Trump bir iç savaş peşinde, takipçileriyse yardıma dünden razı

Trump'ın Minnesota, Michigan ve Virginia'yı "ÖZGÜRLEŞTİRME" tweet'lerini görüp de sokağa çıkan protestocular, 2016'da kendi çıkarlarına karşı oy kullananlarla aynı kişiler ve hayal kırıklığına uğrayacaklar

(Reuters)

Dünyanın en zengin ve sağlık hizmeti açısından gelişmiş toplumlarından birinin başkanının, tüm ciddi tavsiye ve tweet'lere itiraz etmesi konusunda aklıma makul bir açıklama gelmiyor. Benim başkanımın 17 Nisan'da şu talimatlarla yaptığı da buydu:

"MINNESOTA'YI ÖZGÜRLEŞTİRİN", "MICHIGAN'I ÖZGÜRLEŞTİRİN", "VIRGINIA'YI ÖZGÜRLEŞTİRİN ve anayasasının harika ikinci maddesini koruyun. Çünkü kuşatma altında."

Şimdiye kadar benim gibi New Yorklular size sosyal mesafeyi gözetmediğinizde neler olacağını zaten söyleyebilir: Hastanelerin yetişmek için çırpınışını izlersiniz. Tekrar, tekrar ve tekrar insanların ölümünü seyredersiniz. Şehirlerin ve toplulukların paramparça oluşunu izlersiniz. Başkan bunu biliyor. Birçok kişi onun aptal olduğuna inanıyor. Sözcüğün geleneksel anlamıyla bakıldığında bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Tamam kendisi bir kitap kurdu değil, peki ya aptal mı? Hayır. Kalabalıklara attığı her tweet, pimi çekilmiş birer el bombası.

Donald Trump azimli bir şekilde bu üç eyaletin (ve diğerlerinin) sakinlerini, valilerinin aldığı emirlere karşı gelmeleri için yüreklendirdi. Netice: Hükümet binalarının basamaklarında, sözde özgürlük ihlalleriyle ilgili bağırıp çağıran protestolar. Bu eylemlerin hepsinin iç içe gerçekleştiğini ve hatta tüm bunların içinde daha da akıl almaz bir manzara olarak bir salgının ortasında insanların omuz omuza durduğunu da belirtmek gerek. Kelimenin tam anlamıyla Başkan'ın yaktığı kibritin gazyağı olarak sonuçta bu protestocular ölebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, esasen, en kötüsünü henüz atlatmadığımızı biliyor. Yine de kendi vatandaşlarına karşı savaş açmaya can atıyor. Çünkü Trump, politik alabora anlarında başarılı oluyor. Siyasi alaboralar seçilmesini sağladı ve Trump yeniden seçilmek için de bir siyasi alaboraya (ya da cidden bir iç savaşa) bel bağlıyor. Ne var ki bu sefer bu işin sonuçları, Hillary Clinton'ı Washington DC'de bir pizzacının var olmayan bodrumunda pedofili çetesi yönetmekle suçlayan internet paylaşımlarının dolaşıma sokulmasından daha korkunç. Bu sefer Trump'ın ellerine binlerce Amerikalının kanı bulaşacak.

Trump atlayın dediğinde atlayan, onun tweet'lerini gördüklerinde hemencecik organize olup protestolarda boy gösteren -ve bilimle tıbbın bize yapmamamızı söylediği her şeyi yaptıkları için muhtemelen hastalığa yakalanacak- bu insanlar 2016'da kendi çıkarlarına karşı oy kullananlarla aynı insanlar.
 


Bunlar; Rust Belt'ten, kendini asla feda etmediği bilinen bir adamın daha yüksek maaşlar vaat ettiği ama maaşları yine de aynı kalan insanlar. Bunlar; Ortabatı bölgesinden, Trump'ın kendileri için daha kapsamlı bir sağlık sigortası planı olduğunu söylediği ancak üzerinden neredeyse 4 yıl geçmesine karşın hâlâ aynı belirsiz özel sigorta sularında yönlerini bulmaya çalışan insanlar. Bunlar; ülkenin her yerinden, bir adamın iş zekası sayesinde Amerika Birleşik Devletleri'nin sonu gelmez bir servete kavuşacağı söylenen ve onun yerine şimdi, 2020'de aynı iş adamının bir pandemiye affedilmez şekilde geç tepki vermesi yüzünden resesyonun dipsiz çukuruna doğru düştüklerini gören insanlar.

Bunlar Trump'ın savaşçıları ve kurbanları. Bunlar Trump iç savaşının kayıpları. Önceki hafta sonu boyunca Kolorado'da patlak veren eylemler aşırı milliyetçi Trump yanlılarıyla, onları protesto eden yerel hastanelerin sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirdi. İşte böyle başlar.

Amerikalılar metin olun. Başkanımız ne yaptığını bilmiyor değil. Biliyor ama umursamıyor. Hepimiz harcanabiliriz. Savaş patlak verince, ki vereceğini biliyoruz, demokrasimizin ne kadar genişleyebileceğinin sınırlarını test ettiğimiz, bir lastiği gerilebileceği son raddeye kadar gerdiğimiz bu anı hatırlayın. Trump bizi iç savaşla sınayacak ama diğer yandan nezakete varıp varmamak tamamen bize bağlı.

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU