Af Örgütü'nden Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çağrı: "Gazze Şeridi'ndeki saldırılar savaş suçu sayılmalı"

Ağustosta İsrail ordusu iki, Filistinli silahlı gruplarsa bir karşı saldırı düzenlemişti

Birleşmiş Milletler'e göre ağustostaki saldırılarda çoğu sivillerden oluşan 49 Filistinli hayatını kaybetti (Reuters)

Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü, Gazze'ye ağustosta düzenlenen saldırılarla ilgili soruşturma başlatılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) çağrı yaptı.

Örgütün salı günü yayımladığı raporda, İsrail'in ağustosta Gazze Şeridi'ne iki saldırı düzenlediği belirtildi. İsrailli güçlerin bölgede Filistin İslami Cihat Örgütü'yle bunun silahlı kanadı olan Kudüs Tugayları'nı hedef aldığı, bu saldırıları "kendilerine yönelik tehditlere karşı önleyici bir askeri harekat" olarak nitelediği ifade edildi.

5 Ağustos'taki saldırıda, İsrail'e ait tanktan ateşlenen merminin 22 yaşındaki güzel sanatlar öğrencisi Dunyana El Amur'un evine isabet ettiği bildirildi. Öğrenci hayatını kaybederken, annesi Feriha ve 25 yaşındaki kız kardeşi Arij'in yaralandığı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, evin kasten hedef alınmış olabileceğine dikkat çekilirken, İsrail ordusunun olaya ilişkin açıklama yapmadığı ve soruşturma yürütmediği bilgisi de paylaşıldı.

İsrail güçlerinin 7 Ağustos'ta düzenlediği saldırıdaysa Cebaliye mülteci kampında yaşayan çocukların, Felluce Mezarlığı'nda oynarken öldürüldüğü iddia edildi.

Örgütün incelemesine göre saldırıda 15 yaşındaki Nesmi Ebu Karş ve kuzenleri 4 yaşındaki Necmeddin Necm, 14 yaşındaki Cemil İhab Necm, 16 yaşındaki Hamid Haydar Necm ve 16 yaşındaki Muhammed Salih Necm olmak üzere 5 çocuk öldürüldü.

8 yaşındaki Amir Ebu Miza ise omuriliğine isabet eden şarapnelle ağır yaralandı.
 


Öte yandan 6 Ağustos'ta Cebaliye'ye giden yola isabet eden roket mermisinin, 6 yaşındaki Mümin El Neyrab ve 12 yaşındaki abisi Ahmet El Neyrab'la 8 yaşındaki Hazım Salim, 16 yaşındaki Ahmed Farram, 18 yaşındaki Halil Ebu Hamada, 19 yaşındaki Muhammed Zakkut ve 50 yaşındaki Nafiz El Hatib olmak üzere Filistinli 7 sivili öldürdüğü savunuldu.

Örgüt, bu saldırının Filistinli silahlı gruplar tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Buna göre silahlı gruplar, aslında İsrail topraklarını hedeflemişti.

Örgütün Genel Sekreteri Agnes Callamard, saldırılara dair açıklamasında UCM'ye soruşturma çağrısında bulunarak şunları söyledi:

İsrail'in Gazze'ye yönelik son harekatı üç gün sürdü; ama bu üç gün, kuşatma altındaki bir halka yeni bir travma ve yıkım yaşatmaya yetti. İncelediğimiz üç ölümcül saldırı savaş suçu olarak soruşturulmalı. Hukuka aykırı saldırılarda ölenler ve aileleri adaleti ve onarımı hak ediyor.



Independent Türkçe, AFP, Amnesty 

DAHA FAZLA HABER OKU