Havai fişek gösterilerine gidiyorsanız hayvanları sevmiyorsunuz demektir

Bir havai fişek gösterisinin anlık heyecanı gerçekten hayvanların çektiği tüm bu acılara ve ölümlere değer mi? Acı ve ölümü doğrudan görmek zorunda kalsaydınız, yine de tüm bunlara değdiğini düşünür müydünüz?

(Unsplash)

Sokağınızda bir köpeğe defalarca bağıran bir adam gördüğünüzü hayal edin. Köpek o kadar korkmuştu ki titriyordu ama adam eğleniyordu, bu yüzden köpeği korkutmaya devam etti.

O adam hakkında ne düşünürdünüz? Çoğu kişi dehşete düşerdi. Ama eğer havai fişek gösterilerine gidiyorsanız, ona sandığınızdan daha çok benziyorsunuz demektir.

Evcil hayvanlar havai fişeklerden çok rahatsız olur. Köpekler ve kediler pirotekniğin ne olduğunu anlamaz. Sadece aniden yüksek sesli, korkunç patlamalar olduğunu bilirler. Yaşadıkları paniğin sonuçları son derece üzücü ve trajik olabilir.

Greyhound cinsi bir tazı olan Charles, bir gösteri sırasında korkudan titrerken görüntülendi. Manchester'da bir köpek, yüksek sesli patlamalardan kaçmak için dış mekan yer döşemesinin altına girmeye çalışırken kalp krizi geçirerek öldü. Bu olay daha önce de yaşanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Shearer adlı bir başka köpek de sahilde yürüyüş yaparken yakındaki havai fişeklerin gürültüsünden o kadar korkmuş ki denize koşmuş. İnsan arkadaşı, sevgili köpeğinin geri döneceğini umarak günlerce kamp kurdu. Bir hafta sonra Shearer'ın cansız bedeni kıyıya vurdu. Bu olaylar tek seferlik değil: Hayvanlara Yönelik Zulmü Önleme Kraliyet Derneği (RSPCA) tarafından yapılan bir anket, köpeklerin yüzde 62'sinin havai fişekler sırasında sıkıntı belirtileri gösterdiğini ortaya koydu.

Diğer evcil hayvanlar da acı çekiyor. Spot adlı bir kedi havai fişekler sırasında panik içinde evden kaçmış ve geri döndüğünde "titriyor, siniyor" ve durumu hızla kötüleşiyordu. Veterinerler Spot'a bir arabanın çarptığını ve uyutulması gerektiğini söyledi.

Peki ya diğer hayvanlar? Bir at, havai fişek gösterisinin sesinden o kadar korktu ki, ölmeden önce bağırsakları düğümlendi ve panik içinde bir tarlada dörtnala dönüp durdu. Veterinerler ölmeden önce 14 saat boyunca tek başına acı çektiğini tahmin ediyor.

İki yaşındaki bir at, yüksek sesli patlamalardan kaçmaya çalıştıktan sonra tellere dolanmış halde ölü bulundu. Tarlasındaki izler, onun da ölmeden önce dehşet içinde dörtnala koştuğunu ve savrulduğunu gösteriyordu. Lincolnshire'da bir at, yakınlardaki bir gösteriden o kadar korkmuştu ki tarlasından dışarı fırladı ve ona A57 anayolunda araba çarptı.

Çiftlik hayvanları da korkuyor. Hamile hayvanlar bazen düşük yapıyor. Korkunç patlamalardan kaçmaya çalışan bir boğa çitlerin vücuduna saplanması sonucu öldü. Kuşlar karanlıkta paniğe kapılıp binalara doğru uçuyor. Sincaplar yuvalarını terk ediyor ve sonra o kadar şaşırıyorlar ki geri dönüş yolunu bulamıyorlar.

Kirpiler genellikle şenlik ateşi yakılan yerler tutuşturulmadan önce içinde kıvrılıp uyurlar. Uyandıklarında diri diri yandıklarını ve kaçamadıklarını gördüklerinde yaşadıkları dehşeti bir düşünün. Balıklar havai fişeklerin göletlere, nehirlere ve akarsulara düşen zehirli kalıntılarını yutarak uzun ve acılı ölümlere maruz kalıyor. Ördekler ve kuğular havai fişek kalıntılarına dolanıyor.

Bir havai fişek gösterisinin anlık heyecanı gerçekten tüm bu hayvan acılarına ve ölümlerine değer mi? Acı ve ölümü doğrudan görmek zorunda kalsaydınız, yine de her şeye değer olduğunu düşünür müydünüz?

Bu soru, insanlığın hayvan zulmüyle ilişkisinin temelinde yatıyor: Çoğu kişi hayvanların çektiği acıları, bunlar olmuyormuş gibi davranabildikleri sürece umursamıyor. Endüstriyel çiftlikler ve mezbahalar genellikle çoğu insanın geçmeyeceği yerlere inşa edilir ve o zaman bile, kimsenin orada neler olup bittiğini görmediğinden emin olmak için yüksek duvarlarla çevrilir. Bilim insanları hayvanlar üzerindeki korkunç deneylerini penceresiz laboratuvarlarda gerçekleştirir.

İnsanlar hayvanların çektiği acılarla doğrudan karşılaştıklarında genellikle öfkelenir. Sıcak hava dalgaları sırasında insanlar sıcak arabalara kilitlenmiş ya da kavurucu sıcakta cayır cayır yanan kaldırımlarda gezdirilen köpekleri görünce dehşete kapıldı.

Havai fişek gösterilerini izlerken titreyen köpekleri, arabaların ezdiği kedileri ya da çitlere takılıp yavaş yavaş ölen hayvanları görmezsiniz. Ancak havai fişek patlatarak ya da büyük bir gösteriye katılarak tüm bu acı ve ölümlerin bir parçası olmaya devam ediyorsunuz. Bu nedenle, eğer hayvanların acı çekmesine karşıysanız, havai fişek satın almayın ve tüm gösterileri boykot edin.

Chas bu makaleyi 5 Kasım 2001'de hayatını kaybeden hayvan hakları açlık grevcisi Barry Horne'un anısına ithaf etmek istiyor. Radikaller ve Devrimciler podcast'inde onun hayatı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU