Keşmir saldırısı: Hindistan ve Pakistan savaşın eşiğinde mi?

“Nükleer silahlara sahip iki komşu karşı karşıya”

Hindistanlı güvenlik görevlileri, Keşmir'de olay yerine giriş çıkışları sıkı kontrol altına aldı (Reuters)

İhtilaflı Cemmu Keşmir bölgesinde yaşanan saldırı, ikisi de nükleer silaha sahip Hindistan ve Pakistan arasında muhtemel çatışma riskini artırdı. 

Keşmir’deki Pahalgam bölgesinde 22 Nisan’da yaşanan saldırıda turistlere ateş açılması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Saldırıyı, Pakistan'da yasaklı Leşker-i Tayyibe (LET) örgütünün uzantısı olan Direniş Cephesi (TRF) üstlenmişti. Ölenlerden 25’inin Hindistan, birinin de Nepal vatandaşı olduğu aktarılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Keşmir Direnişi diye de bilinen TRF’den yapılan açıklamada, bölgede “demografik değişim” yapılmasına karşı çıkıldığı belirtilmişti. 

Saldırı sonrası Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Suudi Arabistan'daki resmi ziyaretini yarıda keserek Yeni Delhi'ye dönmüştü.

Guardian’ın analizinde, saldırının Keşmir üzerinde hak iddia eden Hindistan ve Pakistan arasında yeni bir çatışmanın fitilini ateşleyebileceği yazılıyor. 

Adının açıklanmasını istemeyen Hintli bir güvenlik analisti, saldırıya ilişkin şunları söylüyor: 

Bu bölge için çok önemli bir an. Nükleer silahlara sahip iki komşu karşı karşıya geldi.

Analizde, Hindistan’ın sınır ötesi operasyon seçeneğini değerlendirebileceği ifade ediliyor. Keşmir’de 2019’da yaşanan ve 40 Hindistanlı güvenlik görevlisinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından Yeni Delhi yönetimi, militanlara karşı hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıyı Pakistan merkezli Ceyş-i Muhammed örgütü üstlenmişti. Hindistan ordusunun saldırıları üzerine Pakistan jetleri de misilleme yapmıştı.

BBC’nin analizindeyse saldırıda hayatını kaybedenlerin turist olmasının durumu daha da karmaşıklaştırdığına dikkat çekiliyor. Modi yönetiminin, Keşmir’deki Hindistan karşıtı ayrılıkçı hareketlerin zayıflamasıyla bölgenin “normalleştiğine” yönelik söyleminin zayıfladığına işaret ediliyor. 

Doğu Asya uzmanı Michael Kugelman, son saldırıda Hintli sivillerin hedef alındığına işaret ederek, Hindistan’ın Pakistan’a karşı askeri saldırı düzenlemesinin “kuvvetli bir ihtimal olduğunu” belirtiyor.
 


Modi yönetimi, saldırının ardından aldığı kararla Pakistan'ın Yeni Delhi Büyükelçiliğindeki askeri müsteşarlarını "istenmeyen adam" ilan ederken, İndus Suları Anlaşması’nın askıya alındığını duyurdu.

1960’ta imzalanan anlaşma, İndus nehri ve kollarında yer alan suyun iki ülke arasındaki kullanım koşullarını belirliyor. Hindistan, doğrudan çatışmaların yaşandığı dönemlerde bile bu anlaşmayı askıya almamıştı.

Bunlara ek olarak Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri, Wagah-Attari sınır kapısının kapatıldığını duyurdu. Bu kapıdan geçiş yapanların, 1 Mayıs'a kadar aynı rotayı kullanarak geri dönebileceği belirtildi. 


Independent Türkçe, Guardian, BBC, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU