Yeni çalışmaya göre koronavirüsten ölüm oranı, önceki tahminlerden daha düşük

Araştırmacılara göre Kovid-19'dan ölüm oranı, hafif veya asemptomatik vakalar da dahil edilince yüzde 0,66 civarında

Bangkok'taki Chulalongkorn Üniversitesi'nde yeni koronavirüs için hasta örnekleri test ediliyor (AFP)

Pazartesi günü yayımlanan yeni bir araştırmaya göre koronavirüs ölüm oranı, önceden  hesaplanandan daha düşük. Ancak yine de gripten fazla.

Lancet Bulaşıcı Hastalıklar tıp dergisinde yayınlanan araştırma, virüsle enfekte olanların ölüm oranının yaklaşık yüzde 0,66 olduğunu tahmin ediyor.

Önceki tahminden daha düşük olduğu görülen yeni oran ise genellikle teşhis edilemeyen hafif vakaları da dikkate aldı. Ancak hala grip yüzünden ölenlerin oranından (yüzde 0,1) çok daha yüksek.

Tespit edilmemiş enfeksiyonlar dikkate alınmadığında ölüm oranı, yüzde 1,38 olarak hesaplandı. Bunun da önceki raporlarla daha tutarlı olduğu düşünülüyor.

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Yöneticisi Dr. Anthony Fauci, 4 Mart’ta yaptığı açıklamada ölüm oranının yaklaşık yüzde 2 olduğunu söylemişti. Ancak bu oranın, semptom göstermeyen vakalara göre azalabileceğini vurgulamıştı.

CNN’in aktardığına göre bu çalışmada “gerçek ölüm oranını” tespit etmeye çalışan araştırmacılar, sadece test yapılacak kadar hasta olanları değil, herkesi hesaba kattı ve “Kaç kişi ölecek?” sorusuna odaklandı. Bu yüzden salgın sırasında Çin’in Vuhan kentinden ülkelerine geri gönderilen kişilerden toplanan verileri inceledi.

Bu kişilere PCR testi yapıldı. Ayrıca yine PCR testi yapılan Diamond Princess yolcu gemisindekilerin de verileri kullanıldı. Söz konusu test, virüs içindeki belirli genetik materyali tespit edebiliyor. Böylece semptom göstermeyenler de saptanabiliyor. Araştırmacılar da bu sayede semptom göstermeyen vakaların yaygınlığını tahmin edebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli bilim yayını Live Science’ta yer alan habere göre önceki araştırmalarla tutarlı olarak, ölüm oranının yaşa göre büyük ölçüde değiştiği de tespit edildi. Ölüm oranı 0-9 yaş arası çocuklarda yüzde 0,0016 civarındayken, 80 yaş ve üstü kişilerde yaklaşık yüzde 7,8'e kadar çıktı.

Araştırmacılar ayrıca, Kovid-19’a yakalanan 80 yaş üzerindeki 5 kişiden yaklaşık birinin hastaneye yatması gerektiğini, 30 yaş altı kişilerinse sadece yüzde 1'inin hastaneye kaldırıldığını keşfetti.

Miami Üniversitesi'nde matematik profesörü Shigui Ruan, çalışmada yer verilen ek yorumunda, “Salgını sırasında vaka ölüm oranının gerçek zamanlı olarak tahmin edilmesi çok zor” dedi ve ekledi:

Ölüm oranı genç insanlar için düşük olsa da Kovid-19'un grip gibi olduğunu söyleyen herhangi bir önerinin yanlış olduğu çok açık.

Ruan’a göre 20 ila 29 yaşındaki kişilerin SARS-CoV-2'den ölme olasılığı, mevsimsel gripten ölme ihtimalinden 33 kat daha fazla.

Imperial College London'dan çalışmanın yazarı Prof. Azra Ghani de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Medyanın ilgisini çeken nadir vakalar olabilir. Ancak çalışmamız açıkça gösteriyor ki 50 yaş ve üstündeki hastaneye yatma oranı, 50 yaş altındakilere göre çok daha fazla. Ve bu vakaların büyük kısmının ölümcül olması muhtemel.

Independent Türkçe, CNN International, Live Science

DAHA FAZLA HABER OKU