İspanya Başbakanı yeni cinsel saldırı yasası nedeniyle mağdurlardan özür diledi

Yeni yasadaki hukuki bir boşluk nedeniyle daha önce cinsel saldırı suçlamasından ceza alan bazı hükümlüler erken tahliye edildi

Sosyalist lider Pedro Sanchez, Haziran 2018'den bu yana İspanya'yı yönetiyor (Reuters)

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, yeni cinsel saldırı yasasındaki boşluktan faydalanan en az 978 zanlının ceza indirimi alması nedeniyle mağdurlardan özür diledi.

Ekimde parlamentodan geçen ve kamuoyunda "Sadece evet, evettir" ismiyle bilinen yasa, cinsel saldırı suçlarında "rızayı" merkezine alıyordu. Yasa, saldırıya direnmemenin ve korku nedeniyle sessiz kalmanın rıza sayılamayacağını öngörüyordu.

Ancak yeni yasayla birlikte cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarının birleştirilerek aynı kategoride değerlendirilmesi ve asgari cezaların azaltılması hukuki bir boşluğa neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasa çıktıktan sonra daha önce cinsel saldırı suçundan hüküm giymiş bazı zanlıların yargıya başvurarak erken tahliye talep ettikleri belirtildi.

Geçen ekimden bu ay başına kadar, 978 dosyada ceza indirimi uygulandı ve 104 hükümlü erken tahliye edildi.

El Correo'ya bir röportaj veren İspanya Başbakanı Sanchez, "Bu tahliyelerin ve yeniden değerlendirmelerin bazıları son karar değil ve temyize götürülebilirler. Her koşulda, çözmemiz gereken istenmeyen bir etki olduğu açık. Eğer kurbanlardan özür dilememiz gerekiyorsa, onlardan özür dilerim" dedi.

Konu İspanya'da üç yıldır iktidarda olan koalisyon hükümetinde de çatlak yarattı. Sosyalist Parti yasada reform yapmayı teklif ederken, koalisyon ortağı Podemos ise yeni bir düzenlemeye karşı çıkıyor. Yasayı hazırlayan Eşitlik Bakanlığı'nı elinde tutan Podemos, sorunun yasada değil cinsiyetçi hakimlerde olduğunu savunuyor. Podemos ayrıca, teklif edilen değişiklikte, saldırgan tarafından güç kullanılıp kullanılmadığı faktörünün yer almasının yasanın ruhuna aykırı olduğunu söylüyor.

İspanya'daki cinsel saldırı yasası, 2016'da "Kurt Sürüsü Davası" olarak bilinen olayda Pamplona'daki Boğa Güreşi festivalinde 5 erkeğin bir kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla açılan dava sonrasında gündeme gelmişti.

Mahkemenin sanıkları tecavüzden değil cinsel istismardan suçlu bulması ülke çapında geniş katılımlı gösterileri tetiklemiş, İspanya Yüksek Mahkemesi ise kararı değiştirerek 5 sanığa 15'er yıl ceza vermişti.

Kamuoyunun konuyla ilgili gelen şiddetli tepkilerin ardından yeni cinsel saldırı yasasıyla ilgili çalışmalar başlamıştı.


Independent Türkçe, Reuters, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU