koronavirüsün yol açtığı hastalık olan Kovid-19 bulaştırdı.

Maymunlar iyileştikten sonra araştırma ekibi hayvanları yeniden virüse maruz bıraktı ve maymunların hiçbiri hastalanmadı.

Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları bulgularının geliştirilmekte olan aşıların başarılı olabileceğine dair olumlu bir işaret olduğunu umuyor.

Boston'da bulunan Harvard Üniversitesi Beth Israel Deaconness Tıp Merkezi'nde Viroloji ve Aşı Araştırmaları Merkezi'nden, çalışmaları Science isimli bilimsel yayında yayımlanan araştırmacı Dr. Dan Barouch bulguların hayvanların "yeniden maruz kalmaya karşı koruma sağlayan doğal bir bağışıklık geliştirdiğine" işaret ettiğini söyledi.

Barouch, "Bu çok iyi haber" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları yeni koronavirüse karşı üretilen antikorların koruyucu olduğunu varsaysa da bunu desteklemek için bilimsel olarak kesin çok az kanıt mevcut.

Birkaç araştırma ekibi çoğu başka bilim insanları tarafından gözden geçirilmemiş makaleler yayımlayarak virüse karşı aşının hayvanlarda etkili olduğunu öne sürmüştü.

İkinci çalışmada Dr. Barouch ve meslektaşları virüse karşı üretilen antikorların koruyucu olup olmadığını görmek için 25 maymun üzerinde 6 aşı prototipiyle deney yaptı.

Daha sonra bu maymunları ve 10 "kontrol hayvanını" SARS-CoV-2'ye (yeni koronavirüsün resmi adı) maruz bıraktılar.

Dr. Barouch kontrol hayvanlarının hepsinin burun ve akciğerlerinde yüksek miktarda virüse rastlandığını ama aşılı hayvanların virüse karşı "önemli ölçüde koruma" gösterdiğini söyledi.

Aşılanan hayvanların sekizi tamamen korundu.

Hakem incelemesinden geçen bu çalışmalar insanların bağışıklık geliştireceğini veya bağışıklığın ne kadar devam edeceğini kanıtlamıyor ama bilim insanları çalışmaların güven verdiğini düşünüyor.

Dr. Barouch, "Bu veriler memnuniyetle karşılanan bilimsel bir gelişme olarak görülecek" dedi.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU