Patolojik Boris Johnson fabldaki akrep gibi: Durdurulamıyor

Partisini 2019'da nasıl kurtardıysa 2024'te de paramparça olmasına neden oluyor; kötü bir adamı zapt edemezsiniz

(AP)

Aman Tanrım. Boris Bando Arabası yeniden yola çıktı. Konferans turlarını ve plaj tatillerini bırakıp ortaya çıkıyor (görevden alındığından beri yaklaşık 1 milyon sterlin [yaklaşık 23 milyon TL] kazandı) ve yandaşları onu yere göğe koyamıyor.

Kimse kaybeden liderine bağlılığını kanıtlayan Nadine Dorries'i geçemez. Ayrıca Johnson'ın tarafında (önde gelen Johnson destekçileri Priti Patel ve Muhafazakar bağışçı Lord Cruddas'ın desteklediği) milletvekillerinin Bring Back Boris (Boris'i Geri Getirin) hareketi için bir paravan olmasından korktuğu Conservative Democratic Organisation (Muhafazakar Demokratik Örgüt) da yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kişiler, lideri parlamenterlerin değil, sadece tabandaki üyelerin seçmesini istiyor.⁠ Bu da muhalefete geçene kadar gerçekleşmeyecek olsa da o zamana kadar baskıyı sürdürecekler. Hafta sonu, Boris olmadan Muhafazakarların sonunun geleceğini yazan Nads (Boris Johnson yanlısı Nadine Dorries için kullanılan pejoratif bir gönderme içeren kısaltma -ed.n.), "Boris Johnson'ı görevden aldıkları günden bu yana bizim için hiçbir şey yolunda gitmedi" diye ekledi.

Johnsonologlar  işaretleri şimdiden okurken, eski haydutun yine manevra peşinde olduğu da açıkça ortada. Sosya medyada başbakan tarzında bir yeni yıl yayını yapıldı. Muhafazakarların Carlton Club'ında yapılan yarı sadık bir konuşmada, Johnson'ın gurur okşayıcı yeni bir portresi tanıtıldı. Johnson, "Beni çerçevelediler" diye espri yaptı (Johnson burada İngilizce'de birine komplo kurulması anlamına da gelen "framed" sözcüğünü kullanıyor -ed.n.) ve hayranları için her zamanki Churchillvari söylemini dile getirdi: "Asla pes etmeyin, mücadeleye devam edin, hükümeti desteklemeye devam edin, seviye atlamayı, fırsatları ve dinamik, düşük vergili küresel bir Britanya'yı savunmaya devam edin... Kimsenin Keir Starmer'a, yani Sör İçbayıltan Tembelteneke'ye (Sir Crasheroonie Snoozefest) oy verme arzusu yok."

Başarısızlığa uğrayıp vergileri artıran bir adamdan gelen anlamsız ve gülünç sözler. Bu durum, tıpkı Winston'ın 1940'ta yaptığı gibi en karanlık saatte bile bu büyük karizmatik liderin hazır olduğunu görmek isteyen herkese hatırlatmaya hizmet etti. Johnson'ın iyimser sözleri müminlerine nostaljinin sıcak parıltısını taşıdı; bu eski din onlara 2019'da gümbürtülü bir zafer kazandırmıştı... ve bunu 2024'te tekrar yapabileceklerini umma cesareti gösteriyorlar.

Öte yandan mevcut başbakandan ya da politikalarından hiç söz etmediğine de dikkat edin. Zira Boris, Rishi'yi bir yılan olarak görüyor, çöküşünden onu sorumlu tutuyor ve bütçe açığı umrunda değil. Aslında Boris'in bir kez daha seçilmesi Truss deneyinin yeniden yapılması demek olur. Ancak Muhafazakar Parti'nin sağcıları, Truss'ın da sırtından bıçaklandığını düşünüyor.

O halde sahne, en uygun zaman olan, Muhafazakarlar için hezimetle sonuçlanacak mayıs yerel seçimlerinden sonrası için Lazarus'tan (İncil'e göre İsa'nın ölümünden dört gün sonra dirilttiği kişi -ed.n.) bu yana en büyük geri dönüşe hazır mı? Bana öyle geliyor ki sırf orada olduğu için Johnson ödülün peşinden koşmaktan asla vazgeçmeyecek. Yönetmekle pek ilgilenmiyor, sadece komploları ve kampanyaları seviyor.

Kısacası, başarılı olma ihtimali çok düşük olsa bile dünya üzerinde Boris Johnson'ı, liderliği tekrar ele geçirmeye çalışmaktan alıkoyabilecek hiçbir güç yok. Kendini kandırılmış ve ihanete uğramış hissediyor ve tekrar oyuna girmek istiyor. Her zaman da isteyecek. Partygate'le ilgili son haberler (Boris tarzı bir ifade kullanmak gerekirse, tesislerde gerçekten düzüşülmesi) bile onu caydırmayacak. Avam Kamarası Ayrıcalıklar Komitesi'nin, Johnson'ın parlamentoya yalan söyleyip söylemediğine dair soruşturması da.
 


Birkaç hafta içinde kamuya açık televizyonda tanık sorgulama programı yayımlanacak ve buna Johnson'ın kendisi de katılacak. Bu renkten renge sokan, utançtan yerin dibine geçiren, mide bulandıran bir ikiyüzlülük ve utanç çümbüşü olacak. Ancak aşağılansın ya da aşağılanmasın, Johnson buna aldırış etmeyecek. Zaten ne onun ne de "tabanın" umurunda. Aynı şey Muhafazakar bir bağışçının eşinin 20 milyon sterlinlik (yaklaşık 460 milyon TL) evinde kira ödemeden yaşamak için de geçerli. Johnson bir skandal makinesi ama hava durumundan da şikayet edebilirsiniz.

Mesele şu ki Johnson aynı zamanda patolojik durumda. İhanet etmek, yalan söylemek, ikiyüzlü davranmak, dikkat dağıtmak, manipüle etmek, şike yapmak, komplo kurmak ve Downing Sokağı'na tekrar gidebilmek için her şeyi yapmak onun doğasında var gibi görünüyor. Kendi tarafındaki dehşete düşmüş parlamenterler kamuoyu önünde ne kadar eleştiri yapsa da hiçbir şey değişmiyor. Belli ki ne etrafı kuşatılmış partisine ne de ülkeye verdiği zararı umursuyor. O yalnızca kendine engel olamıyor. Utanmaz biri o.

Bir nehri geçmek isteyen akrep ve kurbağa hakkındaki eski fıkra tekrar aklıma geldi. Kurbağa, saldırmayacağı güvencesini aldıktan sonra akrebe yardım eder ama yarı yolda akrep kurbağayı sokar. İkisi de nalları dikmek üzereyken kurbağa akrebe bunu neden yaptığını sorar.

Tabii ki akrep olduğum için. Ne bekliyordun ki?

Ve bence Boris'in partisine yapmak üzere olduğu şey de fazlasıyla buna benziyor. Eğer parlamenterler direnmeyi başarırsa, genel seçim gününe kadar ve o gün, bir şekilde Sunak'ın başına bela olmaya devam edecek. Eğer (bir mucize olur da) geri dönmeyi başarırsa, Başbakan Johnson tıpkı eskisi gibi olacak. O, Muhafazakarların talihsizliği ve Uxbridge ve Güney Ruislip'te erken bir ara seçime yol açacak mahkum edici bir Ayrıcalıklar Komitesi raporu çıkmadığı sürece, bu parlamentonun geri kalanı ve sonrası için bir yük olacak.

Kötü bir adamı zapt edemezsiniz. Partisini 2019'da nasıl kurtardıysa 2024'te de paramparça olmasına neden oluyor. Johnson bir gün muhalefetteki Muhafazakarlar için iyi bir lider olabilir. Bu ona daha çok yakışır.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU