Trump yönetiminin gümrük vergisi mektubu, bir ülkeyi sevindirdi

"Birleşik Devletler'in olağanüstü ekonomisine iştirak etmeye yönelik cesaret verici bir davet"

69 yaşındaki General Min Aung Hlaing, Şubat 2021'deki darbeden beri ülkeyi yönetmeye çalışıyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, tehditleri ve sonrasında gönderdiği gümrük vergisi mektuplarıyla pek çok ülkede korku yarattı. 

Ancak Myanmar'ı yöneten askeri cuntanın lideri General Min Aung Hlaing, 7 Temmuz'da gönderilen mektuptan dolayı "onur duyduğunu" açıkladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira bu mektup, ülkesinin ABD'ye yönelik ihracatlarının gümrük vergisini 1 Ağustos itibarıyla yüzde 40'a çıkarsa da cunta liderinin büyük bir ülke tarafından tanındığını da gösterdi.

Yerel medya, General Min Aung Hlaing'ın mektubu "Birleşik Devletler'in olağanüstü ekonomisine iştirak etmeye yönelik cesaret verici bir davet" diye tanımladığını aktardı.

Oranda indirim talep eden cuntanın, ABD'ye üst düzey yetkililerden oluşan bir heyeti en kısa süre içinde gönderip müzakere etmek istediği vurgulandı.

Min Aung Hlaing, Washington'dan yaptırımların kaldırılmasını isterken Donald Trump'ı da övdü:

Ülkesi ulusal refaha doğru götürürken gerçek bir vatanseverin ruhuyla güçlü bir liderlik sergiliyor. Diğer yandan küresel sahnede de barışı teşvik etmeyi sürdürüyor.

Trump yönetiminin Özgür Asya Radyosu (Radio Free Asia) ve Amerika'nın Sesi'nin (Voice of America) fonlarını kesmesi de cunta liderinden takdir topladı. Bu yayın organları, muhalif basının susturulduğu ülkede yaşayanlara alternatif ses sunuyordu.

Donald Trump'ın 2020'deki seçim yenilgisini hile yapılmasına yorduğunu hatırlatan General Min Aung Hlaing, devirip hapse attıkları Ang San Su Çi'nin de aynı yıl sandıktaki usulsüzlüklerle başa geçtiğini öne sürdü. 

Brüksel merkezli sivil toplum kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'nun kıdemli Myanmar danışmanı Richard Horsey, bu mektubu "cuntaya yönelik bir hediye" diye tanımladı:

İlk kez kamuoyu önünde resmen tanındıklarını gördüm.

ABD'nin de aralarında olduğu pek çok Batı ülkesi, askeri yönetimi Myanmar'ın meşru hükümeti gibi görmediklerini belirtiyor. Washington'ın yanı sıra Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği ülkeleri, hem Myanmar ordusuna yaptırım uyguluyor hem de ülkede büyükelçi bulundurmuyor.

5. yılına giren iç savaşta zor durumlara düşen ordu, Birleşmiş Milletler ve hak örgütleri tarafından savaş suçları işlemekle suçlanıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, cunta lideri hakkında Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçlar nedeniyle tutuklama emri çıkarılmasını Kasım 2024'te talep etmişti. UCM bununla ilgili henüz bir adım atmadı.


Independent Türkçe, CNN, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU