Ucuz Rus petrolünün yüzde 70'ini Hindistan satın alıyor

Türkiye de 140 bin ton petrolü piyasa değerinden çok ucuza satın aldı

Rusya'nın Ural tipi petrolü, Karadeniz'deki Novorossisk Limanı'ndan ve Baltık Denizi üzerinden ihraç ediliyor (Reuters)

Avrupa Birliği (AB), G7 ülkeleri ve Avustralya'nın 60 dolar ve üzerinde fiyata satılan Rus petrolü için sigorta, aracılık ve nakliye hizmeti verilmesini yasaklamasıyla birlikte Hindistan, Moskova'nın en büyük petrol müşterisi unvanını perçinledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'ın sektörel verilerden ve petrol piyasası uzmanlarından derlediği bilgilere göre, kasımda Rusya'nın Ural ham petrolünün yüzde 53'ünü alan Hindistan, Batı ülkelerinin tavan fiyat baskısının başladığı aralıkta bu oranı yüzde 70'e kadar çıkardı. Artışta, Rusya'nın Ukrayna savaşından önce Avrupa'ya satılan bu tip petrolü 60 doların çok altında fiyata satması etkili oldu. 

Savaştan önce Hindistan, Süveyş Kanalı'ndan tankerlerle yaklaşık iki haftada taşınan bu tip petrolü tercih etmiyordu.

Financial Times, Rusya'nın daha önce tavan fiyat uygulaması üzerinden satış yapmayacağını açıklamasına rağmen 60 dolardan aşağı fiyata satışa razı olduğuna dikkat çekti.

Veri şirketi Kpler'in analisti Matthew Wright, 5 Aralık'taki tavan uygulamasından sonra Rusya'nın petrol ihracatında çok önemli bir düşüş olmadığını söyledi:

Tavan fiyat uygulamasının ilk haftasının ardından kısmi bir düşüş oldu ve ikinci hafta da düşük gözüküyor. Ancak hâlâ orta vadeli etki için düzgün bir sonuca ulaşmak için çok erken.

Türkiye büyük müşterilerden

Refinitiv Eikon verilerine göre, aralıkta Ural petrolünün başlıca 4 müşterisi var: Hindistan, Bulgaristan, Çin ve Türkiye.

Hindistan, bu ay en az 2 milyon ton (35,6 milyon varil) Ural petrolü satın aldı.

AB üyesi olmasına rağmen Rusya'ya yaptırım kararlarının dışında kalan Bulgaristan, bu ay yaklaşık 800 ton Ural petrolü satın aldı. Çin ve Türkiye de 140 biner ton (yaklaşık 2,5 milyon varil) Ural petrolü alırken, uzmanlar Çin'e bu kaynaktan petrol akışının artmasını bekliyor.

Piyasada, uluslararası fiyatlama ölçeği olan Brent petrolün fiyatı 11-17 Aralık haftasında 81 dolar civarındaydı.

Ural petrolü, Ural-Volga bölgesi ve Batı Sibirya petrollerinin harmanlanmasıyla elde ediliyor. 

Rusya ayrıca, ESPO diye bilinen Doğu Sibirya bölgesi petrolünü Kozmino Limanı'ndan Çin'e ve diğer Asya ülkelerine satıyor. Bu tip petrol, ulaşım süresi ve mesafesi çok kısa olduğu için Brent petrole göre biraz daha pahalıya satılabiliyor.

Wall Street Journal'a göre, Rusya'nın bir varil petrol üretme maliyeti 40 dolar civarında. Bütçe açığı vermemek için beklediği petrol geliriyse varil başına 70 dolar. 

 

Independent Türkçe, Reuters, RT, Financial Times

Derleyen: Engin Esen

DAHA FAZLA HABER OKU