Medvedev nasıl Rusya devlet başkanlığından Putin'in saldırı köpeğine dönüştü?

Alman parlamentosunu bombalamak, Britanyalı siyasetçileri öldürmek ve "nükleer kıyamet" getirmek gibi son derece tuhaf tehditler Putin'i mutlu ediyor gibi görünüyor ama Rusya dışında gerçekten dinleyen var mı?

(Reuters)

Dmitri Medvedev, Kremlin'in zirvesindeki yerini 2012'de Vladimir Putin'e bıraktığında, pek çok gözlemci iki adamdan daha liberal olanın konumunu Rusya'yı demokratik reformlar doğrultusunda nazikçe yönlendirmek için kullanmayı sürdüreceğini umuyordu.

Ancak 10 yıl sonra Medvedev'in, akıl hocasının Ukrayna'ya yönelik tam kapsamlı istilasının ardından, Moskova'nın nükleer savaş tehditleri ve Batı ülkelerinin liderlerine yönelik ölüm tehditleri için baş sözcüsü haline gelmesini beklemiyorlardı.

Hukuk fakültesini bitirdiği St. Petersburg Devlet Üniversitesi'nde 1990'larda yardımcı doçent olan Medvedev, St. Petersburg şehir yönetiminde görevli olduğu dönemde Putin'e danışmanlık yaparak siyasete girdi ve daha sonra Putin'in ilk başkanlık seçimi kampanyasını yönetti.

Medvedev, Putin'in anayasal sınır olan iki dönem görev yapmasının ardından 2008'de devlet başkanı oldu ve Başbakan Putin'in ülkenin gidişatını belirlemeye devam ettiği yönündeki genel kabule rağmen, "özgürlük, özgürlüksüzlükten iyidir" gibi ifadeler Medvedev'in reform gündemine gerçekten bağlı olduğuna dair umut verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin, 2021'de bir kararnameyle anayasal dönem sınırlarını sıfırlayarak 2036'ya kadar devlet başkanlığı görevini yürütme imkanı yaratırken Medvedev, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı pozisyonunda Putin sağ kolu, en yakın yardımcılarından ve çıraklarından biri olmayı sürdürüyor.

Medvedev bu sıfatla Ukrayna savaşı ve Rusya'nın oradaki "özel askeri operasyon" dediği şey hakkında, "nükleer kıyamet" gibi çarpıcı tehditler dahil neredeyse canlı yorum yapıyor.

Kiev Ekonomi Okulu Başkanı Tymofiy Mylovanov, "Medvedev eski devlet başkanı ve başbakan oluşunun ağırlığına sahip, bu nedenle halk onu dinliyor, Batı onu dinlemek zorunda çünkü tüm şartları yerine getiriyor. Ancak Putin'in iletişimdeki saldırı köpeği olmasına rağmen diplomatik ağırlığı yok" diyor.

The Independent'a konuşan Mylovanov, "Söyledikleri uluslararası toplumdaki ya da Birleşmiş Milletler masasındaki konuşmaları etkilemiyor. Bu tamamen, Kremlin'den yönetilen bir iletişim stratejisi" diye belirtiyor.

Mylovanov, Medvedev'in bu nükleer tehditlerini Rus propagandasının çatışmayla ilgili daha geniş bağlamında görüyor. Bu tür yorumlar, Batı'dakiler dahil halkı korkutmak ve Ukrayna'nın ülkenin kontrolünü Rusya'ya bırakarak istilayı derhal sona erdirmesi gerektiği görüşünü teşvik etmek için tasarlanmış.

Geçen yıl şubattan bu yana Medvedev her ay nükleer silahlarla ilgili giderek daha saldırgan hale gelen tehditlerde bulunuyor ve bu tehditler çoğu zaman Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve bizzat Putin'in tehditlerinden daha ileri gidiyor.

Martta Medvedev, savaş uzadıkça nükleer kriz tehdidinin de yalnızca arttığını söyledi. "Ukrayna'ya yabancı silah sağladıkları her gün nükleer kıyameti daha da yakınlaştırıyor" diye belirtti.

Mayıstaysa Batı'nın Ukrayna'yı nükleer silahlarla donaması durumunda "savaşın geri döndürülemez kanunları" diye tanımladığı şeyden bahsetti. Fakat Batı devletlerinin hiçbiri bunun yapmayı düşündüğünü belirtmedi. Bu durum, Medvedev'i "nükleer silahlar söz konusu olursa, önleyici bir saldırı yapılması gerekecek" demekten alıkoymadı.

Bu hafta Medvedev, Birleşik Krallık'ın (BK) savunma ihracatı ve eğitim yoluyla Ukrayna'ya verdiği destek nedeniyle Britanyalı kamu görevlilerini "meşru askeri hedef" diye niteledi. Medvedev'in yorumları, Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin Ukrayna'nın Putin'in istilasına direnmek için Rusya'ya "sınırlarının ötesine güç yansıtma" hakkı olduğunu söylemesinden kısa bir süre sonra geldi.

Medvedev, BK'nin Moskova'nın "ezeli düşmanı" olduğunu ve Britanya'nın Kiev'e verdiği desteğin Rusya'ya karşı "ilan edilmemiş bir savaş" anlamına geldiğini söyledi. Bu, Rusya-BK ilişkilerinin daha da dibe vurması demek.

Medvedev, tehditler savurmaya adanmış güçlü bir sesin boşluğunu doldurdu ve Rusya'nın en savaş yanlışı yetkililerinden biri olarak ortaya çıktı.

Bir başka sivri tehdit de Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Putin hakkında tutuklama emri çıkarmasının ardından geldi. Ardından Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann'ın, Rusya Devlet Başkanı'nın topraklarına girmesi halinde ülkesinin yakalama emrini uygulayacağını söylemesi üzerine Medvedev akıl hocasını savunmak üzere harekete geçti.

Medvedev, "Bir nükleer güç liderinin Almanya topraklarını ziyaret ettiğini ve tutuklandığını düşünelim. Bu durumda varlıklarımız Almanya Federal Meclisi'ni, Şansölye'nin ofisini vb. vurmak için uçacak" diye yanıt verdi.

Konunun uzmanları, Medvedev'in sert söyleminin tekrarlar yüzünden köreldiğini ve büyük olasılıkla bu tür yorumlarla yerel kamuoyunun yararına, Putin'in gözüne girmek için saldırdığını söylüyor.

Siyaset profesörü ve New York Üniversitesi'nde Rus ve Slav Çalışmaları'nda misafir profesör olan Joshua Tucker, "Bence bu noktada Rusya dışındaki çoğu kişi Medvedev'in yorumlarını görmezden geliyor" diyor.

En iyi ihtimalle, son derece tuhaf açıklamaları Kremlin'in zaman zaman onları heyecanlandıran fazladan konuşmalar duyması gereken savaş yanlısı bir iç kitlenin varlığını hissettiğinin bir işareti olarak alınabilir; en kötü ihtimalle, sadece bir şekilde ilgili görünmeye çalışıyor olabilir.

Rus politikasında anlamlı değişiklikler yaşanıp yaşanmadığını izlemek söz konusu olduğunda Tucker, Batılı hükümetlerin Medvedev'e kulak verdiğinden şüphe duyuyor.

The Independent'a konuşan Tucker, "Putin'in, Medvedev'in savaş tehditlerini iç politikada desteğini koruma stratejisinin bir parçası olarak gördüğünden şüpheleniyorum, aksi takdirde Medvedev muhtemelen şimdiye kadar dururdu ancak Britanyalı siyasi liderleri hedef alan bir askeri stratejiyi gerçekten benimsemeyi planladığından şüpheliyim" diyor.

"Liderler başka ülkelerin liderlerini öldürmeye çalışmazlar çünkü aynı liderlerin kendilerini de öldürmeye çalışmasını istemezler" diye ekliyor.

Ukrayna hükümetinde eski bir ekonomi bakanı olan Mylovanov, Rus nükleer tehdidinin hiçbir zaman tamamen göz ardı edilemeyeceğini ancak Kiev'e göre Medvedev'den gelen her uyarının nükleer silahların savaşta kullanılma ihtimalini azalttığını söylüyor.

Böyle 5 tehdit daha gelirse kimse Medvedev'i ciddiye almayacak.

Medvedev'in sermayesi, güveni ve nüfuzu sınırlı. Putin eninde sonunda başka birini saldırı köpeği olarak kullanmak zorunda kalacak.



https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU