ABD-Venezuela gerginliğinde devreye Katar girdi

Amerikan ordusu, Porto Riko’ya 10 bin asker konuşlandırdı

ABD'nin Karayipler'deki askeri nüfuzunu artırması tartışma yaratıyor (Reuters)

Katar, ABD ve Venezuela arasındaki gerginliğin çözümü için arabuluculuk yapıyor. 

New York Times'ın (NYT) haberinde, Doha yönetiminin arabuluculuk rolünün Venezuela lideri Nicolas Maduro tarafından desteklendiği ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın diplomatik çözüme yanaşmadığı yazılıyor. 

Üst düzey bir ABD'li askeri yetkilinin aktardığına göre Trump yönetimi, çoğu Porto Riko'daki üslere olmak üzere bölgeye yaklaşık 10 bin asker konuşlandırdı. Bunlara ek olarak 8 savaş gemisi ve bir denizaltı da var. 

Joe Biden yönetiminde Ulusal Güvenlik Konseyi'nde Batı Yarımküre Direktörü olarak görev yapan Juan Gonzalez şunları söylüyor: 

Katar'ın taraflar arasında mesajların gönderilmesini sağladığını biliyorum. Her iki taraf arasında daha sağlam bir diyalog veya iletişim için arka kanal oluşturmanın yolunu bulmaya çalışıyorlar. Ancak Trump yönetimiyle pek ilerleme kaydedemediler.

Trump yönetiminden bir yetkili de Doha'nın ABD'yle Venezuela arasındaki iletişim kanallarını açık tutmaya çalışmak için arabuluculuk yaptığını belirtiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan NYT'nin pazartesi günkü haberinde, Trump'ın Venezuela yönetimiyle diplomatik temasları yürüten Richard Grenell'e tüm görüşmeleri durdurma talimatı verdiği iddia edilmişti. 

Haberde Trump'ın, Maduro'nun "iktidarı gönüllü olarak bırakmaya" yanaşmaması ve Venezuelalı yetkililerin "uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılarının olmadığı" yönündeki söylemlerinden hayal kırıklığına uğradığı savunulmuştu. 

Ancak Maduro, geçen ay Trump'a gönderdiği mektupta ABD'ye giren uyuşturuculardan Venezuela yönetiminin sorumlu olmadığını söylemişti. Karakas yönetimi, ABD’nin sınır dışı ettiği göçmenleri geri kabul politikasını sürdürüyor.

Gonzalez, Maduro'nun iletişim kanallarını açık tutmak istediğini ancak Trump'ın diplomasiye sıcak bakmadığını söylüyor. Bundan ötürü Maduro'nun, göçmenlik meselesinde ABD'yle işbirliğine sonlandırması için kendi hükümerinden baskı gördüğünü ifade ediyor.

NYT, Katar Dışişleri Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.
 


ABD-Venezuela gerginliği

Trump, imzaladığı kararnameyle Güney Amerika'daki uyuşturucu kartelleriyle yerinde mücadele gerekçesiyle ordunun daha etkin kullanılması talimatını vermiş, Savunma Bakanı Pete Hegseth de ABD ordusunun Venezuela'da rejim değişikliği dahil operasyonlara hazır olduğunu söylemişti.

Beyaz Saray, 8 Ağustos'ta Maduro'nun tutuklanması veya mahkum edilmesine ilişkin bilgi sağlanması karşılığında daha önce 25 milyon dolar olan ödülü 50 milyon dolara yükselttiğini de duyurmuştu.

Öte yandan ABD'nin Venezuela açıklarında bazı tekneleri "uyuşturucu kaçakçılığı" gerekçesiyle hedef alması hem Venezuela yönetimi hem de uluslararası kamuoyunda eleştirilere yol açmış, saldırıların "uluslararası hukuka aykırı olduğu" savunulmuştu.


Independent Türkçe, New York Times, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU