Avustralyalı bilim insanları duyurdu: Kovid-19 aşısında ilk engeli aştık

Avustralyalı araştırmacılar bu hafta hayvanlar üzerinde testlere başlayacak. İnsanlar üzerinde denemelere de bu yıl başlamayı umuyorlar

Çin'de ortaya çıkan ve 25'ten fazla ülkeye yayılan yen koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle şu ana kadar 2346'sı Çin'de olamak üzere 2461 kişi öldü (AFP) 

Olası koronavirüs aşısı Avustralya'daki bilim insanları tarafından geliştirildi.

Queensland Üniversitesi'nden bir ekip bu hafta hayvanlar üzerinde teste başlayacak. Yıl ortasında da insanlar üzerinde klinik araştırmalara başlamayı umuyorlar.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Atılım, üniversitenin kimya ve moleküler biyoloji bilimleri müdürü Profesör Paul Young tarafından duyuruldu. Bu arada bilinen vaka sayısı dünya genelinde yaklaşık 78 bine yükseldi ve ölü sayısı 2 bin 460'ı aştı.

Prof. Young 20 kişilik ekibin sadece 3 hafta içinde virüsteki (aşı adaylarının temelini oluşturan) önemli bir proteini tanımlamak ve çoğaltma sürecini hızlandırmak için “gece gündüz” çalıştığını söyledi.

Üniversitenin başkan yardımcısı Peter Hoj, “Aşı adayının güvenli olduğundan ve etkili bir bağışıklık tepkisi oluşturduğundan emin olmak için hala kapsamlı testler gerekiyor, ancak araştırmacıların sahip olduğu teknoloji ve bağlılıkları, ilk engelin geçildiği anlamına geliyor” dedi.

 Prof Young cumartesi günkü basın toplantısında “Çin, virüsün DNA dizilimini ocak ayı sonlarında açıkladığında çalışmalar başlamıştı. Bu bize almamız ve fikir yürütmemiz gereken viral genomu verdi" ifadelerini kullandı.
 

Bu önemli kilometre taşı, hayvan çalışmalarına sokmadan önce aslında aşıyı üretmiş oluyor. Bu hafta Queensland Üniversitesi'nde ilk hayvan çalışmalarına gireceğiz.
 

Herhangi bir aşının halka dağıtılmaya hazır hale gelmesi 18 ay alabilirken, Prof Young, klinik çalışmalardan ödün verilmeyeceğine yönelik güvenceler varsa bu sürecin hızlandırılabileceğini söyledi.

Araştırmacılar, viral salgınlara hızlı aşı yanıtları geliştirmeye yönelik bir programın bir parçası olarak küresel Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI) tarafından finanse ediliyor.

Ekip, aşıda kullanılan proteinin yaratılmasına yardımcı olmak için “moleküler kelepçe” adı verilen teknolojiyi kullanıyor; bu yöntemin aşının bağışıklık sistemi tarafından tanınmasını daha olası kıldığı düşünülüyor.

Dr Keith Chappell "Bu teknolojiyi Ebola, Mers ve nipah virüsü dahil dünyanın en güçlü virüslerinden bazılarına karşı aşı yapmak için kullanıyoruz” dedi.
 

Ancak bu teknoloji aynı zamanda şu anda bilinmeyen bir virüse hızlı bir şekilde yanıt verebilecek şekilde tasarlandı. Aşı geliştirme için gereken süreyi birkaç yıldan birkaç haftaya düşürmek amacıyla Avustralya'nın önde gelen bazı akademik kurumlarından oluşan bir grup oluşturduk.


Prof Young, şu anda çoğunun proteini sıfırdan inşa etmek yerine daha hızlı ama potansiyel olarak daha az etkili gen dizileme yöntemini kullanan bir aşı geliştirmek için dünya çapında gerçekleşen birkaç büyük çalışma olduğunu söyledi.

Bunun sonucu olarak, kendi geliştirdiklerinin, resmi olarak adlandırılan Kovid-19 olarak adlandırılan koronavirüs için geliştirilen ilk potansiyel aşı olup olmadığını söylemenin zor olduğunu söyledi.

Profes, “Olabilecek en iyi şey şu an gerçekleşiyor - yani aşı yaklaşımlarına doğru çalışan çok sayıda grup var ve açıkçası oraya ilk gelen için harika olacak” dedi.
 

Bu aşı üreticileri arasında bir yarış değil, yeni virüse karşı bir yarış. Aşı tasarımı için yeni bir alan. Aşıların, kavramdan lisansa ve halkta kullanımına kadarki gelişimi yıllar alır. Hedeflediğimiz şey 12 ila 18 ay arasında bir yerde, bu da oldukça hızlı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Keremcan Karabatak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU