Gazze'de yolların genişletilmesi evleri yıkılan sakinlerin öfkesini artırdı

Hamas hükümetinin buldozerleri, denize bakan er-Reşid Caddesi'nin açılmasını engelleyen düzinelerce evi yıkmaya başladı

İşçiler Gazze'de mülteci kampındaki bir evi yıktı / Fotoğraf: AFP

Evinin yıkılması kararı alınan Filistinli mülteci Ramazan Ebu Seyf, Gazze'de mülteci kampındaki sahil caddesini genişletmek için Hamas hükümetinin buldozerlerinin komşularının evlerini yıkmasını öfkeyle izledi.

Ebu Seyf, bunun kendisinin ve atalarının anılarının ölümü anlamına geleceğini düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas Hükümeti, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine uzanan Korniş Caddesi'nin son kısmını inşa etmek için dar sahil yolunu genişletmeye başladı.

Bu proje kapsamında Bayındırlık Bakanlığı'na ait buldozerler, bir hafta önce er-Reşid Caddesi'nin denize bakan kısmının açılmasını engelleyen onlarca evi yıkmaya başladı.

Bu evler, Gazze Şehri'nin batısında bulunan ve 1949'da kurulan mülteci kampının bir parçasıdır ve 100 binden fazla Filistinliyi barındırıyor.


Kimliğin korunması

58 yaşındaki Ramazan Ebu Seyf sokağın genişletilmesine itiraz etmedi, ama kampta sahile yakın evin yanına 20 yıl önce kurduğu iki katlı evinin ve kafesinin yıkılmasına şiddetle karşı çıktı.

Ebu Seyf, komşusunun yıkılan evini işaret ederek şöyle konuştu:

Kimin çıkarı için bu insanlar kamptan sürülüyor? Evimi yıkarlarsa, bu benim anılarımın ve dedemin, babamın ve annemin anılarının ölümü demektir. Kampta kimliğimizi korumak istiyoruz. Bizler balık gibiyiz. Kamptan çıkarsak ölürüz. Hükümet, 500 metrekarelik evin tazminatı olarak bana 106 bin dinar (yaklaşık 150 bin dolar) vermeyi kararlaştırdı. Ancak bu haksızlık. Adalet istiyoruz, çünkü burada arsanın metrekaresi 1000 dinar (1500 dolar).


Tazminat ödemesi

İlgili makamların tazminat ödemesi konusunda açıklama yapan Gazze Hükümet Sözcüsü Selame Maruf, şunları söyledi:

Ev sahiplerinin çoğu, evlerinin yıkılmasından sonra hükümetten maddi tazminat almayı kabul etti. Bu da ilgili aile sayısının 62 eve sahip 36 aile olduğunu gösteriyor. Bu ailelerden 16'sı iki mali ödeme aldı. Hükümet bu aileler için tazminat olarak metrekare başına en az 200 Ürdün dinarı belirledi. Tazminat beş aylık bir süre içinde beş taksitle üç milyon dolar tutarında ödenecek. Hükümet ilgili ev sahipleriyle çok sayıda toplantı yaptı. Neredeyse herkesten olumlu yanıtlar geldi.


Ancak bu evlerden bazılarının sahipleri yıkım fikrini reddediyor. Her sabah evlerin yıkılma çalışmaları, aralarında birkaç yaşlının da bulunduğu, hatıralarının yasını tutan vatandaşlar tarafından izleniyor.

Bunların arasında, 1948'de ailesiyle birlikte Filistin köylerinden Gazze Şeridi'ne sürülen, bölgedeki çocukluklarını hatırlamak için birkaç komşusuyla birlikte oturup konuşan 80 yaşındaki Ebu Hasan da var.


Transfer kulübü ve yardım merkezi

Kampın girişinde işçiler, Hizmetler Kulübü binası ve Tedarik Yardım Merkezi'nden bazı mobilyaları indirdi ve yıkıma hazırlamak için futbol sahasının zeminini söktü.

1952'de kurulan bu kulüp kampın dışına, özellikle Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki komşu es-Sudaniyye bölgesine taşınacak.

Hamas hükümeti, BM Filistinli Mültecileri İstihdam ve Yardım Ajansı'na (UNRWA) ait kulüp ve tesislerin kurulması için bir arazi tahsis etti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir UNRWA yetkilisi şu açıklamayı yaptı:

Yıkımla hiçbir ilgimiz yok. Gazze'deki hükümetin talebi üzerine mülteci kampındaki kulübü, kadın hizmet merkezini ve temizlik bölümünü boşaltmaya karar verdik. Görevimiz mültecilere hizmet sunmaktır.


Sakinler üzerindeki etkisi

61 yaşındaki mülteci Kemal Saydam kulüp binasının kaldırılmasından dolayı kızgın ve üzgün.

Çocukluğundan beri oynadığı kulüp binasına yanında şaşkınlık içinde duran Saydam, şunları söyledi:

Caddenin genişletilmesine karşı değiliz ama bu, mahalleli olarak bizi etkilemesin. Kulüp kampın bir simgesi. Buradan taşınacağımızı hayal bile edemiyorum. Yedi çocuğum ve ben 150 metrekareden küçük bu evde yaşıyoruz. 1948'deki göçün son göç olduğunu umduk. Babamın ve dedemin Remle şehri yakınlarındaki Akir köyünde büyük bir evi ve 80 dönüm tarım arazisi vardı ve yetmiş yıl önce oradan kovuldular. Bana metresi 2 bin dinar tazminat verirlerse evimden çıkmam. Ben burada doğdum. Kamptan ayrılmak kimliğimden vazgeçmektir.


Mülteciler, çoğunluğu yoksul olan Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor.

Bu arada İsrail, 2007'den beri Gazze Şeridi'ni sıkı bir abluka altında tutuyor.

 

 

Independent Türkçe, AFP

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU