Gargara yapmak gerçekten de koronavirüsten korur mu?

Bilim insanları ağız hijyen ürününün etkinliğinin acilen araştırılması için çağrıda bulunuyor

Tuzlu suyla ya da başka bir maddeyle gargara yapmanın koronavirüsü önleyip önlemeyeceği salgın başladığından beri tartışma konusu (Pixabay)

Bilim insanları, ağız gargaralarının koronavirüsün yayılmasını azaltmada etkili olup olamayacağına ilişkin acilen araştırma yapılması çağrısında bulundu.

Bu çağrı, Cardiff Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin, Kovid-19’un çoğalmasında boğaz ve tükürük bezlerinin önemini değerlendirmek için bir çalışma başlatmasının ardından geldi.

Araştırma ekibine göre çalışma, ağız gargarasının virüsün en dış katmanını, yani “zarfını” yok etme potansiyeli taşıdığını, böylece bir enfeksiyonun erken aşamalarında virüsün ağızda ve boğazda çoğalmasını önlediğini kanıtlıyor.

Peki bu iddiayı ne kadar ciddiye almalıyız? İşte bilmeniz gereken her şey:

Ağız gargarası koronavirüsü öldürür mü?

Bilim insanları gargaranın etkinliğini deneylerle test etmek için acil araştırma çağrısında bulunsa da şu anda bu yöntemin başarılı olacağını gösteren klinik kanıt bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gargaranın enfeksiyondan koruyabileceğine ilişkin iddiaları Şubat'ta şöyle yanıtlamıştı:

Ağız temizleme sıvısı kullanmanın sizi yeni tip koronavirüsten koruyacağına dair bir kanıt yok.

Bazı gargaralar, ağzınızdaki tükürükte bulunan belirli mikropları birkaç dakika içinde ortadan kaldırabilir.

Ancak bu, 2019-nCoV enfeksiyonundan sizi korudukları anlamına gelmiyor.

Bilim insanları neden gargaranın etkili olabileceğini iddia ediyor?

Cardiff Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin araştırmacıları, Nottingham, Colorado, Ottawa, Barcelona üniversitelerinden ve Cambridge’deki Babraham Enstitüsü’nden akademisyenlerle birlikte gargaranın koronavirüs zarına zarar verebileceğini ve enfeksiyon oranlarını düşürebileceğini ileri sürdü.

Araştırmayı yöneten Profesör Valerie O’Donnel'a göre test tüpü deneylerinde ve sınırlı klinik çalışmalarda, bazı gargaraların benzer zarflı virüslerdeki lipitleri (tüm canlıların yapısında bulunan temel organik bileşiklerden biri -ed.n.) etkili şekilde hedeflemek için bilinen virüs öldürücü bileşenlerden yeterinde içerdiği gösterildi.

Ancak yazarlar, bunun koronavirüs için geçerli olup olmadığının henüz bilinmediğini vurgulayan vurguladı ve kişilerin hükümetlerin sağlık yönergelerini izlemeyi sürdürmesi gerektiği sonucuna ulaştı.

O’Donnell, “Literatürü gözden geçirdiğimiz çalışma, gargaranın bu yeni virüse karşı kullanım potansiyelini belirlemek için araştırılma yapılması gerektiğini ve bunun bir aciliyet meselesi olduğunu gösteriyor" diye açıkladı.

Bu, yeterince araştırılmamış, önemli bir klinik gereksinim alanı. İleri değerlendirmeler için araştırma projelerinin hızla seferber edileceğini umuyoruz.

Kendinizi koronavirüsten korumak için ne yapabilirsiniz?

Birleşik Krallık hükümeti, kendinizi Kovid-19’dan en iyi nasıl koruyacağınıza ilişkin tavsiyeler yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tavsiyeler arasında mümkün olduğunca evde kalmak, mümkünse evden çalışmak, diğer kişilerle teması sınırlamak, dışarı çıkılması durumunda diğer kişilerden 2 metre uzakta durmak ve düzenli el yıkamak yer alıyor.

Tavsiyeler ayrıca kişilere toplu taşıma veya alışveriş merkezleri gibi kapalı alanlarda yüz maskesi takmayı da öneriyor.

NHS’nin (Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi) Kovid-19’un yayılmasını önleme konusundaki tavsiyeleri, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bir mendille veya kolunuzla (ellerinizle değil) kapatmanızı ve dışarı çıkıp eve döndükten sonra ellerinizi en az 20 saniye yıkamanızı içeriyor.

Yüksek ateşi veya yeni, sürekli öksürüğü olanların 7 gün boyunca evde kalmaları ve aile hekimliğine, eczanelere ve hastanelere gitmekten kaçınmaları da isteniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU