COP27 raporu, iklim kriziyle mücadelenin maliyetini çıkardı: 2030'a kadar yıllık 2 trilyon dolar gerekli

"Zengin ve yoksul ülkelerde milyarlarca hayat ve geçim kaynağı yok olabilir"

İklim krizinin yarattığı aşırı hava olayları, özellikle Doğu Afrika'da ciddi kuraklığa sebep oldu (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) 27. Taraflar Konferansı'nda (COP27) sunulan yeni rapor, iklim krizi fonlaması için gereken maliyeti ortaya koydu.

Birleşik Krallık (BK) ve Mısır hükümetleri tarafından ortak hazırlanan raporda, iklim krizinin etkileriyle mücadele edilebilmesi ve karbon salımlarının azaltılması için gelişmekte olan ülkelere 2030'a kadar yıllık 2 trilyon dolar ayrılması gerektiği belirtildi.

Çin hariç gelişmekte olan tüm ülkelerin ihtiyacını karşılayabileceğine dikkat çekilen söz konusu fon, şimdiye dek öngörülen en yüksek miktarda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu paranın, ülkelerin fosil yakıtları kullanmayı bırakması, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapması ve aşırı hava olaylarının etkileriyle mücadele etmesi için gerekli olduğu bildirildi.

Raporda, söz konusu fonlamanın yaklaşık yarısının yerel kaynaklardan elde edilebileceği belirtildi. Buna ek olarak çokuluslu kalkınma bankalarının ve Dünya Bankası'nın dış fonlamalarının da önemli rol oynayacağı ifade edildi.

Raporun başyazarlığını yapan, BK'nin prestijli üniversitelerinden Londra Ekonomi Okulu'ndan iklim ekonomisti Lort Nicholas Stern, şunları söyledi:

Mevcut durumdaki ve geçmişteki karbon salımlarının yarattığı etkiler göz önüne alındığında zengin ülkeler, gelişmekte olan ülkelerde ve yükselen piyasalarada iklim konusuna yönelik yatırım yapmanın, kendi çıkarlarına olduğu kadar bir adalet meselesi olduğunu da fark etmeli.

İklim değişikliğinin ekonomik sonuçları hakkında büyük ilgi toplayan 2006 tarihli Stern Raporu'nun yazarı, fonlamanın sağlanmaması halinde "zengin ve yoksul ülkelerde milyarlarca hayatın ve geçim kaynağının yok olacağına" dikkat çekti.

Söz konusu miktarla, yoksul ülkelerde aşırı hava olaylarının yarattığı etkilere karşı mücadelede kullanılması amacıyla daha dayanıklı altyapılar, erken uyarı sistemleri ve deniz duvarları inşa edilebileceği de belirtildi.

Mısır'ın Güney Sina ilinde yer alan Şarm kentinde 6 Kasım'da başlayan ve 18 Kasım'da sonlanması planlanan zirveye, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 190 ülkeden 100'ün üzerinde devlet yetkilisi katıldı.



Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU