ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a saldırıların azaltılacağını açıklaması, Beyaz Saray'ın savaş politikası hakkında soruları gündeme getirdi.
Önceki açıklamalarında İran'la ateşkes istemediğini belirten Trump, pazartesi günkü basın toplantısında Tahran'la "verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini" ve 15 maddelik bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını savundu. Tahran yönetimiyse Cumhuriyetçi liderin iddiasını yalanladı.
CNN'in analizine göre Trump'ın, İran'a verdiği 48 saatlik ültimatomun ardından yaptığı çelişkili açıklamalar, Washington yönetiminin savaşı bitirmeye yönelik istikrarlı bir strateji oluşturamadığının göstergesi.
Trump, pazartesi günkü açıklamasında İran'ın enerji altyapısına yönelik saldırıları 5 günlüğüne askıya aldıklarını söylese de uzmanlar, bunun gerçek bir ateşkese yönelik değil küresel piyasalardaki sarsıntının etkilerini hafifletmek için yapıldığını savunuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ayrıca ABD'nin, İran petrol endüstrisinin kalbi konumundaki Hark Adası'nı işgal etmeye yönelik planlar için bölgedeki askeri gücünü artırmak amacıyla zaman kazanmak isteyebileceği yazılıyor. Asya ve ABD'den gönderilen takviye güçlerin bölgeye varması haftalar sürebilir.
ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta başlattığı askeri operasyonda İran'ın dini lideri Ali Hamaney başta olmak üzere Devrim Muhafızları'ndan birçok üst düzey yetkili öldürüldü.
Ancak Tahran yönetimi, Hürmüz Boğazı'ndaki gemi trafiğini durma noktasına getirerek küresel piyasaları altüst etti.
Analizde, İran'ın Hürmüz'deki hamleleriyle "kendi kozunu ortaya koyduğu" belirtilirken, olası müzakerelerde çelişkili açıklamaları nedeniyle Trump yönetiminin tekliflerine yanaşmayabileceği vurgulanıyor.
İran ordusu, saldırılara İsrail'in yanı sıra ABD'nin askeri varlıklarının yer aldığı Körfez ülkelerini vurarak misilleme yapıyor.
Devrim Muhafızları'ndan bugün yapılan açıklamada, İsrail'in Dimona Nükleer Santrali'nin bulunduğu bölgeyle liman şehri Eylat'a yeni saldırı dalgası başlatıldığı duyuruldu.
Açıklamada Devrim Muhafızları'nın "alçak, çocuk katili saldırganlarla etkili operasyonlar yoluyla müzakere ettiği" belirtildi.
Washington'ın Körfez'deki müttefiklerinin de savaşın içine çekilmesiyle Trump'ın çıkış stratejisi oluşturması iyice zorlaşabilir.
Analize göre Trump'ın şimdi geri çekilmesi halinde, savaşa baştan karşı çıkan Körfez'deki müttefikleri "öfkeli ve güçlenmiş bir İran tehdidiyle" karşı karşıya kalabilir.
Ayrıca İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarına el konmadan çatışmaların sonlandırılmasının, Tahran'ın ileride nükleer silah geliştirmesinin önünü açabileceği savunuluyor. Bunun da Trump'ın İran'a savaş açmak için öne sürdüğü gerekçeyi çürüteceği ifade ediliyor.
ABD ve İsrail, İran'ın uranyum zenginleştirerek nükleer bomba üretmeyi hedeflediğini savunsa da Tahran yönetimi bunu defalarca reddetmişti.
Trump, savaşın ilk günlerinde İran'ın kısa sürede nükleer silah geliştirecek seviyede uranyum zenginleştirdiğini ve bu bombalarla ABD anakarasını vurabileceğini iddia etmişti. Ancak Amerikan istihbaratından yetkililer, bu yönde herhangi bir veri bulunmadığını söylemişti.
Independent Türkçe, CNN, ABC News, CBS News, Press TV
Derleyen: Yasin Sofuoğlu