Güvercin yuvarlama yarışması, hayvanseverlerin tepkisini çekti

Çim topuna benzeyen oyunda canlı güvercinler kullanılıyor

Her yıl yapılan “güvercin yuvarlama” etkinliğinin görüntüleri çevrimiçi ortamda yayımlanınca, etkinliğe katılan topluluk tepkiyle karşılaştı.

Kanada'nın Ontario eyaletindeki Harrow Fuarı’nın katılımcıları, zeminde güvercin yuvarlanan ve güvercini en uzağa fırlatanın kazandığı yarışmaya davet edildi.

Söz konusu oyun, çim topuyla benzerlik gösteriyor; ancak top yerine canlılar kullanılıyor.

Hayvan hakları aktivistleri, etkinliğin görüntülerinin Facebook’ta yayımlanmasının ardından kuşun durumuna dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoyu kaydeden ve “Bunun kesinlikle korkunç olduğunu düşünüyorum” diyen Jo Blum, “Hayvanlara yönelik saygısızlık ve zalimlik” ifadelerini kullandı.

Kanadalı yayın kuruluşu CBC’ye konuşan Blum, “Bunun bir gelenek olduğunu anlıyorum, insanları Harrow Fuarı’na çeken bir etkinlik olduğunu anlıyorum. Ancak geleneklerin modası geçer. Ve bu da kesinlikle onlardan biri” dedi.

Organizatörlerse, bu kuşların uçmak yerine yuvarlanmak üzere gelişen özgün bir tür olduğunu söyleyerek yarışmayı savundu. Buna göre hayvanların yarışmada sergilediği davranışlar, doğal ortamda sergiledikleriyle aynıydı.

Öte yandan Windsor yakınlarında yaşayan Blum, “yarışmaya katılanların hayvanların kollarını sarmaladığını ve onları bir top gibi fırlattığını” söyledi.

“Çektiğim videoya bakarsanız güvercinleri olabildiğince uzağa fırlatmak için güç kullandıklarını görebilirsiniz” diyen Blum, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yarışma, kimin güvercininin en uzağa gidebildiğini ve en iyi olduğunu ölçmüyor; kimin güvercinini daha uzağa yuvarlayabileceğini ölçüyor. (...) Bu yuvarlanan kuşlar, çocuklar onları top gibi yuvarlasın ve fırlatsın diye dünyaya gelmedi.

Eleştirilere rağmen, 155 yıllık etkinliğin organizatörleri pişman görünmedi.

Kuş yere koyulur ve doğal olarak yaptığı taklaları atmaya başlar. Kendiliğinden kalkar ve sonra yerden alınır” diyen sekreter Peggy Anger, “İnsanın kol gücüne maruz kalmazlar. İtilmezler. Sadece yere konarlar. Konu tamamen bağlam dışına çıkarılıyor, bu hep oluyor ve hiç adil değil. Hayvanlarımız iyi bakılıyor. Besleniyor, su ihtiyacı gideriliyor, tüm hafta sonu iyi bakılıyorlar. Hiçbir noktada zarar görme tehlikesiyle karşılaşmıyorlar.

Bu geleneği gelecek yıl da sürdürmek konusunda bir karar verileceğini söyleyen Anger, eleştirilerin, topluluğu fuarda bir araya getirmek için sayısız saatler harcayan tüm insanlar için “tokat” niteliğinde olduğunu ifade etti.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU