Danimarka Teknik Üniversitesi ve İsveç'teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, yeni bir veri aktarım rekoru kırdı.
Tek bir lazer ve tek bir optik çip kullanan araştırma ekibi, saniyede 1,84 petabitlik veri aktarmayı başardı.
Hakemli bilimsel dergi Nature Photonics'te yayımlanan makaleye göre bu rakam, toplam küresel internet trafiğinin bir saniyedeki veri aktarım hızının iki katına eşit.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmacıların kurduğu sistemde bir kızılötesi lazerden gelen ışık, özel olarak geliştirilmiş çipe giriyor ve burada yüzlerce farklı rengi barındıran bir spektrum oluşturuyor.
Ardından bu renkler veriler halinde kodlanıyor ve tek bir ışın halinde yeniden birleştirilerek bir fiber optik kablodan iletiliyor ve diğer uca ulaştığında kodu çözülüyor.
Danimarka Teknik Üniversitesi'nin yayımladığı basın açıklamasında, araştırmacıların tek bir optik çip kullanarak saniyede 1 petabit'ten (1 milyon gigabit) fazla veri ileten ilk ekip olduğu ifade edildi.
Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nden Prof. Dr. Victor Torres Company, tasarladıkları çipin fiber optik iletişim için ideal özelliklere sahip olduğunu belirtti.
Araştırmacı, kurdukları sistemin önemli ölçüde daha az enerji harcadığını ve internetin iklim krizi üzerindeki etkisini azaltabileceğini vurguladı.
Danimarka Teknik Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Leif Katsuo Oxenløwe, "Başka bir deyişle, veri merkezlerinde tutulan, enerji tüketen ve ısı üreten yüz binlerce lazer yerine yeni bir çözüm sunuyoruz" diye konuştu:
İklim ayak izi daha küçük olan bir internete ulaşmada rol oynama fırsatımız var.
Dünya 5G'ye geçişi tartışırken, internet teknolojileri son derece hızlı ilerliyor.
Son hız rekoru, yeni araştırmadan 6 ay önce Japonya'da kırılmıştı.
Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü'nden araştırmacılar, saniyede 1,02 petabitlik veri aktararak önemli bir başarıya imza atmıştı.
Araştırmacıların, 5G'den 100 bin kat daha yüksek hıza ulaştığı vurgulanmıştı.
Independent Türkçe, Gizmodo, Fox News
Derleyen: Çağla Üren