Mevsimsel grip her yıl yüzbinlerce can alıyor, peki koronavirüsten neden bu kadar korkuyoruz?

Sağlık yetkilileri, Kovid-19'un soğuk algınlığı ve griple birçok benzer belirti paylaşsa da çok daha ölümcül olduğunu söyledi

Koronavirüsün yayılmasını önlemek için uzmanlar sosyal mesafe kurulmasını öneriyor (Reuters)

Birleşik Krallık'taki (BK) koronavirüs vakalarının sayısı bin 372'ye yükseldi ve 35 kişi hayatını kaybetti.

Pazar günü Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Matt Hancock, önümüzdeki hafta belirti göstermeseler de 70 yaş üstü kişilerin evde kendilerine tecrit uygulamalarının söylenebileceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın başka yerlerinde, İtalya ve İspanya'nın tamamında tecrit uygulanıyor.

Artan panik borsalarda düşüşe neden oldu, Tesco ve Waitrose'u da içeren bazı BK süpermarketleri, temel gıda stokunu ve ev gereçlerini önceliklere göre paylaştırmaya başladı.

ABD'deki John Hopkins Üniversitesi'nden uzmanlara göre her yıl yaklaşık bir milyar kişi mevsimsel grip oluyor. Hastalığa yakalananlardan 290 bin ile 650 bin arasında kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Peki neden herkes Kovid-19 konusunda endişeli ve bu virüsün mevsimsel gripten ya da soğuk algınlığından farkı ne?

Koronavirüs nedir?

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre koronavirüsler, soğuk algınlığından Ortadoğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara neden olabilecek geniş bir virüs ailesi. 

Yeni koronavirüs (nCoV) (şu anda dünyaya yayılan gibi) insanlarda daha önce tanımlanmamış yeni bir suş.

Kovid-19'un, salgınının merkez üssü olan Çin'in Vuhan şehrindeki gıda pazarından başladığı düşünülüyor. Koronavirüslerin zoonoz olması hayvanlar ve insanlar arasında yayıldığı anlamına geliyor.

BK Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), koronavirüs yeni bir hastalık olduğu için hala tam olarak nasıl yayıldığını bilmediğimizi söylüyor. Bununla birlikte, diğer virüsler gibi Kovid-19'un da öksürme ve hapşırma sırasında vücuttan çıkan tükürük damlacıkları yoluyla kişiden kişiye geçiyor olması muhtemel.

 

 

Koronavirüsün, grip ve soğuk algınlığından farkı ne?

Soğuk algınlığına, Kovid-19'a sebep olan virüsün farklı bir suşu neden oluyor.

Soğuk algınlığındaki gibi çoğu koronavirüs, üst solunum yolunda hafif bir enfeksiyona neden oluyor ve burun tıkanması, baş ve boğaz ağrısı gibi nispeten küçük belirtilere sebep oluyor.

Kovid-19'a yakalanan kişiler öksürüğe, nefes darlığına, nefes alırken zorlanmaya ve ateşe neden olabilecek solunum rahatsızlıklarından mustarip oluyor. Hastalık ayrıca zatürreye, böbrek yetmezliğine ve en ciddi vakalarda ölüme neden olabiliyor.

Öte yandan grip de bir dizi farklı influenza virüsünden kaynaklanıyor. Grip çok daha bulaşıcıdır, kolayca diğerlerine yayılır ve enfeksiyonun ilk beş gününde başkalarına geçmesi muhtemeldir.

Grip belirtileri, soğuk algınlığıyla ilişkilendirilen belirtilerden biraz daha ciddi olabilir: Bazı kişiler iştah kaybı, ishal veya karın ağrısı yaşar, hasta hissedebilir ve hastalanabilir.

En ciddi vakalarda grip de zatürreye neden olabilir.

Pek çok kişide soğuk algınlığı belirtileri genellikle enfeksiyonun ilk iki-üç gününde zirve yaparken Kovid-19'un etkileri, virüse maruz kaldıktan sonra iki ile 14 gün arasında ortaya çıkar.

Koronavirüs neden soğuk algınlığı ve gripten daha tehlikeli, onları farklı bir şekilde mi tedavi ediyoruz?

Bilim insanları yıllardır grip ve soğuk algınlığı üzerinde çalışıyor, bu da grip aşısı gibi birçok tedavinin hastalıkla mücadeleye yardımcı olması için hazır olduğu anlamına geliyor.

Kovid-19 yeni olduğu için, hastalığa karşı aşı bulunmuyor. Doktorlar, Kovid-19 aşısının üretilmesinin bir yıl kadar sürebileceğini söylüyor. Uzmanlar ayrıca Kovid-19'un gripten daha hızlı yayılabileceğinden endişe duyuyor.

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu (PHE) ve Dünya Sağlık Örgütü, insanların kendisini korumak için eldiven veya yüz maskesi takmasını önermedi.

Yüz maskesi ve eldiven gibi koruyucu ürünler, klinik ortamında "çok önemli bir rol" oynayabilir ancak bu ürünlerin yurttaşlar için yararlı olduğuna dair "sınırlı kanıt" mevcut.

PHE, Kovid-19'un yayılmasını azaltmak için hapşırırken burnunuzla ağzınızı kapatmak ve iyi hissetmeyen kişilerle temastan kaçınmak gibi yapabileceğiniz birçok şey olduğunu söylüyor. Henüz yaptırmadıysanız grip aşısı yaptırmak da iyi bir fikir.

Sağlık kurumu, size Kovid-19 bulaştığını düşünüyorsanız aile hekimine veya hastaneye gitmemenizi tavsiye ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU