Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, üç gün sürecek Rusya ziyareti için bugün Moskova'ya gidiyor.
Geçen haftalarda devlet başkanlığında üçüncü dönemine başlayan Şi'nin Rusya ziyareti, yeni başkanlık döneminin ilk resmi gezisi niteliği taşıyor.
Ziyaret kapsamında yapılacak Şi-Putin zirvesi, iki liderin son 10 yıldaki 40. görüşmesi olacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çin liderinin Moskova ziyareti, 13. ayına giren Ukrayna savaşı nedeniyle Batı'yla Rusya arasındaki ilişkilerin dip seviyede ilerlediği bir dönemde yapılıyor. Üç gün sürecek ziyarette temel gündem maddesinin de Ukrayna'daki savaş olması bekleniyor.
Bilindiği üzere Pekin yönetimi birkaç hafta önce Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes sağlanması için 12 maddelik bir plan yayınlamıştı.
Bugün Rusya merkezli Rossiyskaya Gazeta'da bir makale yayımlayan Şi, "Ukrayna'daki savaştan akıllıca bir yolla çıkış" çağrısı yaparken, Çin'in yayınladığı planın siyasi anlaşmayı teşvik eden ve krizin sonuçlarını hafifleten yapıcı bir faktör işlevi görebileceğini söyledi.
Benzer şekilde Çin merkezli People's Daily gazetesinde bir makale kaleme alan Putin ise Çin'le Rusya'nın Batı hegemonyasına karşı 'omuz omuza' olduğunu vurguladı.
Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov ise, görüşmelerin Ukrayna'daki savaşa yeni bir yaklaşım getirebileceğini belirterek, "Liderimiz ve Çin lideri duruma ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak. Daha sonra hangi fikirlerini ortaya çıkacağını göreceğiz" ifadelerini kullandı.
Uşakov ayrıca Rusya-Çin ilişkilerinin tarihin en iyi seviyesinde olduğunu ve ivme kazanmaya devam ettiğini söyledi.
Zelenski'yle telefon görüşmesi de gündemde
Geçen hafta sürpriz bir şekilde gerçekleşen Suudi Arabistan-İran anlaşmasında arabulucu rolü oynayan Pekin'in Ukrayna'daki savaşa ilişkin de benzer bir arayışı olduğu düşünülüyor.
ABD medyasında yer alan haberlerde Şi'nin Rusya ziyareti sonrasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle de bir görüşme gerçekleştirme niyetinde olduğu belirtiliyor.
Eğer iddia edilen görüşme gerçekleşirse bu, iki liderin savaşın başlamasının ardından yaptığı ilk görüşme olacak.
Ancak uzman isimler her iki tarafında bir barış görüşmesine hazır pozisyonlarda olmadığına dikkat çekiyor.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby de, birkaç gün önce yaptığı açıklamada Çin'in ateşkes planını uygulamanın Rusya'nın fetihlerini onaylamak anlamına geleceğini söylemiş ve Kremlin'in ateşkes sürecini cephede toparlanmak için kullanabileceğine dikkat çekmişti.
Enerji ve ticarette işbirliği
Putin ve Şi'nin Moskova'daki zirvesi aynı zaman Batı'ya karşı birleşik görüntü verme fırsatı da yaratacak.
Rusya lideri hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı çıkarılmasından birkaç gün sonra gerçekleşen zirve, her iki ülkenin de ortaya koyduğu 'çok kutuplu dünya' vizyonu için sembolik anlam taşıyor.
İki liderin zirve sırasında ikili ilişkilerin gidişatına ve iki ülkenin dostluğuna vurgu yapması bekleniyor.
Geçen yıl rekor kıran ikili ticaret hacminin ardından, Rusya ve Çin'in özellikle enerji alanında işbirliği için atacağı yeni adımların da masada olması bekleniyor.
Rusya ihracat ürünleri için yeni alternatif rotalar arayışındayken, Çin ise Rus enerji kaynakları ve hammaddelerini indirimli fiyatlardan satın almaya sıcak bakıyor.
İki ülkenin enerji işbirliğine yönelik bu yaklaşımının, Rus gazını Moğolistan üzerinden Çin'e taşıyacak Sibirya'nın Gücü 2 boru hattı projesi için imzalanacak bir anlaşmayla sonuçlanabileceği ifade ediliyor.
Independent Türkçe, Washington Post, AP, Sputnik
Derleyen: Barış Kaygusuz