Bilim insanları ileri evre prostat kanserinde yaşamı uzatmanın yolunu buldu

İleri evrede prostat kanseri olan 9 hasta, 34 dakika yüksek tempoda kondisyon bisikleti sürdü

Prostat kanseri, en yaygın görülen 4. kanser türü (AP)

Bilim insanları yeni bir çalışmada, kısa süreli ve yoğun egzersiz yapmanın tümör büyümesini baskılayabildiğini, tedavisi olmayan ileri seviye kanser hastalarında bile kanserli hücrelerle savaşılmasını sağlayabildiğini keşfetti. 

Prostat Kanseri ve Prostat Hastalıkları akademik dergisinde yayımlan çalışma, Avustralya’daki Edith Cowan Üniversitesi’nden (ECU) araştırmacıların prostat kanseri hastalarında egzersizin kanser hücrelerini baskılayabileceği yönündeki keşfine dayanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Kanser Araştırma Fonu’nun verilerine göre prostat kanseri, dünyada erkekler arasında en yaygın görülen ikinci kanser türü. Amerikan Kanser Derneği ise yalnızca ABD’de bu yıl yaklaşık 270 bin yeni vaka görüldüğünü ve 34 bin 500 kişinin prostat kanserinden hayatını kaybettiğini belirtiyor

ECU’daki araştırmacılar, 6 ay boyunca düzenli egzersiz yapan kişilerin, vücutta kanser karşıtı süreçleri uyandıran bir protein olan miyokin ürettiğini tespit etti. Araştırmacılara göre kısa süreli ve yoğun bir egzersiz, miyokin seviyesini artırarak kanserin baskılanmasına katkıda bulunuyor. 

Üniversitenin Egzersiz Tıbbı Araştırma Enstitüsü’nden Profesör Rob Newton, keşfin çığır açıcı olduğunu söylüyor: 

Bulgular özellikle heyecan verici çünkü ileri evre prostat kanseri olan erkeklerin egzersiz sonucu kanser karşıtı molekül üretiminde artış gösterdiğini ilk kez rapor ediyoruz.

Bu hastalığın tedavi olmasa da egzersizin hayatta kalma süresini uzatacağına dair kanıtlar var. Miyokin seviyeleri de bu süreçte en önemli unsur. 

İleri evrede prostat kanseri olan 9 hastanın 34 dakika yüksek tempoda kondisyon bisikleti sürdüğü çalışmada, hastalardan egzersizden hemen önce, hemen sonra ve 30 dakika sonra kan örneği alındı.

Egzersizden hemen sonra alınan örnekte, yüksek seviyelerde miyokinler bulundu. 30 dakika sonra alınan örnekteyse bu kanser karşıtı moleküllerin seviyesinin normale döndüğü görüldü. 

Profesör Newton, ideal egzersiz süresinin günlük yaklaşık 20 dakika olduğunu düşünüyor: 

İdeal egzersiz süresi henüz bilinmese de muhtemelen her gün 20 dakikadan fazla olmalı ve direnç antrenmanı içermeli.

Bu çalışma, prostat kanseri olan hastalara ve muhtemelen herhangi bir kanser türüne sahip herkese, her gün olmasa da çoğu gün egzersiz yapmalarının önerilmesi için güçlü kanıtlar sunuyor.

 

Independent Türkçe, The New York Post, Science Daily 

DAHA FAZLA HABER OKU