Britanya Ulusal Sağlık Hizmeti tarihinin en büyük doğum skandalı: The Independent'ın elde ettiği rapora göre vakıf hastanesi koğuşlarında onlarca anne ve bebek öldü

Özel Haber: Feci sonuçlara yol açan ve tekrarlayan klinik başarısızlıkların, yaklaşık 40 yıllık süreç boyunca önlenebilir ölümlere, ciddi yaralanmalara ve kederli ailelerde travmalara sebebiyet verdiği belirtiliyor

Ortaya çıkarılan belgede ölümlere ve hastalıklara onlarca yıldır göz yumulduğu ortaya çıkarıldı (Unsplash)

The Independent'ın bugün ortaya çıkardığı rapora göre, Birleşik Krallık'ta Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) tarihinin en büyük doğum skandalı olarak adlandırılan olayda tek bir vakıf hastanesinin koğuşlarında onlarca bebek ve üç anne yaşamını yitirdi.

Sızan kurum içi raporda, denetlenmeyen yanlış klinik uygulamaların sürmesine 40 yıl boyunca izin verilirken doktorlar, ebeler ve hastane yöneticilerinin başarısızlıklarının da yinelenerek devam ettiği belirtiliyor.

Soruşturma kapsamında, Shrewsbury ve Telford Vakıf Hastanesi'nde (SATH) 1979-2017 yıllarında hayatını yitiren 42 bebek ve üç anneyi öne çıkarıyor.

Soruşturmada ayrıca, 50'den fazla çocukta doğum esnasında oksijen yetersizliğine bağlı kalıcı beyin hasarı oluştuğu, 47 vakadaysa da standartların altında bakım gerçekleştirildiği tespit edildi.

The Independent'a konuşan üst düzey bir NHS yetkilisi, "Bence bunun Birleşik Krallık'ta (BK) bilinen en büyük doğum skandalı olduğunu kesin olarak söyleyebilirsiniz. Bu, Morecambe Körfezi skandalından önemli ölçüde daha büyük ve ilk bulgularımız onlarca ölümün aslında önlenebileceğini gösteriyor" dedi.

Şu ana kadar toplamda 600'ün üzerinde vaka incelenirken, incelenmeyi bekleyen yüzlerce vaka daha bulunduğu düşünüldüğünde ölüm sayısının artması bekleniyor. The Independent, 2018'in sonunda da soruşturma heyetine hala ölüm ve yaralanmaya ilişkin bilgiler geldiğini öğrendi.

Bugüne kadar sağlık hizmeti tarihinin en kötü doğum skandalı, 2004-2013 yıllarında Cumbria'daki Furness Genel Hastanesi'nde 11 bebek ve bir annenin önlenebilir ölüm nedeniyle hayatını kaybettiği Morecambe Körfezi skandalıydı.

Shrewsbury soruşturması, standartların altında gerçekleştirilen vaka incelemelerinin gerekli dersleri çıkarmada başarısız kalması sebebiyle tekrarlanan klinik hataların şiddetlendiğini, yakınlarını yitiren ailelereyse "nezaket ve saygıdan oldukça uzak" biçimde muamele edildiğini açığa çıkarıyor.

 

 

Hastane personeli ölen bebeklere "o" diye hitap ederken veya isimlerini karıştırırken, yas tutan birçok ebeveyneyse bunun münferit bir hadise olduğu söylenmiş.

Bir vakada, otopsi yapılan bir bebeğin vücudunun haftalarca çürümeye terk edilmesi sebebiyle annenin defin öncesi çocuğunu son kez görmesine mani olunmuş.

SATH raporu, düzenleyici kurumların Hizmet Kalitesi Komisyonu'nun öncüsü Sağlık Hizmet Komisyonu'nun bebek yaralanmalarına dair kaygılara dikkat çektiği 2007 kadar erken bir tarihte sorunlardan haberdar olduğunu belirtiyor. Ancak raporda, Komisyon'un gerekli iyileştirmelerin yapılacağına olan güveninin "hatalı" olduğu sonucuna varılıyor.

Sızan raporda tespit edilen hususlar:

  • Ebe kontrolündeki (sorun yaşanması halinde riskin daha yüksek olabileceği) ünitelerde doğum yapan annelerin bu yöndeki rızasının "bugüne kadar süren" uzun bir dönem boyunca yeterli bilgilendirme yapılmadan alınması.
  • İşler ters gittiğinde şeffaflığın, dürüstlüğün ve ailelerle kurulan iletişimin uzun vadede yetersiz olması. Bu, sonuçta "zarar gören" ailelere karşı "saygısız" bir kültürü destekledi.
  • Ciddi vakaların tanısında başarısızlık. Korkunç deneyimler yaşayan birçok aileye yaşadıklarının münferit olduğu ve gerekli derslerin çıkarılacağı söylenmiş. Raporda, "Bunun doğru olmadığı açık" ifadesi yer alıyor.
  • Genellikle zayıf olan, "aşırı özet" ve "personeli aşırı koruyucu" diye nitelenen incelemelere ailelerin dahil edilmesinde uzun vadede süregelen başarısızlık.
  • Ölen bebeklerin yanlış isimle adlandırılması veya "o" diye bahsedilmesine dair birçok örnekle ebeveynlere ve ailelere karşı nezaket ve saygı eksikliği.
  • Alınan dersin paylaşılmaması sonucu "vakalarda genelde benzer hataların tekrarı". 1979'daki ilk yenidoğan ölümünden 2017'nin sonuna kadar süren vakalardan ders çıkarmada başarısızlık.
  • “Ciddi kayıp ve trajedi yaşayan” ailelere destek eksikliği.
  •  Vakıftaki "iyileştirme çabalarını zehirleyen" yerleşik kültür.

Bugün skandalın açığa çıkması, 2009 Mart'ında SATH'ın Ludlow ünitesinde ebelerin sağlık durumunu denetlemekte başarısız olması ve bir dizi diğer başarısızlıklar sonucu kız bebekleri Kate'i kaybeden Stanton-Davies ailesinin tecrübelerinden yola çıkılarak sağlandı. Daha sonra, anne Rhiannon Davies'e yüksek riskli gebelik tanısı konması nedeniyle en başında orada bulunmaması gerektiği açığa çıktı.

Gerekli derslerin çıkarılması amacıyla 10 yıldır kararlılıkla sürdürdükleri mücadele sonucunda yeni bir soruşturma açıldı.

İlk önce Kate'in ölümü için soruşturma talep eden aile, jüri soruşturması neticesinde kızlarının ölümünün önlenebilir olduğunun teyit edilmesi üzerine NHS'yi hastane koşullarını nasıl incelediğini tekrar gözden geçirmeye zorladı.

Yenilen inceleme sonucunda eski başebe Cathy Smith ve ebelerin sistematik başarısızlıklarıyla notları geriye dönük biçimde değiştirdiği tespit edildi.

Kate'in ailesi, hastane personelinin ciddi enfeksiyon belirtilerini gözardı etmesi üzerine 2016'da hayatını yitiren ikinci bir bebeğin, Pippa Griffiths'in ebeveynleriyle birlikte hareket ederek dönemin Sağlık Bakanı Jeremy Hunt'a bir mektup yazdı. Bunun üzerine Hunt, 2017'de bağımsız bir soruşturma açılması talimatı verdi.

Soruşturmanın kapsamı ilk başta, yılda 4 bin 700 doğum gerçekleşen vakıf hastanesindeki 23 aileyle sınırlıyken, sonraki yıl Health Service Journal ölümlerin de dahil olduğu onlarca vaka açığa çıkardı.

Ebe Donna Ockenden'in liderliğindeki teftiş, daha sonra Sağlık Bakanı Matt Hancock tarafından genişletilirken, vakfın iki hastanesine yönelik (Royal Shrewsbury ve Telford Princess Rolay) özel önlemler alındı.

Davies, sızan raporda açığa çıkan bulguların, vakfın geçmiş hatalardan öğrenme yönündeki kronik beceriksizliğinin "kızını ölüme mahkum ettiğini" gösterdiğini söyleyerek ekledi:

Bu kadar zamandır buna nasıl göz yumuldu? Bu korkunç.

Morecambe Körfezi soruşturmasına başkanlık eden Bill Kirkup, belgenin bir örneğini The Independent'a verdi. Okuduklarının "dehşet verici" olduğunu söyleyen Kirkup, Furness Genel Hastanesi skandalıyla "belirgin benzerlikler" içerdiğini belirtiyor.

Kirkup, "Okumak için hayli hüsrana uğramış durumdaydım. Morecambe Körfezi yeterince kötüydü ama iki yıl sonra başka bir yerde tekrar yaşandığını görmek ders almadığımızı göstermesi açısından daha da kötü. İki klinik kurumsal başarısızlık da münferit değil: Diğer ünitelerde de olabilecek sistematik bir probleme işaret ediliyor. Bunun nedeninin ve ne yapabileceğimizin tanısını koymak hayati önem taşıyor. Bazı basit ancak etkisi geniş önemlerin tüm doğum ünitelerine fayda sağlayacağı ve bu ikisi gibi büyük çaplı başka skandalların yaşanma ihtimalini büyük ölçüde azaltacağına dair yeterince kanıt var" diyor.

Raporda Ebe Ockenden birçok vakanın "bilgi, takım çalışması ve riske yaklaşıma" dair klinik başarısızlıklar içermesinin yanı sıra, hastane patronlarının hataları soruşturma, ana riskleri tespit etme ve ailelerle uygun biçimde iletişime geçmede başarısız olduğu sonucuna varıyor.

Ockenden raporda şunları yazıyor:

Bunlar bireylerin ve ailelerin tecrübe ettiği acı ve kedere dair gerçek kayıtlar. Doğum bakımına dair deneyimlerinin yaşamlarının en tatmin edici anları olması gerekirdi ancak bunun yerine çoğunlukla uzun süren ve derin etkileri bugüne kadar süren trajedilerle sonuçlandı. Bu ailelerin öne çıkmasının sonucunda, bu inceleme NHS'nin tek bir serviste yenidoğan ve doğum hastalıkları ve ölümlerine dair bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük incelemelerden biri halini aldı.

Oğlu Joshua'yı 2008'de Morecambe Körfezi vakfında yetersiz bakım sonucu kaybeden ve o dönem vakaların araştırılmasında önemli rol oynayan James Titcombe, Shrewsbury'deki hadiseleri öğrenmekten ötürü "çok üzgün" olduğunu söyledi.

Titcombe, "Bu durum, doğum hizmetlerine dair NHS'nin yüzleşmesi gereken sistematik bir sorun olduğuna dair daha fazla delil sağlıyor" dedi.

Bunun açığa çıkması için yine ailelerin katalizör işlevi görmesi gerekti.

Donna Ockendan yaptığı açıklamada, "Bugünkü haberlerde bahsedilen belgenin 2019 Şubat ayına ait bir durum güncellemesi olduğu görülüyor. Belge, NHS İyileştirme biriminin talebi üzerine hazırlanmış olup, yayımlanması amaçlanmamıştı. O dönem, doğum incelemesine katılan ve vakfın sunduğu doğum hizmetlerinde muhtemel ciddi kaygılar içeren, bilinen tüm vakalara dair tek bir kapsamlı ve bağımsız rapor isteklerini açıkça dile getiren aileleri dinledim. Bağımsız inceleme ekibimle birlikte bunu gerçekleştirmek için çok çalışıyoruz" diyor.

Shrewsbury ve Telford Vakıf Hastanesi geçici genel müdürü Paula Clark'sa, "Doğum hizmetlerimizin bağımsız incelemesiyle birlikte çalıştık ve çalışmayı sürdürüyoruz" dedi.

Vakıf adına, etkilenen tüm ailelerden kayıtsız özür diliyorum. Doğum hizmetlerimizi kullanan tüm aileleri, hizmetlerimizi geliştirmek için Donna Ockenden'in nihai raporunu beklemediğimiz hususunda temin etmek isterim. Önceki vakalarda ortaya çıkan sorunları ele almaya yönelik birçok şey yapıldı. Doğum servisini olabildiğince güvenli kılmak önceliğimiz. Almamız gereken daha yol var ama bugüne kadar yaptığımız çalışmaların bazı olumlu çıktılarını da görüyoruz.

The Independent, yorum için NHS İngiltere'yle irtibata geçti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU