ABD, Keşmir'deki saldırının ardından Pakistan merkezli Leşker-i Tayyibe'nin (LeT) uzantısı olan Direniş Cephesi'ni (TRF) terör örgütü listesine aldı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, perşembe günü yaptığı açıklamada, TRF'nin "yabancı terör örgütü" olarak belirlenmesinin, Başkan Donald Trump'ın "Pahalgam saldırısı için adalet çağrısının" bir parçası olduğunu söyledi.
Rubio, 2019 yılında kurulan TRF örgütünü LeT'nin "vekili" diye niteledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, karardan memnuniyet duyurduklarını belirterek, Trump yönetiminin "teröre karşı mücadelede ABD-Hindistan işbirliğini gösterdiğini" söyledi.
Pakistan ise ülkede yasaklı LeT'ye ait tüm unsurların çökertildiğini savunarak, örgütle TRF arasında bir bağlantı olmadığını ileri sürdü. İslamabad yönetimi, "her türlü terör eylemini kınadıklarını" vurguladı.
Hindistan'ın idaresindeki Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesinde 22 Nisan'da düzenlenen saldırıda 26 turist öldürülmüş, olayı TRF üstlenmişti. Keşmir Direnişi diye de bilinen radikal İslamcı örgütten yapılan açıklamada, bölgedeki "demografik değişime" karşı çıkıldığı belirtilmişti. Ancak örgüt saldırıyı üstlenen açıklamasını daha sonra geri çekmişti.
TRF'nin LeT'yle bağlantılı olduğunu savunan Yeni Delhi yönetimi, başından beri saldırıların Pakistan'dan yönetildiğini iddia etmişti.
Amerikan politika dergisi Foreign Policy'nin yazarlarından Michael Kugelman, Washington'ın TRF'yi terörist örgüt olarak tanımlayarak Yeni Delhi'ye destek verdiğini belirtiyor.
Kugelman, bu adımın "ABD-Hindistan ilişkilerinin gelişmesine büyük destek sağlayabileceğini" söylüyor.
Hindistan'la Pakistan arasındaki gerginlik, Yeni Delhi yönetiminin Pakistan toprakları ve Azad Keşmir'e 6 Mayıs'ta füze saldırısı başlatmasıyla sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Ancak Trump, 10 Mayıs'ta iki nükleer güç arasındaki çatışmaların sona erdiğini duyurmuş ve bu gelişmeyi ABD'nin arabuluculuğuyla gerçekleşen bir ateşkes diye tanımlamıştı.