İspanya’da kömür madeninde göçük: 3 işçi toprak altında kaldı
İspanya’nın kuzeyindeki Asturias bölgesinde bir kömür madeninde meydana gelen göçükte en az 3 işçinin toprak altında kaldığı bildirildi.
Asturias Özerk Yönetim hükümetine bağlı Acil Servis ve Jandarma birimlerinden yapılan açıklamada, göçüğün Cangas del Narcea Belediyesine bağlı Vega de Rengos’taki bir madende gerçekleştiği belirtildi. Göçüğün yerel saatle 16.58’de (TSİ 18.58), madenin eksi 2'nci katında meydana geldiği ifade edildi.
Yetkililer, olayın ardından bölgeye kurtarma ekiplerinin sevk edildiğini, sağlık ekipleriyle birlikte çok işlevli 2 helikopterin de çalışmalara katıldığını açıkladı.
Arama-kurtarma çalışmaları sürerken, maden çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.
Özgür Özel: Bu büyük mücadele hepimizin! Yarın Zonguldak’ta yine omuz omuzayız!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bu mücadeleyi; yağmurda, soğukta, baskıda geri adım atmayan milyonlar büyüttü. Sandığa bastonuyla yürüyen 90 yaşındaki teyzemizden, karnındaki bebeğin geleceğini korumak için alanlara koşan annelere kadar. Bu büyük mücadele hepimizin! Yarın Zonguldak’ta yine omuz omuzayız!" açıklamasında bulundu.
CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun kaldırılması ve erken seçim çağrısını bir kez daha dile getirmek için düzenlenen "Millet İradesine Sahip Çıkıyor" mitinglerinin 72’ncisi yarın Zonguldak’ta yapılacak. Miting öncesi X hesabından çağrı yapan CHP Lideri Özgür Özel şunları kaydetti:
"Bu mücadeleyi; yağmurda, soğukta, baskıda geri adım atmayan milyonlar büyüttü. Sandığa bastonuyla yürüyen 90 yaşındaki teyzemizden, karnındaki bebeğin geleceğini korumak için alanlara koşan annelere kadar. Bu büyük mücadele hepimizin! Yarın Zonguldak’ta yine omuz omuzayız!"
Böcek ailesinin ölümüne ilişkin soruşturmada tutuklu sayısı 10'a çıktı: Otel sahibi ve çalışanı da tutuklandı
Böcek ailesinin ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada, otel sahibi ve bir çalışan daha tutuklandı. Böylece dosyadaki tutuklu sayısı 10’a yükseldi.
Soruşturma kapsamında daha önce adli kontrol şartıyla serbest bırakılan otel sahibi ve yöneticisi hakkında savcılık itiraz etmiş, iki şüpheli hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı. Yakalanarak adliyeye sevk edilen şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Böcek ailesinin ölümüne ilişkin kapsamlı soruşturmanın sürdüğü belirtildi.
Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye geliyor
Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung, 24-25 Kasım tarihlerinde Türkiye’ye devlet ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm yönleriyle ele alınacağı kritik bir görüşme fırsatı olarak öne çıkıyor.
İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Lee Jae-myung’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabetle Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Duran, “Stratejik ortağımız Kore Cumhuriyeti’nden devlet başkanı düzeyinde gerçekleştirilecek bu ziyaret, Kore Savaşı’ndan bu yana tesis edilen güçlü bağların ve dostluk temelli ilişkilerin daha da geliştirilmesine vesile olacaktır” dedi.
Görüşmeler 24 Kasım’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak. İkili temaslarda, enerji, savunma sanayii, ulaştırma, altyapı, yüksek teknoloji, kültür ve turizm gibi alanlarda iş birliğini geliştirecek adımların ele alınması bekleniyor.
Ziyaret kapsamında ayrıca, güncel bölgesel ve küresel meseleler üzerine görüş alışverişinde bulunulacak ve ikili iş birliklerini güçlendirecek belgeler imzalanacak.
İstanbul’da 100 milyar lira kamu zararına yol açtığı iddia edilen 20 kişi tutuklandı
İstanbul’da altın ve kıymetli maden ticaretinde mevzuata aykırı işlemler yaparak yaklaşık 100 milyar lira kamu zararına neden olduğu iddia edilen suç örgütüne yönelik operasyonda 20 kişi tutuklandı, 3 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 23 şüpheli, sağlık kontrollerinin ardından Çağlayan’daki adliyeye sevk edildi. Hakimlik, 20 şüphelinin tutuklanmasına karar verdi.
Açıklamada, örgütün ikinci ve üçüncü kişiler üzerinden yeni şirketler kurarak Döviz Teşviklerini ve Dahilde İşleme Rejimi’ni suistimal ettiği, sahte belgeler kullanarak altın ve gümüş ihracatını mevzuata aykırı şekilde yönlendirdiği belirtildi. Örgüt üyelerinin bu işlemlerle haksız kazanç sağladığı ve yaklaşık 100 milyar lira kamu zararına yol açtığı kaydedildi.
Soruşturma kapsamında şüpheliler, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “suç örgütüne üye olma” ve çeşitli kanunlara muhalefet suçlarından işlem görüyor.
İstanbul’da suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 13 kişi gözaltına alındı
İstanbul’da suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 13 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonlarda el bombası, silahlar ve suç örgütünün hücre evi bulundu.
Bahçelievler’de 18 Kasım’da durdurulan üç şüphelinin üst aramalarında kar maskesi ve eldiven bulundu. Telefon incelemelerinde, yurt dışından gelen talimatlarla suç örgütü elebaşı fotoğrafı bulunan pankartla fotoğraf çekildikleri tespit edildi.
Beşiktaş ve Eyüpsultan’da düzenlenen operasyonlarda 1 el bombası, 3 uzun namlulu silah ve 12 tabanca ele geçirildi; 5 şüpheli gözaltına alındı. Küçükçekmece’de ruhsatsız tabanca ile yakalanan 2 şüpheli, Daltonlar suç örgütü ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle tutuklandı.
Kağıthane ve Büyükçekmece’de düzenlenen operasyonlarda da bir uzun namlulu silah, otomatik tabanca, tabancalar, şarjörler, fişekler ve benzin dolu bidon bulundu. Gündoğmuşlar suç örgütüne ait hücre evi tespit edilerek iki şüpheli yakalandı.
Şüphelilerden ele geçirilen telefonlarda örgüt içi mesajlaşmalar ve silahlı maskeli fotoğraflar bulundu. İşlemler devam ediyor.
Şişli'de 25 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvurdu
İstanbul İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Güner, Şişli'de bir işletmede yemek yiyen 25 kişinin gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvurduğunu, bu kişilerin genel sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.
Güner, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'un Şişli ilçesinde bir işletmede yemek yiyen bazı vatandaşlarımız, gıda zehirlenmesi şüphesiyle çevredeki hastanelere başvurmuştur. Olayla ilgili olarak toplam 25 kişi sağlık kuruluşlarına müracaat etmiştir. Başvuruda bulunan vatandaşlarımızın genel sağlık durumları iyi olup, gerekli tıbbi değerlendirme ve tedavileri yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.
Sedat Peker’den Fatih Altaylı’ya mektup: Kendisi için yapabileceğim bir şey olursa bundan şeref duyarım
Organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla hakkında kırmızı bülten bulunan ve Dubai’de yaşayan Sedat Peker, tutuklu gazeteci Fatih Altaylı’ya mektup yazdığını açıkladı. Peker, Sözcü Gazetesi’nden Saygı Öztürk’e verdiği demeçte, Altaylı için yapabileceği bir şey olursa bundan şeref duyacağını belirtti.
Peker, mektubunda şu ifadelere yer verdi:
“Aramız her ne kadar kötü olsa da kendisine içten içe hep saygı duyduğumu söyledim.”
“Mektubumda öncelikle geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Aramızda çok uzun yıllardır sorunlar olduğunu, bu sorunlarda kimin haklı kimin haksız olduğunu aramadığım tarzında cümleler yazdım.”
“2004’te cezaevine girerken basında aylarca süren haksızlığa maruz kaldım; birçok tanıdığım gazeteci düzeltme yazılarımı yayınlamadı, bir tek kendisi bunu yaptığından dolayı aramız her ne kadar kötü olsa da içten içe hep saygı duyduğumu söyledim.”
Peker, Altaylı’nın dik kafalı bir kişiliğe sahip olduğunu ve yardım istemeyeceğini bildiğini vurgulayarak, “Yine de ceza yatmış biri olarak söylemek zorundayım; kendisi için yapabileceğim bir şey olursa bundan şeref duyarım” ifadelerini kullandı.
Balçova’daki polis merkezi saldırısı soruşturması kapsamında gözaltına alınan Ebu Hanzala ve Ebu Haris adli kontrolle serbest bırakıldı
İzmir’in Balçova ilçesinde Salih İşgören Polis Merkezi’ne 8 Eylül’de düzenlenen silahlı saldırı sonucu şehit olan üç polis memuruna ilişkin soruşturma sürüyor. Pompalı tüfekle saldırıyı gerçekleştiren 16 yaşındaki E.B.’nin yanı sıra aile bireyleri ve çeşitli bağlantıları olduğu değerlendirilen kişiler hakkında terör suçlamalarıyla işlem yapıldı. Saldırgan E.B., babası N.B. ve bazı şüpheliler tutuklanırken, bazı isimler adli kontrolle serbest bırakıldı.
Soruşturma kapsamında “Ebu Hanzala” kod adlı Halis Bayancuk, “Ebu Haris” kod adlı Haris Karadağ ve “Ebu Ubeyde” kod adlı İlyas Aydın hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 18 Kasım’da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda Bayancuk İstanbul’da, Karadağ ise İzmir’de yakalandı. Aydın’ın yurt dışında olduğu değerlendirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından tutuklama talebiyle adliyeye sevk edilen Bayancuk ve Karadağ, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı.
Hindistan'a ait savaş uçağı Dubai Airshow gösterisi sırasında düştü
Hindistan Hava Kuvvetlerince kullanılan "HAL Tejas" tipi savaş uçağı, Dubai Airshow 2025'teki gösteri uçuşu sırasında düştü.
Resmi makamlardan pilotun fırlatma koltuğunu kullanıp kullanmadığı ya da kaza sonucu yaralanan olup olmadığına ilişkin henüz açıklama yapılmadı. Görgü tanıkları, uçağın düşmesinin ardından Al Maktoum Uluslararası Havalimanı üzerinde yoğun dumanların yükseldiğini, bölgede siren seslerinin duyulduğunu aktardı.
Venezuela: ABD, ülkemizi 51. eyalet yapmak istiyor
Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, ABD'nin ülkesini "51. eyalet" yapmayı amaçladığını öne sürdü.
Başkent Caracas'ta düzenlenen Ulusal Tarih Ödülü töreninde konuşan Rodriguez, ABD'nin Karayipler bölgesindeki askeri hareketliliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rodriguez, Washington'un askeri yığınağını "tehdit" olarak gördüklerini belirterek, "Biz bağımsız bir cumhuriyet olmaya devam edeceğiz. Asla başka bir ülkenin eyaleti olmayacağız. Halkımız da vatanı olmayan bir avuç hainin, haydudun ve ülkeyi 51. eyalet yapmayı vadeden bir kadının (muhalif lider María Corina Machado) emirlerine asla boyun eğmeyecek." ifadelerini kullandı.
Venezuela'nın iki aydan uzun süredir "psikolojik bir savaşla" karşı karşıya olduğunu savunan Rodriguez, "Halkımız siyasi iktidarda olmadığında da sokaklarda mücadele etti, hiçbir zaman teslim olmadı. Umudunu, geleceğini terk etmedi. Halkımız teslim olmamaya kararlı ve azimlidir." diye konuştu. Öte yandan İçişleri Bakanı Diosdado Cabello da devlet televizyonu VTV'de yaptığı açıklamada, olası bir işgal tehdidine karşı hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Cabello, "Sokakta birine yardım etmemiz gerekiyorsa orada olacağız, doğal ya da insan kaynaklı bir afet nedeniyle bize ihtiyaç duyuluyorsa orada olacağız, ülkemizi işgal etmenin çok kolay olduğunu düşünen biri varsa, ona karşı da orada olacağız." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için Güney Afrika'ya gitti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere "TUR" uçağıyla Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Ankara Valisi Vasip Şahin ile diğer ilgililer uğurladı.
Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile bazı yetkililer de Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gitti.
Çocukların suça sürüklenmesinin nedenlerine ilişkin araştırma komisyonu kurulması kararı Resmi Gazete'de
Çocukların suça sürüklenmesine yol açan nedenlerin tüm boyutlarıyla incelenmesi ve toplumsal yaşama etkin katılımlarının sağlanması amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasına dair TBMM Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
TBMM'nin, "Çocukların Suça Sürüklenmesine Yol Açan Nedenlerin Tüm Boyutlarıyla İncelenerek Koruyucu ve Önleyici Mekanizmalar Geliştirilmesi ile Çocukların Toplumsal Yaşama Etkin Katılımlarının Sağlanması İçin Yapılması Gerekenlerin Belirlenmesi Amacıyla Bir Meclis Araştırması Komisyonu Kurulmasına Dair Karar"ına göre, komisyon 22 üyeden oluşacak.
Komisyonun çalışma süresi, başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olacak.
Komisyon, gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek.
İBB'nin 2026 mali yılı bütçesi kabul edildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 440 milyar liralık 2026 mali yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.
İBB Meclisi kasım ayı toplantılarının altıncı oturumu, İBB Başkan Vekili Nuri Aslan'ın başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı.
İBB Başkan Vekili Aslan'ın, İBB'nin 440 milyar liralık 2026 yılı bütçesini sunmasının ve hedefledikleri projeler ile yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunmasının ardından siyasi partilerin grup başkanvekilleri ve Meclis üyeleri konuşma yaptı.
Yaklaşık 10 saat süren Meclis toplantısında, konuşmaların ardından yapılan oylamada, İBB 2026 mali yılı bütçesi, 86 ret oyuna karşılık 151 oyla kabul edildi.
Beyaz Saray: ABD, Güney Afrika’daki G20 Zirvesi’ne katılmayacak
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD’nin 22-23 Kasım’da Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi’ne katılmayacağını açıkladı.
Basın brifinginde konuşan Leavitt, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın “ABD’nin zirveye katılması için görüşmeler yürütüldüğü” yönündeki açıklamasına yanıt verdi. Leavitt, “Pozisyonumuzda bir değişiklik olmadığını memnuniyetle açıklayabilirim. ABD, Güney Afrika’daki G20 Zirvesi’ndeki resmi görüşmelere katılmıyor.” ifadelerini kullandı.
Leavitt ayrıca, Cumhurbaşkanı Ramaphosa’nın ABD ile ilgili son açıklamalarındaki bazı ifadelerden “hoşlanmadıklarını” belirterek bunun ilgili makamlara iletildiğini söyledi.
22-23 Kasım’da Johannesburg’da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi’ne ABD Başkanı Donald Trump’ın katılmayacağı daha önce duyurulmuştu. Trump, gerekçe olarak ülkede “beyazlara yönelik şiddet olayları” olduğunu öne sürmüştü.
© The Independentturkish