Guardian: İstanbul'un dansözleri ve DJ'leri hayatta kalma mücadelesi veriyor

"Belediye ve iktidarın ihmal ettiği gece hayatı sektörü ölüyor"

Guardian'ın haberinde, artan enflasyonun yanı sıra iktidarın gece hayatına yönelik tavrının da sektörü zora soktuğu savunuldu (Unsplash)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, İstanbul'daki gece hayatı sektörünün ekonomik sıkıntılarla mücadelesini yazdı. 

Ruth Michaelson ve Deniz Barış Narlı'nın imzasını taşıyan haberde, "Enflasyonun yüzde 100'ün üzerinde seyrettiği ve iktidar partisinin İstanbul'un canlı gece hayatı kültürüne düşman olduğu bir ortamda, sanatçılar ve bar sahipleri ciddi zorluklarla karşı karşıya" yorumu yapıldı.

2021'de Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değerinin yarı yarıya azaldığına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mayısta yeniden seçilmesiyle söz konusu kaybın "görülmemiş seviyelere" çıktığı öne sürüldü. 

İktidarın ekonomi reformlarının küçük işletmeleri tehlikeye soktuğunun savunulduğu haberde, bu politikaların İstanbul'un gece hayatı sektörüne etkisine ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı: 

Kriz, Türkiye'nin en kalabalık ve canlı şehrine bir finansal can simidi sağlamakla kalmayıp, bu şehrin karakterinin önemli bir parçasını oluşturan ve belediye yönetimiyle hükümet tarafından uzun süredir ihmal edilen bir sektör için yavaş bir ölüm anlamına gelebilir.

Guardian, konuştuğu dansöz Aslı Can'ın pandemide iş bulamadığı için iki yıldır elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemediğini, sadece elektriğini yeniden açtırmasının yaklaşık 11 bin lira tutacağını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, dansözlükten yeteri kadar para kazanamadığı için ek iş olarak fal baktığı aktarılan Can'ın "Restorandaki herkes fiyatlardan şikayetçi. Fiyatlar her gün değişiyor. Meyhaneye gitmek pahalı olduğu için insanlar evde içiyor" sözlerine de yer verildi. 

Gazete, görüştüğü DJ Tuna Öztürk'ünse gündüzleri farklı mekanlarda, geceleri de kulüplerde çalarak geçinmeye çalıştığını belirtti. 

Haberde, Öztürk'ün "Eğlenmek için dışarı çıkanlar ikinci ya da üçüncü içkiyi içemiyor. Bu imkansız hale geldi. Eskiden haftada iki ya da üç kez sahne aldığım için işler benim için daha keyifliydi. Şimdi ayda bir kez çalabilirsem seviniyorum" sözleri paylaşıldı. 

Tuna Öz adıyla sahne alan DJ'in "Pandemi sırasındaki durum sektöre darbe vurdu. Sonrasında kulüp ve barların sayısında büyük düşüş oldu. Şimdi sadece birkaç kulüp var. Müzik yasağı her şeyi daha da zorlaştırdı" yorumu da aktarıldı.

Pandemi tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde 1 Temmuz 2021'den beri uygulanan müzik yasağı, geçen ay kaldırılmıştı.
 


Guardian, ayrıca ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gece hayatı sektörünü korumayı önceliklendirmediğini ileri sürdü. 

Haberde, birçok gece kulübünün ve barın yer aldığı Beyoğlu'nda belediyenin AK Parti'de olduğu hatırlatılarak, iktidarın "İstanbul'da uzun geçmişe sahip gece hayatını, daha geleneksel Türk kültürüne aykırı gördüğü" de savunuldu.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU