Hong Kong'da 3 milletvekili gözaltı alındı

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 3 milletvekilinin gözaltına alınması ve 4’ünün de karakola çağrılmasına muhaliflerin tepkisine yol açtı. Milletvekili Gary Fan, gözaltıları, ateşi körükleyecek "kirli bir taktik" olarak nitelendirdi

Fotoğraf:AA

Çin’in Hong Kong Özel İdare Bölgesi’ndeki protestolarda göstericilere destek verdikleri iddiasıyla 3 milletvekili gözaltına alındı, 4 milletvekili de karakola çağrıldı.

Hong Kong emniyetinden yapılan açıklamada, 3 milletvekilinin, şüphelilerin Çin ana karası, Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısıyla ilgili 11 Mayıs'ta mecliste yapılan toplantıyı engellemek suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi.

Aynı gerekçelerle 4 milletvekilinin de karakola çağrıldığı vurgulandı.

 

Hong Kong;2.jpg
Fotoğraf:AA

 

Muhalifler “Kirli bir taktik” olarak değerlendirdi

Muhalif milletvekilleri, gözaltıları, 24 Kasım'da yapılacak bölge konseyi seçimlerinin iptal edilmesi veya ertelenmesine bahane uydurmak, şiddeti körükleme amacı taşıyan hükümetin bir önlemi olarak değerlendirdi. 

Karakola çağrılan milletvekillerinden Gary Fan, gözaltıları, ateşi körükleyecek "kirli bir taktik" olarak nitelendirdi.

Fan, "Bu siyasi baskıdır. İnsanlar Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam'in polisin arkasına sığınmayı sürdürdüğünü ve şimdi de harekete karşı hukuk sistemini kullandığını açıkça görebiliyor" dedi.

Hong Konglu milletvekili Tanya Chan ise bölge konseyi seçimlerinin, Pekin'e çok önemli bir mesaj göndereceğini ifade ederek, "polis barbarlığına ve adaletsiz sisteme hayır demek için fiili bir referandum işlevi göreceğini" diye konuştu.  

Anayasa ve Ana Kara İşlerinden Sorumlu Bakan Patrick Nip de hükümetin, seçimleri barışçıl biçimde ve sorunsuz yapmayı hedeflediğini kaydetti.

 

Hong Kong.jpg
Hong Honglular, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasaya karşı eylemler düzenliyor. Fotoğraf: AA

Kitlesel protestolar başlamıştı

Hong Kong yönetimi, "şüphelilerin Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran" yasa tasarısını 3 Nisan'da parlamentoya sunmuştu.

Tasarının, Hong Kong'un özerk yönetim yapısı ve yargı bağımsızlığını zedeleyerek kenti, Çin merkezi yönetiminin güdümüne sokacağını düşünen muhalefet, haziran başında kentte büyük kitlesel protestolar başlatmıştı.

Protestoların gün geçtikçe şiddetini artırması üzerine Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, temmuzda tasarının "öldüğünü" açıklamış, gösterilerin sürmesi üzerine 4 Eylül'de tasarının geri çekileceğini duyurmuştu.

Tasarı, 23 Ekim'de resmen geri çekilmesine rağmen protestocular, "demokratik reform" talepleriyle eylemlerine devam ediyor. 3 binden fazla kişinin gözaltına alındığı protestolar, Hong Kong'un son 10 yılda ilk defa ekonomik durgunluk yaşamasına yol açtı. 

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU