Polonya, Rus istihbaratıyla bağlantılı sabotaj tehdidine karşı 10 bin asker görevlendirecek

Polonya, kritik altyapıyı korumak ve olası sabotaj girişimlerine karşı 10 bin askeri görevlendirecek

Fotoğraf: AA

Polonya, kritik altyapıyı korumak ve Rus istihbaratıyla bağlantılı sabotaj girişimlerine karşı 10 bin askeri görevlendirecek. Polonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, “Horyzont” (Ufuk) adlı operasyonun kamu güvenliğini artırmayı ve kritik altyapıyı korumayı amaçladığını açıkladı. Operasyona çok sayıda devlet kurumu da dahil olacak.

Kosiniak-Kamysz, operasyonun en büyüklerden biri olacağını belirterek, sokaklarda asker görülmesinin Avrupa’da olağan dışı olmadığını vurguladı. Ordunun askeri olmayan faaliyetleri de yürütebileceğine dikkati çeken Bakan, “Polonya buna hazır, NATO’nun üçüncü büyük ordusuna sahibiz” dedi.

Polonya Genelkurmay Başkanı Wieslaw Kukula, operasyonun 21 Ekim’de başlayacağını bildirerek, yaklaşan Noel döneminin sabotaj saldırıları için elverişli bir dönem olabileceğine dikkat çekti. Kukula, halkın şüpheli tehditleri bildirebilmesi için Kasım sonu veya Aralık başında bir uygulama başlatılacağını açıkladı.

Polonya-Ukrayna işbirliği

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile iki ülke özel servisleri ve devlet demiryolları arasında işbirliği biçimlerini kararlaştırdıklarını duyurdu. Tusk, Rusya ile işbirliği yaptığı şüphesi bulunan kişilerin tespit edilmesi ve sabotaj eylemlerinin önlenmesinin hedeflendiğini belirtti.

Sabotaj girişimi

16 Kasım’da Varşova ile Lublin arasındaki demir yolu hattında tren makinisti rayda hasar fark ederek durumu merkeze bildirdi. Yolcular ve tren personeli tahliye edilirken, hattaki trafik durduruldu. Polonya Başbakanı Tusk, Mika köyü yakınında meydana gelen hasarın patlayıcı madde kullanılan bir sabotaj eyleminden kaynaklandığını ve aynı hatta Lublin’e daha yakın bir noktada da hasar tespit edildiğini açıkladı. Daha sonra bu sabotajı gerçekleştiren iki kişinin, Rus istihbaratıyla bağlantılı Ukraynalılar olduğu belirlendi.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU