Karbon kapitalizmi: İsviçre parasını ödeyip sera gazı salmayı sürdürecek

İsviçre, yoksul ülkelerdeki çevre projelerini kendi hanesine yazacak

İsviçre, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki binaların enerji verimliliğini yükseltme projesini destekliyor (Reuters)

Küresel iklim değişikliğiyle mücadele için sıcaklık artışına sebep olan sera gazı salımını 2030'a kadar yarıya indirmeyi taahhüt eden İsviçre, bunu kendi topraklarında hayata geçirmeyi düşünmüyor. Bunun yerine Peru, Gana, Senegal, Gürcistan, Vanuatu, Dominika, Tayland ve Ukrayna gibi ülkelerde karbon salımını azaltacak projeleri finanse edecek. 

Örneğin, Gürcistan'daki evlerin enerji verimliliğinin artırılmasına destek verecek İsviçre hükümeti, bu ülkedeki karbon emisyonu azalışını kendi hanesine yazacak.

İsviçre Federal Çevre Bürosu'nun uluslararası iklim politikaları yetkilisi Veronika Elgart, New York Times'a demecinde uygulamayı savunarak, yürütülecek çevre projelerine işbirliği yapılan ülkelerin karar verdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Köln merkezli NewClimate Enstitüsü'nden karbon piyasaları uzmanı Thomas Day, ilk önce İsviçre'nin Gürcistan'daki kamu binalarında enerji tasarrufu sağlamak istediğini ama Tiflis hükümetinin bunu kendisinin yapmayı planlaması üzerine projeyi değiştirdiğini belirtti. 

Aslında karbon piyasası, yani ülke veya şirketlerin sera gazı kotasını genişletmek için daha az salım yapanlara para ödemesi fikri yeni değil. İskoçya'nın Glasgow kentinde geçen yıl yapılan iklim zirvesinde Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce uygulamayı "karbon kapitalizmi" diye tanımlamıştı.

Sadece 72 bin nüfuslu Karayipler ülkesi Dominika'nın eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Crispin Gregoire, New York Times'a şöyle konuştu:

Aslında gaz salımını azaltma sorumluluğunu başkasına atmak bu. İsviçre, kendisi gaz salımını azaltmak yerine, bu yükümlülüğü üzerinden atmak için çok daha az salım yapan diğer ülkelerin kapısını çalıyor.

ABD'nin Güney Dakota eyaletinde Amerika yerlilerinin kurduğu çevreci kuruluş NDN Collective sözcüsü Jade Begay, gelişmiş ülkelerin hiçbir karşılık beklemeden dünyanın diğer bölgelerindeki iklim dostu projeleri desteklemesi gerektiğinin altını çizdi. Begay, İsviçre ve onu takip etmeye çalışan İsveç ve Japonya gibi ülkelerin yaptığını "tehlikeli" diye tanımladı:

Çünkü zengin ülkelere her şey normal seyrindeymiş gibi kirletmeye devam etme olanağı veriyor ki zaten sorunun kökü burada.

Mısır'da devam eden 27. BM İklim Zirvesi'nin (COP27) gündeminde, zengin ülkelerin küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen yoksul ülkelere tazminat ödemesi önerisi de bulunuyor. 

İklim değişikliğiyle mücadele alanında dünyadaki en kapsamlı zirve olan İklim Değişikliği Konferansı, 18 Kasım'a kadar devam edecek.

 

Independent Türkçe, Reuters, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU