Kusura bakma Barbie, yeterince iyi değildin

Sakin olun Barbie'ciler: Oscar'ın "yok sayması" Hollywood'daki kadınlara yönelik kadın düşmanı bir komplo değil. Film, Akademi Ödülü'ne layık bir destan değil, parlak ve çok katmanlı bir memnun ediciydi. Öne çıkan performanssa bir erkekten geldi

Kendi şeridinde kal: Ken rolünde Ryan Gosling ve Barbie rolünde Margot Robbie (Warner Bros.)

Barbenheimer haftasında, dünyayı havaya uçuracak gücü dizginleyen nükleer uzmanı bilim insanını anlatan filmi, kadife koltukları ve koltuğa servisi olan yerel lüks sinemamda izledim. Feminizmi keşfeden plastik bebekle ilgili olanıysa çok salonlu ucuz ve neşeli bir sinemada, küçük çocuklarına "belki bu film beklediğin gibi olmayabilir hayatım" diyen annelerle çevrili bir ortamda izledim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sanırım ikincisini izlemek için ödediğim 5 dolar, Oscar ödüllü bir destan görmeyi beklemediğimin bir göstergesiydi. Bunun yerine, birkaç kahkaha ve Yeni Başlayanlar İçin Feminizm tavrına sahip muhteşem görünen bir film izledim. Ayrıca Ken rolünde Ryan Gosling'in göze çarpan bir performansı vardı: Mojo Dojo Casa House'da yere kadar uzanan bir kürk manto ve bandanayla dolaşırken sergilediği plastik-kalın kafalı davranışlar, Barbie'nin dünyayı değiştirmeye gerçekten ne kadar ihtiyacı olduğunu göstermekle kalmadı, aynı zamanda Gosling'in eşsiz bir komedi oyuncusu olduğunu da kanıtladı.

Önceki gün bu rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterildiğinde ve America Ferreira da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında yarışa girdiğinde hâlâ biraz şaşkındım. Ancak Barbie'nin arkasındaki güçlü, olağanüstü yetenekli ve kararlı kadınlar, yönetmen ve ortak yazar Greta Gerwig'le yıldız ve ortak yapımcı Margot Robbie aday gösterilmemişti.

Gosling bunun üzerine şu yorumu yaptı: 

Barbie olmadan Ken olmaz, bu tarih yazan, dünya çapında övülen filmin en büyük iki sorumlusu Greta Gerwig ve Margot Robbie olmadan da Barbie filmi olmaz. Onların yetenek, cesaret ve dehaları olmasaydı filmdeki hiç kimsenin tanınması mümkün olmazdı. Kendi kategorilerinde aday gösterilmedikleri için hayal kırıklığına uğradığımı söylemek hafif kalır.

Elbette haklı. Barbie'yi gerçekleştiren kadın gücüdür ve kadın yönetmenler, yapımcılar, yazarlar ve oyuncular Hollywood'da hâlâ kötü muamele görüyor. Sadece izleyicileri büyüleyen bir film yaratmakla kalmadılar, umarım bu filmi izleyen küçük kızların zihinlerine kız gücü tohumlarını ektiler. Barbie ayrıca bu ay sinema ve gişe başarısı dalında verilen ilk Altın Küre ödülünü kazandı ve buna şaşmamak gerek. 1,44 milyar dolar hasılat elde ederek 2023'ün en başarılı filmi oldu.

Ancak hepsinin ödülü olmayabilir. "Rasgele" kelimesi her zaman Akademi Ödülleri komitesiyle ilişkilendirdiğim bir şey çünkü adaylıkları darmadağın olabiliyor ve elbette, Ödül komitesi eskisinden daha az beyaz, erkek ve bayat, zaten böyle olması gerekiyor.

Ayrıca Akademi başrol performansları söz konusu olduğunda ciddiyet şapkasını takmayı seviyor, belki de bu yüzden Robbie'nin komik rolü listelerinde yer almazken, Dolunay Katilleri (Killers of the Flower Moon) ve Maestro gibi dramalarda başrol oynayan diğer kadınlar yer aldı. Justine Triet, suç draması Bir Düşüşün Anatomisi'yle (Anatomy of a Fall) En İyi Yönetmen dalında Oscar'a aday gösterilen tek kadın.

Yine de sinemada kadınların erkekler kadar rahat hareket edebilmeleri için önlerinde uzun bir yol olduğu tartışılmaz; film çektirmek için hâlâ kurnaz ve zekice çalışmaları gerekiyor.

Ve belki de Barbie'nin arkasındaki kadınlar Ken karakterini yaratırken fazla mükemmeldi; en iyi replikleri ("Dürüst olmak gerekirse, ataerkilliğin atlarla ilgili olmadığını öğrendiğimde zaten ilgimi kaybettim") verdikleri, gösterişli, yağlı, çekici ama kuş beyinli bir erkek.

Barbie'nin kadınları Ken bronzlaşmak için soluk kot takımıyla sahile koşabilsin diye yürüdü.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU