Bahmut'u yerle bir eden Putin, kasabayı neden bu kadar çok istiyor?

Rusya ve paralı askerlerinden oluşan Wagner Grubu nihayet kasabayı ele geçirse de kasabanın kaybı, Rusya'nın son derece ihtiyaç duyduğu ahlaki ya da stratejik zafer olmayacak

Savaş öncesi nüfusu Barnsley'e benzeyen ve Rusya'nın 2015'ten beri elinde tuttuğu topraklara sadece 22 kilometre uzaklıktaki bir kasabanın olası ele geçirilmesi üzerine koparılan bunca yaygara neden? (Ukrayna Silahlı Kuvvetleri/AFP)

Bir yıldan biraz uzun zaman önce son Ukraynalı askerler Mariupol'daki Azovstal çelik fabrikasından ayrılarak Rus güçlerinin yaklaşık üç ay süren şehir kuşatmasını sona erdirdi. Ukraynalı askerlerin görevi (Rus güçlerini mümkün olduğunca uzun süre kentte tutmak ve bu süreçte ellerinden geldiğince çok sayıda Rus askerini öldürmek) tamamlanmıştı. Ukrayna, Mayıs ve Haziran 2022'de Donets Nehri'nin iki yakasındaki komşu şehirler Sievierodonetsk ve Lisiçansk'ta da benzer bir taktik izlemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdi, belki de bu taktiklerin kusursuzca hayata geçirilmesi ya yeni sona erdi, ya devam ediyor ama bitmeye yakın ya da yeni bir yola girmek üzere. Hafta sonu Rusya, Ukrayna güçleri ve Moskova yanlısı Wagner paralı asker grubu tarafından 10 ay gibi şaşırtıcı bir süredir üzerinde savaşılan ve pratikte pek bir önemi olmayan Bahmut'u tamamen "özgürleştirdiğini" iddia etti. ABD, kasaba için verilen savaşta 100 bin Rus askerinin ve paralı askerin öldüğünü ya da yaralandığını tahmin ediyor. Wagner'in oligark lideri Yevgeni Prigojin, huzurunda süt ürünlerinin kendiliğinden ekşidiğinden şüpheleneceğiniz kadar ahlaki ve fiziksel çirkinliğe sahip bir adam, cumartesi günü kasabanın kontrolünü tamamen ele geçirdiklerini iddia eden bir video yayımladı. Prigojin, Wagner'in "Bahmut'u tamamen denetleyeceğini, gerekli savunma hatlarını oluşturacağını" ve ardından 25 Mayıs itibarıyla şehri Rus ordusuna bırakacağını söyledi.

Ukrayna hükümetinin resmi pozisyonuyla ilgili ilk kafa karışıklığının ardından Kiev, Bahmut'un tamamen Rusya'nın elinde olduğunu reddetti (ve hâlâ reddediyor) ve pazar günü, Ukrayna birliklerinin taktiksel olarak kuşatmak ve ardından şu anda şehrin büyük bölümünü kontrol eden Wagner paralı askerlerine saldırmak amacıyla şehrin kenarlarında ilerlediği haberi geldi. Belirsizlik ne olursa olsun, Vladimir Putin rejiminin internetteki amigoları bu "habere" çılgınca sarılırken, önceki gece devlet televizyonu propagandacısı Vladimir Solovyov gece programına, kasabaya giden yollardan birinden çaldığı anlaşılan Bahmut amblemini göstererek başladı.

Putin'in eski kukla başkanı ve şimdiki alkollü içecek meraklısı Dmitri Medvedev ise Twitter'ın en komik ve utanç verici kutlama mesajını paylaştı. Belli ki hâlâ çok meşgul ve önemli bir adam olan Dmitri, pazar gününün bir kısmını 7 aylık yanıtları inceleyerek geçirdi ve geçen yıl 20 Ekim'de Elon Musk'ın (evet, gerçekten de bu konuşmada gerçekten kimse yoktu) görevden ayrılan Liz Truss'a marulla ilgili bir gönderme yapmasına iltifat ederek işini sağlama alıp "Bu arada, Bahmut'ta işler nasıl gidiyor?" diye eklediği tweet'i yanıtladı.

Medmedev, biraz gecikmeli de olsa muzaffer bir edayla, "@elonmusk, bana Bahmut'u sordunuz... Gelin ve kendiniz görün!" yazdı.

Savaş öncesi nüfusu Barnsley'e benzeyen ve Rusya'nın 2015'ten beri elinde tuttuğu topraklara sadece 22 kilometre uzaklıktaki bir kasabanın olası ele geçirilmesi üzerine koparılan bunca yaygara neden? Moskova'ya yakın kaynakların iddia ettiğinin aksine, kasaba önemli bir ulaşım ve lojistik merkezi değil, özellikle de şehirdeki tüm altyapı yok edilmişken. Ayrıca Ukrayna hâlâ batıdaki yüksek bölgeleri kontrol ediyor ve bu da Bahmut'taki tüm Rus faaliyetlerini, asker ve teçhizat merkezi olarak varsayımsal kullanımı da dahil, saldırıya açık hale getiriyor.

Ayrıca bazılarının iddia ettiği gibi, Bahmut'un kaybedilmesi Ukrayna ordusunun ya da halkının moraline önemli bir darbe vurmayacak. Ukraynalıların hayatını kurtarmak için Rus güçlerini bir yerde mümkün olduğunca uzun süre yıpratmanın ve sonunda oradan çekilmenin değeri Ukrayna halkı tarafından artık çok iyi anlaşıldı. Mariupol, Sievierodonetsk ve Lisiçansk kayıpları Ukrayna'da derinden hissedilse de ülkenin Rusya'yı yenme kararlılığı ve bu sonuca olan inancı kaya gibi sağlam ve Bahmut'un kaybı bunu aşındıracak hiçbir şey yapmaz.

Prigojin ve Putin'in Bahmut'un ele geçirildiğini ilan etmeye bu kadar hevesli olmalarının tek nedeni, her ikisinin de biraz farklı nedenlerle işaret edebilecekleri bir tür "zafer" arayışında olmaları. Prigojin için bu işle ve aynı zamanda, yorulmuş ve ciddi ölçüde tükenmiş paralı asker grubunun bir savaş gücü olarak gelecekteki güvenilirliğiyle ilgili. Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nün (Institute for the Study of War) önceki günkü son değerlendirmesinde belirttiği gibi, Moskova'nın bakış açısıysa, Bahmut'u almanın "Slovyansk, Kramatorsk ve Dnipro'ya doğru bir açılış adımı" olduğu yönünde olacak; Rusya bu noktada söz konusu şehirleri işgal etmeyi ancak rüyasında görebilir. Gerçekte, Prigojin ve Putin'in Bahmut harabelerini ele geçirmesinin en önemli kalıcı sonucu (eğer gerçekten gerçekleşirse), "Pirus zaferi" teriminin (galip gelene yenilgiyle eşdeğer olacak kadar yıkıcı bir bedel ödeten bir zafer) yerini "Bahmut zaferi"ne bırakması olabilir.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU