Ekşi Sözlük'ün BTK kararıyla engellemesine kim, ne dedi?

"BTK'dan ‘istersem kapatırım’ hamlesi bu. Seçim sürecinde daha çok platform engellenecek"

Fotoğraf: Ekşi Sözlük

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kararıyla Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirilmesi tepki çekti. İfade Özgürlüğü Derneği'nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Ekşi Sözlük ekibine haber verilmeden, gerekçesi açıklanmadan, herhangi bir yurt dışındaki web sitesiymiş gibi BTK tarafından Ekşi Sözlük platformunun erişime engellenmesi asla kabul edilemez. Düpedüz sansür bu. Kaldı ki Erişim Sağlayıcıları Birliği'nden gönderilen kararları Ekşi Sözlük yıllardır uyguluyor, temsilcileri, hukuk ekibi belli. BTK mı bilmiyor kiminle iletişime geçmesi gerektiğini? BTK'dan ‘istersem kapatırım’ hamlesi bu. Seçim sürecinde daha çok platform engellenecek” dedi.

Ekşi Sözlük'ün kapatılmasıyla ilgili Öne çıkan bazı tepkiler şöyle:

Ekrem İmamoğlu: Yola ‘3Y ile Mücadele’ diyerek çıktılar. Y’lerden biri Yasaklardı. Uzun bir yasaklar listesi olan bir ülke haline döndük. Ne yazık ki; bu akşam da yasaklılar listesine Ekşi Sözlük eklendi. Gün gelecek, devran dönecek, bu yasaklar bitecek!

Ümit Özdağ: Ekşi Sözlük bir sosyal platformdur. Yazarları bağımsızdır ve halkımızdan oluşur. Haliyle doğru ya da yanlış birçok fikri barındırabilir. Bu karar aynı Twitter için olduğu gibi ifade özgürlüğünü engellemektir, iktidarın özgürlük karşıtlığının göstergesidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muharrem İnce: Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildiğini gördüm. Yahu bırakın çocuklar öfkelerini de, sevinçlerini de, umutlarını da, eleştirilerini de özgürce yazsınlar. Ne istiyorsunuz bu gençlerden. Benimle ilgili de eleştiriler yazıyorlar, okuyorum, yararlanıyorum. Bu kadar korkak olmayın.

Tuncay Özkan: Depremin ortasında Twitter'ı kapatan kafa şimdi de Ekşi Sözlük'ü yasakladı. Buraya yazıyorum bu yasaklar senin sonun olacak. Çoğu gitti azı kaldı. Tel tel dökülen bu ucube sistem seninle birlikte emekliye ayrılacak. Kibrin saltanatı son bulacak. Ekşi Sözlük yayına devam edecek.

Sezgin Tanrıkulu: Ekşi Sözlük’te benimle ilgili birçok yanlış bilgi, ağır eleştiri sınırlarını aşan ve hakarete varan paylaşımlar olmasına rağmen bu platformun varolmasını hep destekledim. Karar tamamen yasadışıdır ve önümüzdeki seçim sürecinde sansürlerin nasıl uygulanacağının açık göstergesi.

Meral Danış Beştaş: Enkaz altında binlerce insan varken, kurtarma çalışmaları sürerken bile internete erişim engeli getirenler, insanlar özgürce yazmasın, eleştirmesin diye Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirmiş bu akşam. Eleştiriye tahammülsüz, farklı düşüncelere yasak…İşte bu yüzden gideceksiniz…

Yaman Akdeniz: Ekşi Sözlük, BTK kararıyla erişime engellendi. BTK'nın yasadaki yetkisi 8/A maddesindeki milli güvenlik/kamu düzeni gibi sebeplerle birlikte 8. maddede yer alan çocukların korunması ile ilgili sebepler ve son eklenen MİT Kanununda yer alan bazı maddelere ilişkin. Ekşi Sözlük ekibine haber verilmeden, gerekçesi açıklanmadan, herhangi bir yurt dışındaki web sitesiymiş gibi BTK tarafından Ekşi Sözlük platformunun erişime engellenmesi asla kabul edilemez. Düpedüz sansür bu. Kaldı ki Erişim Sağlayıcıları Birliği'nden gönderilen kararları Ekşi Sözlük yıllardır uyguluyor, temsilcileri, hukuk ekibi belli. BTK mı bilmiyor kiminle iletişime geçmesi gerektiğini? BTK'dan ‘istersem kapatırım’ hamlesi bu. Seçim sürecinde daha çok platform engellenecek.

Bahadır Erdem: Milletin sesinden korkanlar, Milletin iradesiyle gidecek! Kimsenin şüphesi olmasın!

Gençosman Killik: Önce Twitter, şimdi Ekşi Sözlük. Keşke kudretinizi eleştirileri bastırırken değil de, depremzedelere yetişirken görseydik. BTK açıkça suç işliyor. Kimse milletin verdiği yetkiyi millete karşı keyfi kullanamaz.

Metin Uca: İnsanlar deprem sonrası yaşam savaşı verirken en çok kullandığı tweeter’i ağırlaştırabilmeyi başaran siyasal dinbaz düzenbaz sistem, şimdi de yasadışı, hiç bir gerekçe göstermeden kendi kafasına göre, gençlerin en güçlü iletişim platformunu engelliyor. Ekşi Sözlük, yanındayım.

Başak Purut: Konuyu araştırıyoruz 

Ekşi Sözlük’ün Ceo’su Başak Purut ise erişim engeline ilişkin dün sosyal medya hesabından, “Biraz önce Ekşi Sözlük hakkında bir engelleme kararı olduğunu öğrendik, konuyu araştırıyoruz, bilgi edincikçe paylaşacağız” açıklamasını yapmıştı.

Ekşi Sözlük’ün kurucusu Sedat Kapanoğlu ise, “Türk yetkililer, dünyanın en popüler Türk sosyal platformu olan Ekşi Sözlük'e erişimi engelledi. Türkiye'de meydana gelen son depremlerden etkilenen bölgelere yardım sağlamak için yoğun bir şekilde kullanıldı” demişti.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU