Bush'un yardımcısı: Trump’ın koronavirüs stratejisi, yeniden seçilmek için Amerikalıların canını tehlikeye atma üzerine kurulu

Donald Trump güçlü bir ekonomiyle yeniden seçilmeyi garantileme yönünde pozisyon alırken, siyaset yorumcuları Amerikalıların hayatının risk altında olduğu konusunda uyarıyor

Trump'ın salgın sürecini yönetme şekli, ABD'de yoğun eleştirilere yol açıyor (Reuters)

Eski ABD Başkanı George W. Bush'un konuşma metinlerini yazan bir siyaset yorumcusu, Donald Trump'ın yeniden seçilmeyi garanti altına almak için Amerikalıların hayatını tehlikeye atmayı seçtiği yönünde bir teoriyi gündeme getirdi.

Bush'un 11 Eylül sonrası ortaya attığı “şer ekseni” ifadesini bulan kişi olarak kabul edilen David Frum, salı günü Twitter üzerinden Beyaz Saray'ın yeni stratejisini yorumladı.

Bush'un eski yardımcısı, “Bu, başkalarını feda ederek kendini kurtarmaya dayalı gözü dönmüş bir kumar" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Twitter'da yaptığı bir dizi paylaşımda Frum, koronavirüs mesajlarını ekonomi eksenine yerleştirmeye dair planın, halk sağlığına değil de Trump'ın yeniden seçilmesi etrafında yoğunlaştığından bahsetti:

"Trump dördüncü çeyrekte yapılacak seçimlerde yeniden seçilmek için ekonomiyi üçüncü çeyrekte canlandırmayı ümit ederek ikinci çeyrekte virüs kaynaklı daha fazla kayıp verme riskini bile bile tercih ediyor.

Frum, "Birçok lider, Trump'ın gözü dönmüş yeniden seçilme çabasının insan maliyeti karşısında yılardı" diye ekledi.

"(Ama) Donald Trump gibi bir aşırı narsisistik kişilik bozukluğu vakasında, diğer insanların canları ve sıkıntıları onun için çok uzakta, anlaşılmaz, daha az gerçek oluyor".

Geçen hafta cuma günü MSNBC'ye verdiği bir röportajda Frum, Başkan Trump'ın bir pandemi sırasında ekonomiyi yeniden açınca neler olacağını yakında göreceğini söylemişti.

Siyaset yorumcusu, “Yüz binlerce veya bunun iki katı kadar Amerikalının ölebileceğini kabul edelim” diye uyardı.

Frum önümüzdeki haftalarda ve aylarda Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedecek kişilerin çoğunun, virüse en çok maruz kalanlar olacağını söyledi.

Frum, “Onlar çoğunlukla fakirler ve azınlıklar arasından kişiler olacak, ağırlıklı olarak Trump'a oy verecek kişiler değil” diye ekledi.

Bu yorumlar, Beyaz Saray'ın şimdilerde bir milyondan fazla Amerikalıyı enfekte eden ve neredeyse 60 bin kişinin canına mal olan virüs hakkındaki mesajlarında dönüşüme gitmeye başladığı haberlerinin çıktığı bir sırada geldi.

Axios cumartesi günkü haberinde, Trump yönetiminden bir yetkilinin Beyaz Saray mesajlarının “ekonominin yanı sıra daha umutlu ve geleceğe dönük bir mesaj" eksenine oturmaya başlayacağını söylediğini aktarmıştı.
 


Bu arada Dr. Deborah Birx ve Anthony Fauci gibi tıp ve hastalık uzmanları, koronavirüs güncellemeleri sırasında "geri plana" çekilmeye başlayacak.

Frum başka bir tweet'tindeyse, ülkede Kovid-19 vakalarını belirlemek ve takip etmek için mevcut ulusal bir plan olmadığı için ekonominin yeniden açılmasının indireceği "darbeden" de bahsetti.

“Pandeminin neredeyse 4. ayındayız ve ABD nihayet geniş kapsamlı test uygulamasına başlıyor. Ne var ki testte mesele takip etmektir. Takipteyse iş, tecrit uygulamaktır.

'Bunlardan' herhangi birini yapmak için ulusal bir plan yok. Bunlar olmadan yeniden açılmak üzere kurulu plan darbe indirecek.

ABD Başkanı salı akşamı yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin haziran ayında yeniden açılmasından önce her gün 5 milyon koronavirüs testinin yapılması gerektiğini belirtmişti.

Bu sayı bilim insanları ve uzmanlar arasında tartışma konusu olurken, bazı gruplar ABD ekonomisinin güvenli bir şekilde yeniden açılabilmesi için günde 20 milyon teste ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU