İsrail’in, nükleer programını sürdürmesi halinde İran'a yeniden saldırabileceğini ABD'ye bildirdiği aktarılıyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7-10 Temmuz'da ABD’ye yaptığı ziyarette Başkan Donald Trump'la bir araya gelmişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Wall Street Journal’ın haberinde, Netanyahu’nun uranyum zenginleştirmeyi sürdürmesi halinde İran’a saldıracağını Trump’a söylediği belirtiliyor.
İkili arasındaki gizli görüşmede Trump’ın “nükleer silah üretimini önleyecek bir diplomatik çözüm” istediğini söylemesine rağmen İsrail’in planına açık kapı bıraktığı aktarılıyor.
Habere göre İsrail’in 12 gün süren çatışmalarda İran’ın nükleer programını iki yıla kadar gerilettiği değerlendirmesi Pentagon tarafından da paylaşılıyor. Ancak İsrail, özellikle İsfahan'daki zenginleştirilmiş uranyum stoklarının bir kısmının sağlam kaldığını düşünüyor.
Tel Aviv yönetimi, Tahran’ın bunları kullanarak tekrar nükleer silah geliştirmeye başlayabileceğini iddia ediyor. İran ise nükleer silah geliştirme hedefi olmadığını defalarca ileri sürmüştü.
Bunlara ek olarak İsrail yönetimi, Fordo ve Natanz tesislerindeki zenginleştirilmiş uranyumun saldırılarda imha edildiğini savunuyor.
Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde İsrail büyükelçisi olarak görev yapan ve Tahran’la nükleer müzakereleri yürüten diplomat Dan Shapiro, ABD’nin İran’la anlaşmasının çok zor olduğunu iddia ediyor:
Saldırılardan önce bile anlaşmaya varmak zordu. Artık daha da zor. Trump uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin sonlandırılması talebinden geri adım atamaz, İran da saldırıya uğradıktan sonra bunu kabul edemez.
Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu’ndan Ali Vaez de Tahran’ın Washington’a duyduğu güvensizliğin arttığına dikkat çekiyor:
İran hükümetinde ciddi müzakereleri savunan grup şu an azınlıkta. Trump’a olan güvensizlik daha da arttı. ABD’nin taleplerini yeniden değiştirmesinden korkuluyor. İran’ın uranyum zenginleştirmeyi sonlandıracak bir anlaşmayı kabul etmesi, saldırıların ardından çok düşük bir olasılık.
İsrail'in 13 Haziran'daki saldırısıyla başlayan çatışmalarda İran vakit kaybetmeden misilleme yapmıştı. ABD de devreye girerek İsfahan, Fordo ve Natanz tesislerine 22 Haziran’da hava saldırısı düzenlemiş, operasyonda 14 “sığınak delici” GBU-57 bombası kullanılmıştı. Washington operasyonun ardından 24 Haziran’da taraflar arasında ateşkes sağlandığını duyurmuştu.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, Times of Israel
Derleyen: Yasin Sofuoğlu