İtalya, NATO hedefine ulaşmak için nasıl bir strateji izleyecek?

Diğer Avrupa ülkeleri de bu yöntemi uygulayabilir

İtalya lideri Giorgia Meloni, NATO harcaması stratejisinde 2027 seçimlerini de hesaba katıyor (Reuters)

İtalya, NATO’nun savunma harcamalarını artırma kararını uygulamak için “yaratıcı” yöntemlere başvurabilir.

25 Haziran'da sona eren NATO Zirvesi'nde alınan kararla, üye devletler gelecek 10 yılda gayrisafi yurtiçi hasılalarının (GSYH) en az yüzde 3,5'ini temel savunma harcamalarına ayıracak.

Ancak Reuters’ın analizinde İtalya’nın  yüzde 1,5'lik oranla NATO’nun geçen yıl belirlediği yüzde 2 hedefinin bile altında kaldığına işaret ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Roma yönetiminin, yüzde 5 hedefine ulaşması için harcamalarını 60 milyar eurodan fazla artırması gerekecek. Ancak bu, Avrupa’nın ikinci en yüksek borç yüküne (GSYH’nin yüzde 135’i) sahip bir ülke için büyük bir yük oluşturacak.

İtalya yüzde 2 hedefini tutturabilmek için askerlere verilen emekli maaşları ve sahil güvenlik harcamaları gibi daha önce savunma bütçesine dahil edilmeyen kalemleri hesaba katmıştı.

Aynı yöntemin yüzde 5 hedefine ulaşmak için çok daha geniş bir çerçevede uygulanabileceğine dikkat çekiliyor.

Bunun için Roma yönetiminin sivil altyapı yatırımlarını "çift kullanım" gerekçesiyle savunma harcaması olarak sınıflandırmayı planladığı yazılıyor. Özellikle limanlar, tersaneler, demiryolları ve karayolları ön plana çıkıyor. Sicilya’yla anakara arasında inşa edilmesi uzun süredir planlanan köprü bile bu kapsamda değerlendirilebilir. Analizde, diğer üye ülkelerin de benzer yönetmler izleyebileceği yorumu yapılıyor.

Ulaştırma Bakan Yardımcısı Edoardo Rixi, “Planlanan altyapı yatırımlarının büyük bir bölümü çift kullanımlı olduğu için NATO parametrelerine uygundur” diyor.

Adının paylaşılmasını istemeyen bir NATO yetkilisi de İtalya’nın yaklaşımını doğrudan onaylamasa da kapıyı açık bırakıyor:

Tanklar, savaş uçakları ve gemiler kadar, askeri hareketliliği destekleyen sivil ulaştırma altyapısına da ihtiyacımız var.

Analizde, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin süreci zamana yaymak isteyeceğine de dikkat çekiliyor. Meloni’nin, savunma bütçesinin ciddi şekilde artırılması durumunda ekonomiye yük bindirileceğine yönelik eleştirileri göz önünde bulundurarak, asıl artışları 2027 seçimlerinden sonraya bırakmak istediği belirtiyor. 


Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU