Hindistan'da 300'e yakın kişinin öldüğü tren kazası neden ve nasıl yaşandı?

Üç trenin karıştığı kazada sabotaj ihtimali üzerinde de duruluyor

Kazada hayatını kaybeden 275 kişiden sadece 175'inin kimliklerinin belirlenebildiği duyuruldu (Reuters)

Hindistan'ın 20 yıldan uzun süredir gördüğü en büyük tren kazasında şu ana kadar en az 275 kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişiyse yaralandı.

Cenazelerin tutulduğu iş merkezi ellerindeki fotoğraflarla yakınlarını arayan ailelerle dolarken, kazaya ilişkin detaylar da ortaya çıkmaya başladı.

Cuma günü ülkenin doğusundaki Orissa eyaletinde gerçekleşen kazaya üç tren karışmıştı: Kolkata'dan Chennai'ye giden yolcu treni Coromandel Ekspres, tam ters güzergahta Bengaluru'dan Kolkata'ya giden Yesvantpur-Howrah ve raylarda sabit bekleyen bir yük treni.

Kazayla ilgili yürütülen ön soruşturmadan elde edilen veriler kazanın nasıl gerçekleştiğine ilişkin de bazı ipuçları sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demiryolları yöneticisi Jaya Varma Sinha'ya göre, saatte yaklaşık 130 kilometre hızla ilerleyen Coromandel Ekspres bir süre sonra ana hattı terk ederek, genellikle trenlerin park yapmak için kullandığı yan hatta girdi ve bu hatta park halinde olan yük trenine çarptı.

Çarpmanın etkisiyle Coromandel Ekspres'in lokomotifi ve ilk 4-5 vagonu raydan çıkıp devrildi ve tam karşı yönden gelen Yesvantpur-Howrah treninin son iki vagonuna çarptı. İkinci çarpışmanın etkisiyle Yesvantpur-Howrah treninin yolcu vagonları da raydan çıkarak, devrildi. Demiryolu yetkilileri ikinci trenin de yaklaşık 130 kilometre hızla seyrettiği bilgisini paylaştı.

Kazayla ilgili yürütülen soruşturma odak noktasında ise demiryolu hattındaki sinyal sistemi yer alıyor. Bilgisayar kontrolünde olan sistem, normal şartlar altında iki trenin kesiştiği noktalarda trenlerden birini boş olan başka bir raya yönlendiriyor.

Coromandel Ekspres'i yük treninin olduğu raylara yönlendiren sistemin arıza yaptığından şüpheleniliyor. 

Demiryolu Bakanı Aşwini Vaişnaw, kazanın "sinyal sistemindeki değişim" nedeniyle yaşandığını belirterek, yürütülen soruşturmanın bu hatadan kimin sorumlu olduğunu ortaya çıkaracağını söyledi.

Soruşturma sonucunun olayın teknik bir arızadan mı yoksa insan hatasından mı kaynaklandığını belirleyeceğini söyleyen Sinha ise, "Sistem yüzde 99,9 oranında doğru çalışıyor ama yüzde 0,1'lik hata şansı her zaman var" ifadelerini kullandı.

Sinha, olayın bir sabotaj olma ihtimalinin sorulması üzerine, "Hiçbir seçeneği gözardı etmiyoruz" dedi.

Hint Demiryolları'nın kazayla ilgili soruşturmayı ülkenin en üst düzey kolluk birimi CBI'a devretmesi de Hindistan basınında sabotaj iddialarını daha çok konuşulur hale getirdi.

Hindistan'daki demiryolu sistemi

ABD, Rusya ve Çin'in ardından dünyanın en büyük demiryolu hattına sahip olan Hindistan'da 14 bin yolcu treni her gün yaklaşık 13 milyon yolcu taşıyor.

64 bin kilometrelik demiryolu hattı Hint Demiryolları isimli devlet kurumu tarafından işletiliyor.

Yıllık 1,5 milyar tondan fazla yükün taşındığı demiryolu ağının ticaret için de kritik önemde olduğu biliniyor. 

Hindistan hükümeti demiryolu hattında geniş çaplı bakımlar için bir takvim ilan etse de, 19. yüzyılda ülkenin Britanya sömürgesi olduğu dönemde inşa edilen hatta yapılan bakım ve güncellemelerin birçoğu çok eski yıllara dayanıyor. 

Her yıl yüzlerce kazanının meydana geldiği Hint demiryollarında, bu kazaların birçoğunun sebebi insan hatası ya da çağ dışı sinyal ekipmanı olarak kayıtlara geçiyor.

Hindistan Ulusal Suç Kayıtları Bürosu'nun verilerine göre 2017-2021'de ülkede demiryollarıyla bağlantılı yaklaşık 100 bin ölüm yaşandı.

Ülkedeki en ölümcül tren kazası 1981'de yaşanmış, Bihar eyaletindeki bir köprü üzerinde raydan çıkan yolcu treninin nehire uçması sonucu 800 kişi hayatını kaybetmişti.


Independent Türkçe, Guardian, AP, CNN, India Today

DAHA FAZLA HABER OKU