Hindistan'da yeni parlamento binasının açılışını 21 parti birden boykot edecek

Muhalefet, Modi hükümetinin attığı bazı sembolik adımları demokrasiye saldırı olarak değerlendiriyor

Yeni parlamento binasıyla birlikte Hindistan'daki vekil sayısı da 793'ten 1188'e yükselecek (Reuters)

Hindistan yeni inşa edilen parlamento binası için 28 Mayıs'ta yapılacak açılış törenine hazırlanıyor.

Ancak Narendra Modi hükümetinin ülkenin sömürge geçmişinin izlerini silme çabalarının bir parçası olarak görülen yeni parlamento binasının açılış töreni 21 muhalefet partisinin boykot kararıyla gölgelendi.

96 yıllık parlamento binasının yenilenmesiyle ilgili tüm partilerde fikir birliği olsa da, Modi hükümetinin açılışla ilgili attığı sembolik adımlar muhalefet partilerinden rahatsızlık yarattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açılış töreninin Hindu milliyetçiliğinin sembol isimlerinden Veer Savarkar'ın doğumgününde yapılacak olması muhalefetin tepki gösterdiği adımlardan biri olarak öne çıkıyor.

Savarkar'ın bağımsızlık öncesi döneme dair ayrıştırıcı figürlerden biri olduğunu savunan muhalefet partileri daha önce de şimdiki parlamento binasına Savarkar'ın portresinin asılmasına karşı çıkmıştı.

Planlanan açılış seramonisinde "Sengol" adı verilen sembolik bir asanın Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından parlamentoya yerleştirilecek olması da tartışma yaratan konulardan biri. Zira Hindistan'da devlet başkanlığı görevini Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu yürütüyor.

Muhalefet partileri, parlamentonun cumhurbaşkanı olmadan işlevsiz olacağını belirterek, Modi'nin açılış seremonisine liderlik etmesinin Hindistan demokrasisine doğrudan bir saldırı olduğu görüşünü paylaşıyor.

19 siyasi partiden yapılan ortak açıklamada, "Demokrasi ruhu parlamentodan sökülüp atılırken, yeni bir binanın değeri olmadığını düşünüyoruz" dendi.

Muhalefet tarafından otoriter olmakla suçlanan Narendra Modi'nin liderlik ettiği Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisi (BJP) ve rakipleri arasındaki siyasi ve kültürel savaşın devam ettiği bir dönemde gerçekleşecek açılış, inşa edilen yapının maliyeti nedeniyle de tartışma konusu haline geldi.

Muhalefet 2,4 milyar dolara mal olan yeni parlamento binasını "gösteriş projesi" olarak tanımlıyor.


Independent Türkçe, India Today, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU