Koronavirüs krizini atlatmamızı Gal Gadot gibi ünlüler sağlamayacak

Oturdukları malikanelerden bizi azarlayan zenginlere ve ünlülere değil, onların imkanlarına ihtiyacımız var

Tepki çeken videoda Gal Gadot'a (ortada) Natalie Portman ve Will Ferrell da eşlik etmişti (@gal_gadot/Instagram)

Gal Gadot geçen ay kendisinin bir dizi başka ünlüyle birlikte John Lennon ve Yoko Ono'nun ünlü şarkısı "Imagine"ın (Hayal Et) birer dizesini seslendirdiği bir video paylaştı. Amaçlarının bu küresel pandemiyi her kim olursak olalım aynı şekilde ve hep birlikte nasıl atlatacağımızı göstermeye çalışmak olduğu aşikar. 

Ancak yaşamları, gelirleri ve evleri tehdit altında pek çok kişi kendilerini gitgide daha güçsüz hissederken ne yazık ki bu video tepeden bakan bir izlenim verdi ve fena halde eleştirildi.

Şüphesiz hepimiz zor bir zamandan geçiyoruz ve elbirliğiyle hareket etmeye ihtiyaç duyuyoruz. Fakat bunu bir avuç varlıklı ünlünün küçümseyici tavsiyeleri sayesinde başarmayacağız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kriz sırasında ortaya çıkmış gibi görünen (ya da en azından daha belirgin hale gelen) bilhassa sinir bozucu eğilimlerden biri, ünlülerin toplumun geri kalanını azap verici bir üstünlük taslayarak azarlama hakkını kendilerinde görmeleri.

Genelde izleciyileriyle arası epey iyi Chrissy Teigen örneğin. Teigen, Vanessa Hudgens'ın mevcut pandemi hakkındaki duyarsız yorumlarına haklı tepkiler gösteren vatandaşlara Twitter üzerinden ders verirken, (kendisi gibi) hoşgörüye daha çok ihtiyaç duyan meşhur olmayan halkı paylama konusunda hızlı davrandı. 

High School Musical'in eski yıldızı, pandeminin temmuza kadar sürecek etkileriyle ilgili ciddiyeti "saçmalık" sözleriyle küçümsemiş ve insanların ölmesinin "kaçınılmaz" olduğunu söylemişti. Hudgens, koronavirüsün yaz için yaptığı planları mahvetme ihtimalini, zaten pek çok yaşamı mahvetmekte olduğundan daha çok dert edinmiş gibi görünüyordu. 

Madalyonun diğer yüzündeyse, resmi tavsiyelere uymamaları nedeniyle tüm hayran kitlelerini azarlayan ünlüler yer alıyor. Hilary Duff (kendisi de aynı nesilden olmasına rağmen) Y kuşağını evde durmayan "pislikler" olarak yaftalarken, Taylor Swift ise insanların sosyal mesafeyi yeterince ciddiye almamasıyla ilgili "kaygısı" hakkında konuşmaya hevesliydi. İşi ciddiye almayan kişiler bulunmakla birlikte ciddiye alan çok sayıda kişi de var ve nasihat dinlemeyi hak etmiyorlar.

Bütün bunlar, ünlülerin öyle bizler gibi olmadığını hatırlatmaya yarıyor. Çoğu ünlü, bazılarının kolayca evde kalmasının mümkün olmadığını anlamıyor. Bu kişilerin maddi açıdan paraları yetmiyor. İşe gidemezlerse, her şeylerini kaybetme riskini almış oluyorlar. Nüfusun büyük kısmının, yüzde 1'lik kesimin istiflediği türden mal varlığına ve kaynaklara erişim imkanı bulunmuyor. 

Çoğunun her şeyi bırakıp, sahip oldukları birçok mülkten birinde kendilerini savunmasız aile üyelerinden uzakta gönüllü tecride alma ya da özel tıbbi tedavileri karşılama imkanı yok. Yaşanan krizi tamamen evlerinde ve mal varlıkları eksilmeden, yüksek ihtimalle nispeten zararsız atlatacak bu kişiler tarafından "pislik" diye anılmak tahammül sınırlarını aşıyor. 
 


Böyle bir zamanda ünlülerin topluma gerçekten anlamlı katkılar sunabileceği pek çok yol bulunuyor. Bu işte hep beraber olduğumuzu gerçekten kanıtlamak istiyorlarsa işe ön cephedeki çalışanların yoksun olduğu koronavirüs testlerine nasıl eriştiklerini bize anlatmakla başlayabilirler. Eğer testleri satın alıyorlarsa kendi gereksinimlerinin kilit önemdeki bu çalışanların ihtiyaçlarından daha büyük olduğunu düşünmeyi de kesebilirler.

Ünlüler böyle yaparak kendilerinden daha şanssız olanlara gerçekten yardım etmeye de odaklanabilir. Malın mülkün olmadığı bir dünya hayal etmekten (Imagine şarkısının bir dizesi kastediliyor -ç.n.) bahseden bir şarkıyı söyledikleri videolar çekmektense, lafı bırakıp icraata bakabilir ve anlamsız varlıklarının bir kısmını ihtiyacı olanlara verebilirler. 

Çoğu kişi ayın sonunu zor getirirken, Hollywood'un ileri gelenlerinden birinin tüm varlığının yarısını bağışlasa bile yine de çoğu kişiden daha fazla paraya sahip olacağını düşünmek sinir bozucu. Şöhret dünyasının en iyilerinin (elbette saray yavrusu evlerinden sadece birinin rahatlığı içinden) hepimize evde kalmamızı söylemekten memnuniyet duyarken kalacak bir evi olmayanları veya gidecek emniyetli bir yeri bulunmayanları akıllarına getirmemiş gibi görünmeleri de rahatsız edici.

Zenginlerin ve ünlülerinkiyle geri kalanımızın gerçekliği arasında büyük bir kopukluk var ve bu kişilerin yaşanan pandemiye verdiği tepki bunu daha da belirgin hale getiriyor. Niyetleri saygıyı hak ediyor olabilir ancak sonuçlar olan bitenden ne kadar kopuk olduklarına ışık tutuyor. 

Yönetimimizin ve toplumumuzun bu büyüklükte bir krizin hakkından gelmek için donanımlı olmadığı aşikar bir zamanda halkın şimdi acil ihtiyaç duyduğu şeyler istikrar ve güvencedir. 

İhtiyaç duyulan şey gerçek yardım. Kaynaklar gerekiyor. Zenginlerin ve ünlülerin sosyal medyada bize ders vermesi, gerçekten de ihtiyacımız olmayan bir şey. 

Onların bize tepeden bakmasına gereksinim duymuyoruz ve dünyanın ihtiyaç duyduğu iyileştirici ilaçmış gibi ön kameralarından John Lennon şarkıları söylemelerine kesinlikle ihtiyacımız yok.

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU