Afganistan'da savaş suçu işleyen Avustralyalı eski asker tutuklandı

"Son derece önemli bir adım"

Avustralya, Afganistan'da 41 askerini kaybetti (Reuters/Arşiv)

Afganistan'da görev yaptığı sırada bir sivili öldürmekle suçlanan Avustralyalı eski asker Oliver Schulz tutuklandı. Avustralya Federal Polisi'nin yaptığı açıklamaya göre Schulz, Yeni Güney Galler eyaletine bağlı Jindabyne'de bugün yakalandı.

Yetkililer, cinayet nedeniyle yapılan savaş suçu yargılamasına verilecek en ağır cezanın müebbet hapis olduğunun altını çizdi. 41 yaşındaki adamın mayısta hakim karşısına çıkması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Schulz olduğu iddia edilen bir askerin başlık kamerasına ait görüntüler ABC News tarafından 2020'de yayımlanmıştı. Videoda Dad Muhammed adlı bir Afganın Mayıs 2012'de Uruzgan'da yapılan bir baskında öldürüldüğü görülüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nde görev yapan araştırmacı Sophie McNeill, Schulz'un yakalanmasının "son derece önemli bir adım" olduğunu söyledi.

Avustralya, NATO güçleri arasındaydı

Avustralya, Taliban'ın 2001'de Batılı ülkelerin müdahalesiyle devrilmesinden sonra Afgan güvenlik güçlerini eğiten ve Taliban militanlarına karşı savaşan NATO güçleri arasında yer almıştı

Afganistan'da 2001'den beri 39 bini aşkın Avustralya askeri görev yapmıştı. 

Ülkeden 2021'de çekilen Avustralya'da hükümet, askerlerin bölgede savaş suçları işlediğine ilişkin iddiaların ardından bir soruşturma başlatmıştı.

4 yıl süren ve 2020'de yayımlanan soruşturmada Avustralyalı askerlerin 2005 ile 2016 arasındaki davranışlarına ilişkin 423 tanıkla görüşülüp 20 binden fazla belge ve yaklaşık 25 bin görüntü incelenmişti. 

Avustralya Savunma Kuvvetleri Genel Müfettişi Paul Brereton'ın raporunda Avustralyalı askerleri 39 silahsız sivili tutuklandıktan sonra öldürdüğü ortaya konmuştu.

Avustralya Genelkurmay Başkanı Angus Campbell raporun bazı Avustralya askerlerinin "savaşçı kültürünün utanç verici kaydını" ortaya çıkardığını söylemiş ve Afganistan halkından özür dilemişti.

 

Independent Türkçe, The Guardian, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU