Der Spiegel'ın "nüfus" karikatürü Hindistan'ı öfkelendirdi

BM'ye göre Hindistan, Çin'i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi oldu

Der Spiegel'dan karikatürle ilgili henüz açıklama gelmedi; New York Times, 2014'te tepkiler üzerine özür dilemişti (Twitter / @KanchanGupta)

Almanya'nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel'ın Hindistan'la ilgili karikatürü tartışma yarattı.

Derginin bu haftaki sayısında yayımlanan, Hindistan'ın Çin'i geçerek dünyanın en yüksek nüfusa sahip ülkesine dönüşmesiyle ilgili karikatür, ırkçı olduğu gerekçesiyle eleştiri topladı. 

Karikatürde, Hindistan bayrağı taşıyan birçok kişi, dolup taşan bir banliyö treninde ilerlerken tasvir ediliyor. Yandaki raylardaysa üzerinde Çin'in bayrağının yer aldığı son teknoloji bir hızlı tren var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan'ı temsil eden trenin, Çin'inkini geçtiği görülüyor. Karikatürün üstündeyse "Nüfus: Hindistan, Çin'i geride bıraktı" ifadeleri yer alıyor.

Birleşmiş Milletler'in pazartesi günü yayımladığı verilere göre Hindistan'ın nüfusu 1 milyar 425 milyon 775 bin 850'ye ulaştı. Böylelikle Hindistan, Çin'i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi oldu. 

Der Spiegel'ın nüfus verileriyle ilgili karikatürü, Hindistan'da tepkiyle karşılandı. 
 


Hindistan Bilişim Teknolojileri ve Elektronikten Sorumlu Devlet Bakanı Rajeev Chandrasekhar, Twitter'daki paylaşımında, "Nerandra Modi yönetimi altındaki Hindistan'la dalga geçmeniz akıllıca değil. Hindistan'ın ekonomisi birkaç yıla Almanya'nınkinden daha büyük olacak" diye yazdı.

Enformasyon ve Yayımcılık Bakanlığı'ndan üst düzey danışman Kanchan Gupta ise Twitter'dan yaptığı yorumda "Bu aşırı derecede ırkçı. Gerçeği yansıtmıyor" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir başka sosyal medya kullanıcısysa, bayramlarda ve festivallerde ülkedeki trenlerin gerçekten de böyle göründüğünü belirtti.

Der Spiegel'dan eleştirilere dair açıklama yapılmadı. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın 2014'te yayımladığı karikatür de Hindistan'da tepki toplamıştı. Karikatürde bir çiftçiyle inek, girişinde "Elit Uzay Kulübü" yazan bir odanın kapısını çalarken tasvir edilmişti.

Çizim, Hindistan'ın 2013'te fırlattığı Mangalyaan adlı uzay aracının 2014'te Mars yörüngesine girmesinin ardından yayımlanmıştı.


Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU