Batı ülkelerinden birbiri ardına hükümet çalışanlarına TikTok yasağı haberleri gelmeye devam ederken, Kremlin yönetimi de benzer bir adım atmaya karar verdi. Ancak Kremlin'in belirlediği yasak Çin menşeili TikTok'a değil, Amerikan markası iPhone cep telefonlarına oldu.
Rus basınında yer alan haberlere göre, devlet başkanlığında çalışan kişilerden iPhone marka telefonlarını, farklı bir işletim sistemiyle çalışan başka bir markanın telefonlarıyla değiştirmeleri istendi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mart başında yetkililere iletilen yasak kararının nisan başında uygulanmaya başlanacağı ifade edildi. Kremlin'in gerekmesi durumunda iPhone telefonlarından kurtulmak isteyen kişilere yeni ve güvenli telefonlar sağlama niyetinde olduğu belirtildi.
Yasak Moskova'daki yetkililerin yanı sıra, bölgesel yönetimlerde görev alan siyasi yetkililer için de geçerli olacak.
2024 seçimlerinde etkin görev alacaklar
Devlet başkanlığı çalışanları için geçerli olacak yasak kararı, yerel politikalar, kamu projeleri, Devlet Konseyi'nin kararlarını uygulama ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimi gibi departmanlarda geçerli olacak.
Bu departmanların Rusya'daki 2024 seçimlerinde aktif şekilde görev alması beklenen çalışanlardan oluştuğu belirtiliyor. Kremlin yönetiminin, iPhone telefonların diğer markalara oranla daha fazla casusluk riski taşıdığına inandığı ifade edildi.
Kararın alındığı toplantıya katılan yetkili isimlerden biri çalışanlara Android veya Aurora işletim sistemini kullanan telefonlara yönelmelerinin tavsiye edildiği belirtildi. Avrora, Rus Open Mobile Platform tarafından Rusya'nın Batılı teknoloji şirketlerinden bağımsız kalabilmesi için geliştirilmişti.
Rusya daha önce de yerel yetkilileri Zoom yerine Rus muadilini kullanmaya teşvik etmiş ve bunun için güvenlik nedenlerini gerekçe göstermişti.
"Modern telefonlar basit casusluk araçları olarak tasarlandı"
Rusya'da Yerel Yazılımcılar Birliği Başkanı olarak görev yapan Natalia Kasperskaya ise telefonları değiştirmenin riski azaltsa bile veri sızıntısına karşı tam bir koruma sağlamayacağını söyledi.
Kasperskaya, "Modern akıllı telefonlar basit casusluk araçları olarak tasarlandı. Bilgiyi toplayıp, depolayıp herhangi bir yöne aktarabiliyorlar. Ve bu bilginin nereye aktarıldığını anlamak imkansız oluyor. Çünkü bilgi paketler halinde aktarılıyor ve kullanıcı bunun izini süremiyor" dedi.
Siyaset bilimci Nikolay Mironov ise kararın tamamen güvenlik gerekçelerine dayandığını söylerken, "Olanlardan sonra, dost olmayan markaları topluca reddetmeye yönelik bir duruş yok. Bu markalar ciddi veri sızıntısına riski rağmen kullanılmaya devam ediliyor. Bu yüzde burada siyasi bir karar değil, tamamen pragmatik bir çözüm görüyorum" diye konuştu.
Independent Türkçe, Kommersant, The Moscow Times